Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip edilen 34. GH ve altında doğan prematürelerde, taburculukta ekstrauterin büyüme geriliği ve buna etki eden risk faktörlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
A retrospective evaluation of extrauterine growth restriction at discharge and associated risk factors in preterm infants born at or below 34 weeks of gestation and followed in the Neonatal Intensive Care Unit
  1. Tez No: 984898
  2. Yazar: ESRA SADIK ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR CÖMERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematürite, Büyüme, Risk faktörleri, Minimal enteral beslenme, TPN, Hastanede yatış süresi, Prematurity, Growth, Risk factors, Minimal enteral feeding, TPN, Length of hospital stay
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: EUBG, taburculuk sırasındaki vücut ağırlığının büyüme eğrilerine göre 10. persantilin altında olması veya Z skoru açısından 2 standart sapmanın (SD) üzerinde düşüş göstermesi şeklinde tanımlanmaktadır. EUBG gelişiminde rol oynayan risk faktörlerinin erken dönemde tanımlanması, alınabilecek uygun beslenme ve takip önlemleriyle prematüre bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişimlerinin desteklenmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenen 34. Gestasyon haftası ve altında doğan prematüre bebeklerde taburculukta EUBG görülme oranını belirlemek ve bu duruma etki eden risk faktörlerini saptamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu retrospektif tanımlayıcı çalışmaya, 2020–2024 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören 34 gestasyon haftası ve altındaki toplam 199 prematüre bebek dahil edilmiştir. Olgular, EUBG olanlar ve EUBG olmayanlar olmak üzere iki gruba ayrılarak istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. EUBG, doğum sonrası dönemde beklenen büyüme hedeflerine ulaşılamaması olarak tanımlanmış; taburculukta vücut ağırlığı persantilinin 10. persantilin altında olması EUBG, 3. persantilin altında olması ise ciddi EUBG olarak kabul edilmiştir. BULGULAR: Dahil edilen 199 prematürenin, 104'ü (%52,3) erkek, 95'i (%47,7) kız idi. Bebeklerin ortalama gestasyon yaşları 30,58±2,82 hafta idi. Bebeklerin ortalama doğum ağırlığı, boy ve baş çevresi sırasıyla, 1479,37±497,39 gram, 39,34±4,63 cm ve 28,44±3,27 cm olarak saptandı. Olguların 41'i (%20,6) NSD ve 158'i (%79,4) sezaryen (C/S) ile doğduğu saptandı. Olguların ilk enteral beslenme şekli değerlendirildiğinde, 160'ı (%80,4'ü) anne sütü, 39'u (%19,6) ise formül mama ile beslenmeye başlamıştır. Olguların doğum tartılarına ulaşma süresi medyan 13 gün, total parenteral nutrisyon (TPN) süresi 15 gün, minimal enteral beslenmeye başlanma zamanı 2 gün olarak belirlenmiştir. Günlük 50 ml/kg enteral beslenmeye başlanma süresi 10 gün, tam enteral (110–120 ml/kg/gün) beslenmeye geçiş süresi 15 gün ve günlük 120 kcal/kg kalori alma süresi ise 19 gün olarak saptanmıştır. ix Olguların taburculuk anındaki antropometrik ölçümleri incelendiğinde, ortalama vücut ağırlığı 2319,47±543,37 gram, boy uzunluğu 44,97±3,43 cm ve baş çevresi 32,72±2,32 cm olarak belirlenmiştir. Taburculukta ciddi ekstrauterin büyüme geriliği %36,7 (n=73), ekstrauterin büyüme geriliği ise %57,3 (n=114) olarak saptanmıştır. Hastane yatış süresi EUBG ve ciddi EUBG olan grupta anlamlı olarak daha uzun bulunmuştur (p 0,001), (p <0,001). Total parenteral nutrisyon (TPN) süresi de anlamlı şekilde daha uzun saptanmıştır (p <0,001),(p <0,001). Benzer şekilde, 50 ml/kg/gün enteral beslenmeye başlanma zamanı (p 0,003),(p <0,001), tam enteral beslenmeye (110–120 ml/kg/gün) geçiş süresi (p 0,001),(p <0,001) ve 120 kcal/kg/gün kalori alma süresi de EUBG olan grupta anlamlı olarak daha uzun bulunmuştur (p 0,01), (p <0,01). İntrauterin büyüme kısıtlılığı (İUBK) ve gebelik yaşına göre küçük (SGA) olma EUBG riskini artırmaktadır. Risk faktörlerinden doğum ağırlığı, boy ve baş çevresi düştükçe, hastane yatış süresi uzadıkça, TPN süresi ve santral kateter süresi uzadıkça, ciddi EUBG riski artmaktadır. Pulmoner kanama, postnatal steroid kullanımı, santral kateter varlığı, geç sepsis, nekrotizan enterokolit (NEK) ciddi EUBG riskini artırmaktadır. Eritrosit süspansiyon (ES) uygulaması da ciddi EUBG riskini artırmaktadır. SONUÇ: Çalışmamızda preterm bebeklerde taburculukta EUBG'nin sık olduğu tespit edildi. SGA ve İUBK bebeklerin yakından izlenmesi, risk altındaki olguların taburculuk öncesi daha erken dönemde tanımlanmasına katkı sağlayabilir. Uzamış hastane yatışı, total parenteral beslenme ve santral kateter kullanım sürelerindeki artışın yanı sıra pulmoner kanama, postnatal steroid maruziyeti, geç sepsis ve nekrotizan enterokolit, ciddi EUBG gelişimine katkıda bulunan temel faktörler olarak belirlenmiştir. Bu bulgular, bu hassas