Yazılım sözleşmeleri
Software contracts
  1. Tez No: 985309
  2. Yazar: HANDE KIRIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL KULULAR İBRAHİM, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇOĞALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kaynaklı yazılım, Bilgisayar programlama, Bilgisayar yazılımları, Eser sözleşmesi, Kod paylaşım sözleşmesi, İsimsiz sözleşmeler, Open source software, Computer programming, Computer softwares, Code-sharing agreement, Complex contract
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hızla gelişen dijitalleşme sürecinin yarattığı hukuki belirsizlikler bağlamında, yazılım sözleşmelerinin çok boyutlu hukuki niteliğini incelemektedir. Çalışmanın temel konusu, yazılım ürünlerinin Türk Borçlar Kanunu (TBK) ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) çerçevesinde kesin bir şekilde“eser,”“mal”veya“hizmet”olarak sınıflandırılamaması sorununa odaklanmaktır. Tez, yazılımın geliştirme metodolojileri (Agile/Waterfall), kaynak kod yapısı ve lisanslama modelleri (COTS, özel yazılım) gibi teknik unsurların, sözleşmelerin yapısı ve tarafların asli edim yükümlülükleri (teslim, ayıba karşı tekeffül, fikrî hakların devri) üzerindeki etkisini detaylıca analiz etmektedir. Yapılan analizler sonucunda, yazılım sözleşmelerinin genellikle, geliştirme aşamasının bir“eser”sözleşmesine (sonuç borcu) ve bakım/destek hizmetlerinin ise“vekâlet”veya“hizmet”sözleşmelerine (faaliyet borcu) özgü unsurları birleştiren karma sözleşme yapısı gösterdiği tespit edilmiştir. Nihayetinde bu çalışma, yazılımın hukuki alanda tek bir nitelik taşımadığı, aksine her somut olayın gereksinimlerine ve tarafların iradesine göre dinamik ve çok boyutlu olarak nitelendirilmesi gerektiğini ortaya koyarak, uygulayıcılara yol göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the multidimensional legal nature of software contracts in the context of the legal uncertainties created by the rapidly advancing digitalization process. The main focus of the study is the problem that software products cannot be clearly classified as“works,”“goods,”or“services”under the Turkish Code of Obligations (TBK) and the Intellectual and Artistic Works Law (FSEK). The thesis thoroughly analyzes the impact of technical elements such as software development methodologies (Agile/Waterfall), source code structure, and licensing models (COTS, custom software) on the structure of contracts and the principal performance obligations of the parties (delivery, warranty against defects, transfer of intellectual property rights). The analysis reveals that software contracts generally exhibit a hybrid structure, combining elements specific to a“work”contract (obligation to deliver a result) for the development phase and elements specific to an 'agency' or“service”contract (obligation to perform an activity) for maintenance/support services. Ultimately, this study aims to guide practitioners by demonstrating that software does not have a single legal nature, but rather should be characterized dynamically and multidimensionally according to the requirements of each specific case and the parties' intentions.