Şaşılık cerrahisinin konjonktiva ve sklera kalınlığı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of strabismus surgery on conjunctival and scleral thickness
- Tez No: 984897
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SÖNMEZ, DR. IŞIL MERVE TORUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnsersiyon, konjonktiva, limbus, ön segment Optik Koherens Tomografi, sklera, şaşılık cerrahisi, tendon, Anterior segment optical coherence tomography, conjunctiva, insertion, limbus, sclera, strabismus surgery, tendon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızdaki amacımız, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde 2024–2025 yılları arasında şaşılık nedeniyle cerrahi müdahale uygulanan hastalarda, ameliyat öncesi ve sonrası ortaya çıkabilecek ön segment değişikliklerini ve sklera-konjonktival kalınlıklardaki (SKK) değişiklikleri Ön segment Optik Koherens Tomografi (ÖS-OKT) kullanarak tespit etmektir. Gereç Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan 2.Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'ne Haziran 2024 ile Mart 2025 tarihleri arasında gözlerde kayma şikâyeti ile başvurup horizontal şaşılık tanısı konulan ve sonrasında şaşılık operasyonu yapılan 30 hastanın 60 kası dahil edildi. Hastalara preoperatif optik biyometri (OB), ÖS-OKT, sikloplejik otorefraktometri (SORF) değerleri, düzeltilmiş en iyi görme keskinlikleri (DEİGK) ve şaşılık muayenesi ölçümleri yapıldı. Hastaların postoperatif 3. ve 6.ayda ÖS- OKT'leri tekrar çekilmiştir. ÖS-OKT kesitlerinde skleral mahmuz (SM) tespit edilip lateral rektus kası (LR) müdahalelerinde OKT'de SM'den 1500 µ limbus bölgesi (LB), 7000 µ insersiyon bölgesi (İB) ve 8000 µ tendon bölgesi (TB) uzaklıktaki bölgelere, medial rektus kası (MR) müdahalelerinde OKT'de SM'den 1500 µ LB, 4000 µ İB ve 5500 µ TB uzaklıktaki bölgelerde SKK tespit edildi ve sonuçlar kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların LR'da LB ölçümlerinde SKK'da 3. ayda anlamlı kalınlık artışı izlendi, 6. ayda ise değerler başlangıca yaklaştı (p=0.004). LR'ye müdahale edilen tüm hastalar değerlendirildiğinde LR'de TB'de preoperatif değerler en düşük olup postoperatif 3.ayda artış, postoperatif 6.ayda kısmi azalma izlendi (p=0.004). MR'ye müdahale edilen tüm hastalarda TB'de preoperatif en düşük değerler görüldü, 3. ayda artış izlendi, bu artış 6. ayda da devam etti (p=0.025). LR'ye müdahale edilen hastaların tümünde preoperatif dönemde LB-SKK ölçümlerinde >6 mm cerrahi planlanan olgularda ≤ 6 mm cerrahi planlanan olgulara göre anlamlı olarak daha yüksek SKK saptandı (p<0.001). Lateral kaslarda geriletme yapılan olgularda cerrahi geriletme miktarına göre fark kıyaslandığında preoperatif lateral LB >6 mm işlem yapılan olgularda anlamlı şekilde daha yüksek değerler saptandı (p<0.001). MR müdahale edilen preoperatif dönemde ve 6.ayda LB kalınlığı >4 mm işlem planlanan olgularda anlamlı derecede yüksek bulundu. Yalnızca geriletme uygulanan hastalarda preoperatif dönemde >4 mm geriletme grubunda limbus kalınlığı anlamlı derecede yüksek saptandı (p=0.016). Korelasyon analizlerine baktığımızda preoperatif dönemde aksiyel uzunluk-SORF ile medial İB ve TB'de SKK arasında yüksek düzeyde negatif korelasyon saptandı (p<0.001). Hastalar yaşa göre sınıflandığında preoperatif medial TB kalınlığı <20 yaş grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p= 0.019). Sonuç: Bu çalışmada horizontal şaşılık cerrahisi uygulanan olgularda, ÖS-OKT ile değerlendirilen SKK'nın ameliyat öncesi ve sonrası değişimi incelenmiştir. Bulgular, cerrahi sonrası özellikle LB ve TB'de geçici kalınlık artışları olduğunu, altıncı ayda ise değerlerin büyük oranda preoperatif düzeylere yaklaştığını göstermiştir. Rezeksiyon uygulanan hastalarda daha belirgin SKK artışı izlenmiştir. Ayrıca preoperatif dönemde planlanan cerrahi miktarı ile bölgesel skleral kalınlık arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bu sonuçlar, şaşılık cerrahisinin ön segment dokularında yapısal