Açık kaynaklı yazılım projelerinde“github action”iş akışları üzerinden geliştirici davranış analizi
Developer behavior analysis using github action workflows in open source software projects
- Tez No: 985056
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Açık kaynaklı yazılım, Yazılım projeleri, Open source software, Software projects
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
GitHub Actions, derleme, test ve dağıtım yazılım süreçlerini otomatikleştirmeyi sağlayan sürekli entegrasyon ve sürekli dağıtım (CI/CD) platformudur. Bu çalışma, GitHub Actions iş akışı verilerini kullanarak popüler açık kaynaklı Java projelerine katkıda bulunanların başarı ve başarısızlık dinamiklerini analiz etmektedir. GitHub platformundaki en popüler 100 Java projesi içerisinden GitHub Actions kullanan 69 açık kaynak repoya ait CI/CD iş akışlarını inceleyerek geliştirici davranışlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Toplamda 482.557 workflow çalıştırması (run) üzerinden yürütülen analizlerde, geliştirici katkıları başarı ve başarısızlık sonuçları açısından hem istatistiksel hem zamansal boyutta değerlendirilmiştir. Analize başlamadan önce, veri setinin yapısal bütünlüğü kontrol edilmiş; en yoğun kullanılan branch'ler, etkinlik türleri (event), katkı yoğunluğu ve başarı durumları gibi metrikler doğrultusunda genel veri profili oluşturulmuştur. Zaman serisi analizi, proje ve geliştirici bazlı ayrı ayrı detaylı analizler yapılmıştır. Gerçek kullanıcılar ile bot hesaplar ayrıştırılarak sonuçların güvenilirliği artırılmıştır. Bu analizler, açık kaynak yazılım projelerinde otomasyon kalitesini izlemek, geliştirici etkisini anlamak ve uzmanlık düzeylerini tahmin etmek açısından önemli bir yöntemsel çerçeve önermektedir. Bu çerçeve, yazılım mühendisliği araştırmalarında katkı kalitesine dayalı değerlendirmelere ve politika geliştirme süreçlerine katkı sağlayabilecek potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
GitHub Actions is a continuous integration and continuous deployment (CI/CD) platform that automates the processes of building, testing, and deploying software. This study analyzes the success and failure dynamics of contributors to popular open-source Java projects by examining GitHub Actions workflow data. This study examines the CI/CD workflows of 69 open-source GitHub repositories from among the top 100 most popular Java projects to analyze developer behavior. The analysis evaluated developer contributions in terms of success and failure outcomes, both statistically and temporally, based on a total of 482,557 workflow runs. Before beginning the analysis, the structural integrity of the dataset was verified, and a general data profile was created based on metrics such as the most frequently used branches, event types, contribution density, and success rates. Time series analysis was performed, and detailed analyses were conducted separately for projects and developers. Real users were separated from bot accounts to increase the reliability of the results. These analyses propose a significant methodological framework for monitoring the quality of automation in open-source software projects, understanding the impact of developers, and estimating levels of expertise. The framework has the potential to inform quality-based assessments and policy development processes in software engineering research.