Radyal yolla yapılan koroner anjiyografide fraksiyone olmamış heparin uygulama zamanının radiyal arter spazmı ve oklüzyonuna etkisi
Effect of the timing of unfractionated heparin administration on radial artery spasm and occlusion during radial angiography
- Tez No: 985394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Radyal Anjiografi, Heparin, Spazm, Oklüzyon, Radial Angiography, Heparin, Spasm, Occlusion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada 100 IU/kg dozundaki unfraksiyone heparini direkt radyal sheatten uygulama ile koroner kateter aracılığıyla asendan aortaya uygulamanın radyal arter oklüzyonu (RAO) ve spazmı (RAS) üzerine etkisinin olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Prospektif olarak tasarlanan bu çalışmada; kardiyoloji polikliniğine gelen ve elektif anjiyo planlanmış 200 hasta randomize bir şekilde gruplara ayrılarak çalışmaya alındı. Anjiyodan önce fizik muayene bulguları, risk faktörleri, boy, kilo, hemogram ve biyokimyasal özellikleri kayıt altına alındı. Radyal ve ulnar arter çapları ve akım hızları ölçüldü. Yapılan anjiyoda ek olarak spazm olup olmadığı kayıt altına alındı. İşlemden bir gün ve otuz gün sonra radyal ve ulnar ultrasonografi yapılarak oklüzyon var mı yok mu diye bakıldı, damar çapları ve akım hızları ölçüldü. Bulgular: Kontrol grubu (radyal sheatten heparin yapılan hastalar) ve çalışma grubu (asendan aortaya heparin yapılan hastalar) arasında yaş, cinsiyet, BMI, sigara, HT, DM ve KAH açısından anlamlı fark bulunamamıştır (p değeri>0.05). Kontrol grubu hastalarının RAS'ı belirgin olarak yüksek bulunmuştur (%45.9 vs %25.3; p=0.002). Birinci gün RAO kontrol grubunda anlamlı yüksek bulunmuş (%33.7 vs %17.2; p=0.008), otuzuncu gün RAO açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (%10.2 vs %4; p=0.092). Yapılan logistik regresyon analizinde RAO gelişimi açısından RAS (OR: 7.03, %95 GA: 3.02-16.36, p değeri<0.001), radyal arter çapı (OR: 0.11 %95 GA: 0.03-0.39, p=0.001) ve ß-bloker tedavi (OR:0.34 %95 GA:014- 0.81; p=0.01) bağımsız faktörler olarak bulunmuştur. Grup değişkeni tek değişkenli logitik regresyon analizinde RAO gelişimi açısından anlamlı bir faktör iken (OR: 0.40 %95 GA: 0.20-0.79; p=0.009) çok değişkenli analizde etkisininin olmadığı görülmüştür (OR: 0.74, %95 GA: 0.34-1.62, p= 0.46). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda heparinin aorta verilmesi radyal arter spazmını belirgin derecede azaltmıştır. Azalan spazm RAO gelişmesini anlamlı derecede azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate whether administering unfractionated heparin at a dose of 100 IU/kg directly through the radial sheath versus administering it into the ascending aorta via a coronary catheter has an effect on radial artery occlusion and spasm. Materials and Methods: In this prospectively designed study, 200 patients who presented to the cardiology outpatient clinic and were scheduled for elective angiography were enrolled and randomly assigned to study groups. Prior to angiography, physical examination findings, cardiovascular risk factors, height, weight, complete blood count parameters, and biochemical characteristics were recorded. Radial and ulnar artery diameters and flow velocities were measured. During angiography, the presence or absence of arterial spasm was additionally documented. Radial and ulnar ultrasonography was performed one day and thirty days after the procedure to assess the presence of occlusion, and vessel diameters and flow velocities were measured. Results: No statistically significant differences were observed between the control group (patients receiving heparin via the radial sheath) and the study group (patients receiving heparin into the ascending aorta) with respect to age, sex, body mass index, smoking status, hypertension, diabetes mellitus, or coronary artery disease (p > 0.05). RAS was significantly higher in the control group compared with the study group (45.9% vs. 25.3%; p = 0.002). RAO on day 1 was significantly more frequent in the control group (33.7% vs. 17.2%; p = 0.008), whereas no statistically significant difference was observed between the groups with respect to RAO at day 30 (10.2% vs. 4.0%; p = 0.092). In logistic regression analysis, RAS (OR: 7.03, 95% CI: 3.02– 16.36; p < 0.001), radial artery diameter (OR: 0.11, 95% CI: 0.03–0.39; p = 0.001), and β-blocker therapy (OR: 0.34, 95% CI: 0.14–0.81; p = 0.01) were identified as independent predictors of RAO development. Although the group variable was a significant factor for RAO development in univariate logistic regression analysis (OR: 0.40, 95% CI: 0.20–0.79; p = 0.009), it was not independently associated with RAO in multivariate analysis (OR: 0.74, 95% CI: 0.34–1.62; p = 0.46). Conclusion: The results of this study indicate that administration of heparin into the aorta significantly reduces radial artery spasm. The reduction in spasm significantly decreases the development of occlusion. However, due to the systemic effect of heparin, no significant difference was observed in occlusion rates on the thirtieth day.