Atık PVC ile modifiye edilmiş sıcak karışım asfaltın performansının incelenmesi
Investigation of the performance of hot mix asphalt modified with waste PVC
  1. Tez No: 985348
  2. Yazar: GAYE AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR TUNA KAYAALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asfalt karışımları, Plastik atıklar, Sünme deneyleri, Asphalt mixture, Plastic wastes, Creep test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, atık polivinil klorür (PVC) ile modifiye edilmiş sıcak karışım asfaltın (HMA) performansı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Mevcut literatür, genellikle PVC'nin farklı bitüm türleri üzerindeki etkisini reolojik iyileştirmeler açısından ele almakta, mekanik performansa dair değerlendirmelere ise sınırlı şekilde yer vermektedir. Ayrıca, PVC ile modifiye edilmiş asfaltın uzun vadeli davranışı büyük ölçüde araştırılmamış olup, kırılma özellikleri konusunda önemli bir bilgi eksikliği bulunmaktadır. Bu araştırma, PVC katkısının asfalt karışımlarının viskoelastik ve mekanik özellikleri üzerindeki etkilerini; özellikle tekerlek izi direnci, rijitlik ve kırılma davranışı açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. PVC ile modifiye edilmiş asfalt karışımlarının mekanik tepkisini değerlendirmek için statik ve dinamik sünme testleri, dolaylı çekme rijitlik modülü (ITSM) testleri ve yarı dairesel eğilme (SCB) kırılma testleri uygulanmıştır. Deneyler sonucunda çekme rijitliği, sünme rijitliği, elastik modül, sünme rijitlik modülü, kırılma enerjisi, kırılma tokluğu ve esneklik indeksi gibi parametreler elde edilmiştir. %1 PVC modifikasyonu tekerlek izi direnci ve elastik modülde sınırlı iyileşmeler sağlarken, daha yüksek PVC dozajları rijitliği ve kırılganlığı artırmış; ancak yüksek sıcaklıkta tekerlek izi direncine anlamlı bir katkı sağlamamıştır. Genel olarak, PVC modifikasyonu sıcak karışım asfalt performansında kayda değer bir iyileşme sunmamakta; ancak ara sıcaklıklar için özel uygulamalarda %1 PVC en etkili dozaj olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of waste polyvinyl chloride (PVC) modification on the performance of hot mix asphalt (HMA). Existing literature primarily focuses on the influence of PVC on different types of bitumen from the perspective of rheological improvements rather than mechanical performance. Moreover, the long-term behavior of PVC-modified asphalt remains largely unexplored, with a significant gap in understanding its fracture properties. This research aims to assess the effects of PVC on the viscoelastic and mechanical properties of asphalt mixtures, particularly in terms of rutting resistance, stiffness, and fracture behavior. To evaluate the mechanical response of PVC-modified asphalt mixtures, static and dynamic creep tests, indirect tensile stiffness modulus (ITSM) tests, and semi-circular bending (SCB) fracture tests were conducted. The experiments yielded results for tensile stiffness, creep stiffness, resilient modulus, creep stiffness modulus, fracture energy, fracture toughness, and flexibility index. While 1% PVC modification provided moderate improvements in rutting resistance and resilient modulus, higher PVC dosages generally increased stiffness and brittleness without significantly enhancing high-temperature rutting resistance. Overall, PVC modification does not offer substantial performance benefits in HMA, except for specific applications at intermediate temperatures, where 1% PVC appears to be the most effective dosage.