Mâtürîdîuridi'nin kevni âyetlere yaklaşımı
Mâtürîdî's interpretation of cosmological verses
- Tez No: 984997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF TOPYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Mâturîdî, Tevilat'ul-Kur'ân, Râzî, Taberî, Tantâvî, Tafsir, Māturīdī, Taʾwīlāt al-Qur'ān, al-Rāzī, al-Ṭabarī, al-Tanṭāwī, Cosmic Verses
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Kur'ân-ı Kerim'de yer alan kevnî âyetler, insanı evrenin işleyişini gözlemlemeye, doğa olayları üzerine düşünmeye ve bu yolla Allah'ın varlığını, kudretini ve rahmetini idrak etmeye yönlendirmektedir. Bu âyetler, göklerin ve yerin yaratılışı, tabiatta gözlenen düzen, canlıların oluşumu ve kozmik olaylar gibi konuları içermekte hem inanç dünyasını besleyen hem de düşünceyi harekete geçiren bir yapı arz etmektedir. Bu çalışmada, söz konusu kevnî âyetlerin klasik tefsir geleneği içerisindeki yorumları Mâtürîdî (ö.944) merkezli olarak ele alınmış diğer taraftan ehl-i sünnet tefsir geleneğinin önde gelen isimlerinden olan Taberî (ö.923) ve Râzî (ö.1210) gibi müfessirlerin yaklaşımlarıyla karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Mâtürîdî'nin akılcı ve kelâmî yöntemiyle geliştirdiği yorumlar, kevnî âyetlerin sadece naklî değil aynı zamanda aklî temellerle de değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır. Buna karşılık Taberî'nin rivâyet odaklı açıklamaları ve Râzî'nin felsefî-bilimsel yorumları ise farklı yorum geleneklerine ışık tutmaktadır. Ayrıca, modern dönem tefsir anlayışında bilimsel verilerle Kur'ân âyetlerini buluşturan Tantâvî'nin (ö.2010) yaklaşımına da yer verilerek kevnî âyetlerin çağdaş yorum boyutuna dair bir perspektif sunulmuştur. Bu bağlamda tez hem geleneksel hem de modern tefsir anlayışlarının kevnî âyetlere nasıl yaklaştığını karşılaştırmalı olarak incelemeyi ve bu âyetlerin tefsir tarihinde üstlendiği çok yönlü rolü ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The cosmic verses (āyāt kawniyya) in the Qur'an are significant in that they direct human beings to observe the functioning of the universe, reflect upon natural phenomena, and thereby recognize the existence and omnipotence of God. These verses address themes such as the creation of the heavens and the earth, the observable order in nature, the formâtürîdîion of living beings, and cosmic events. As such, they serve both as a source of spiritual inspiration and as a stimulus for rational contemplation. This study examines the interpretation of these cosmic verses within the classical tafsir tradition, with a particular focus on Abū Manṣūr al-Māturīdī (d. 944). His approach is analyzed in comparison with two prominent scholars of the Ahl al-Sunnah tradition: al-Ṭabarī (d. 923) and Fakhr al-Dīn al-Rāzī (d. 1210). While al-Māturīdī's commentaries reflect a rational and theological methodology that highlights both transmitted (naqlī) and intellectual (ʿaqlī) dimensions, al-Ṭabarī's interpretations emphasize a narration-based and literal understanding. In contrast, al-Rāzī integrates philosophical and scientific perspectives into his exegetical work, offering a more multidimensional approach. In addition, the study includes the modern tafsir perspective of Muḥammad Saʿīd al-Tanṭāwī (d. 2010), who incorporates contemporary scientific knowledge into his interpretation of the Qur'anic text. By doing so, the research aims to offer a comprehensive framework that highlights both traditional and modern approaches to the interpretation of cosmic verses, revealing their multifaceted role within the history of Qur'anic exegesis.