değişimlere yol açtığını ve bu değişimlerin cerrahi planlamada dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this study was to evaluate preoperative and postoperative anterior segment changes and variations in scleral-conjunctival thickness in patients who underwent strabismus surgery between 2024 and 2025 at the Ophthalmology Clinic of the University of Health Sciences Sultan Abdülhamid Han Training and Research Hospital, using anterior segment optical coherence tomography. Materials And Methods: This study included 60 extraocular muscles from 30 patients who presented to the Ophthalmology Clinic of the University of Health Sciences Sultan Abdülhamid Han Training and Research Hospital between June 2024 and March 2025 with complaints of ocular deviation and were diagnosed with horizontal strabismus, subsequently undergoing strabismus surgery. All patients underwent preoperative optical biometry, anterior segment optical coherence tomography, cycloplegic autorefractometry, best corrected visual acuity, and strabismus examination measurements. Anterior segment optical coherence tomography imaging was repeated at the 3rd and 6th postoperative months. The scleral spur was identified in anterior segment optical coherence tomography cross-sections, and for lateral rectus (LR) interventions, scleral-conjunctival thickness was measured at regions corresponding to 1500 µm (limbus region), 7000 µm (insertion region), and 8000 µm (tendon region) from the scleral spur. For medial rectus (MR) interventions, measurements were taken at 1500 µm (limbus region), 4000 µm (insertion region), and 5500 µm (tendon region) from the scleral spur. All results were recorded. Results: In all patients, LR limbus region measurements showed a significant increase in scleral-conjunctival thickness at 3 months postoperatively, which returned close to baseline by the 6th month (p=0.004). In the LR group, preoperative tendon region values were the lowest, followed by an increase at 3 months and a partial decrease at 6 months postoperatively (p=0.004). In MR interventions, the preoperative tendon region thickness was the lowest, with an increase at 3 months that persisted at 6 months (p=0.025). In all patients with LR intervention, preoperative limbus region scleral-conjunctival thickness values were significantly higher in cases with >6 mm surgical recession compared to those with ≤6 mm (p<0.001). Among lateral muscles, preoperative limbus thickness was also significantly higher in eyes planned for >6 mm recession (p<0.001). For MR interventions, both preoperative and 6th-month limbus region thicknesses were significantly higher in cases planned for >4 mm surgery. In patients who underwent only recession, the preoperative >4 mm group showed significantly higher limbus thickness (p=0.016). Correlation analysis revealed a strong negative correlation between preoperative axial length– cycloplegic autorefractometry values and scleral-conjunctival thickness at medial insertion and tendon regions (p<0.001). When classified by age, preoperative medial tendon region thickness was significantly higher in patients younger than 20 years (p=0.019). Conclusion: This study evaluated pre- and postoperative variations in scleral-conjunctival thickness using anterior segment optical coherence tomography in patients who underwent horizontal strabismus surgery. The findings demonstrated transient thickness increases, particularly in the limbus and tendon regions after surgery, with values approaching preoperative levels by the sixth month. More prominent scleral-conjunctival thickness increases were observed in patients who underwent resection. Additionally, significant correlations were identified between the amount of planned surgery and regional scleral thickness. These results suggest that strabismus surgery induces time-dependent structural alterations in anterior segment tissues, which should be considered in surgical planning and postoperative follow-up.