popülasyonda büyüme geriliğini en aza indirmek için beslenme stratejilerinin optimize edilmesi ve dikkatli klinik takip gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Extrauterine growth retardation (EUGR) is defined as a body weight at discharge that falls below the 10th percentile on growth charts or a decrease of more than 2 standard deviations (SD) in the Z-score. Early identification of the risk factors associated with EUGR and the implementation of appropriate nutritional and follow- up interventions can contribute to promoting healthy growth and development in premature infants. The aim of this study is to determine the incidence of EUGR at discharge and to identify the risk factors influencing its development among preterm infants born at or before 34 weeks of gestation who were followed in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU). MATERIALS-METHODS: This retrospective descriptive study included 199 preterm infants born at or before 34 weeks of gestation who were treated between 2020 and 2024 in the Neonatal Intensive Care Unit of the University of Health Sciences Istanbul Training and Research Hospital, Süleymaniye Maternity and Women's Health Training and Research Hospital, Department of Pediatrics. The cases were divided into two groups as EUGR and non-EUGR, and statistically compared. EUGR was defined as the failure to achieve the expected postnatal growth targets. Infants whose body weight percentile at discharge was below the 10th percentile were classified as having EUGR, while those below the 3rd percentile were considered to have severe EUGR. RESULTS: A total of 199 preterm infants were included , 104 (52.3%) of which were male and 95 (47.7%) were female. The mean gestational age, birth weight, birth length and head circumference of the study population was 30.58 ± 2.82 weeks, 1479.37 ± 497.39 g, 39.34 ± 4.63 cm, and 28.44 ± 3.27 cm respectively. Of the 199 preterms, 41 infants (20.6%) were born via normal spontaneous delivery (NSD), while 158 (79.4%) were delivered by cesarean section (C/S). Evaluation of the initial enteral feeding method revealed that 160 infants (80.4%) were started on breast milk and 39 (19.6%) on formula. The median time to regain birth weight was 13 days, the duration of total parenteral nutrition (TPN) was 15 days, and the median time to initiation of minimal enteral feeding was 2 days. The time to reach 50 mL/kg/day enteral feeding was 10 xi days, the transition to full enteral feeding (110–120 mL/kg/day) was achieved in 15 days, and the time to reach an intake of 120 kcal/kg/day was 19 days. At discharge, the mean body weight, length and head circumference were found to be 2319.47 ± 543.37 g, 44.97 ± 3.43 cm and 32.72 ± 2.32 cm respectively. The rate of severe extrauterine growth restriction (EUGR) at discharge was 36.7% (n = 73), while EUGR rate was 57.3% (n = 114). The length of hospital stay was found to be significantly longer in EUGR and severe EUGR group (p 0,001), (p <0,001). Additionally, the duration of total parenteral nutrition was significantly longer (p <0,001),(p <0,001). Similarly, the time required to reach 50 mL/kg/day enteral feeding (p 0,003),(p <0,001), the transition to full enteral feeding (p 0,001),(p <0,001), and the time to achieve a caloric intake of 120 kcal/kg/day were all significantly prolonged in infants with EUGR (p 0.01), (p <0,01). Intrauterine growth restriction (IUGR) and being small-for-gestational-age (SGA) were additionally identified as factors that increased the risk of EUGR. Among the risk factors, lower birth weight, shorter birth length, and smaller head circumference, as well as prolonged hospital stay, longer TPN duration, and increased duration of central venous catheterization, were associated with an increased risk of severe EUGR. Pulmonary hemorrhage, postnatal steroid use, the presence of a central venous catheter, late-onset sepsis, and necrotizing enterocolitis (NEC) were also identified as significant contributors to severe EUGR risk. Furthermore, the administration of packed red blood cell transfusions was found to increase the risk of severe EUGR. CONCLUSION: In conclusion, we found that EUGR rates are high among preterm infants at discharge. Close surveillance of SGA and IUGR infants may enable early identification of those at heightened risk. Prolonged hospitalization, extended total parenteral nutrition and central catheter use, as well as pulmonary hemorrhage, postnatal steroid exposure, late-onset sepsis, and necrotizing enterocolitis, were determined to be key factors contributing to the development of severe EUGR. These findings highlight the need for optimized nutritional strategies and vigilant clinical management to minimize growth failure in this vulnerable population.