Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi intörn hekimlerinin tıbbi atık konusundaki bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes and behaviors of intern doctors at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine regarding medical waste
- Tez No: 985492
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER GEMALMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi atık, atık yönetimi, intörn hekim, bilgi, tutum, Tıp öğrencileri, Medical waste, waste management, intern doctor, knowledge, attitude, Medicine students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Sağlık hizmetlerinin sunumu sırasında ortaya çıkan tıbbi atıklar, uygun şekilde yönetilmediğinde hem toplum sağlığı hem de çevre için ciddi riskler oluşturmaktadır. Sağlık çalışanlarının farkındalığı, güvenli ve sürdürülebilir sağlık hizmeti sunumu açısından büyük önem taşır. Bu çalışma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi intörn hekimlerinin tıbbi atık yönetimi konusundaki bilgi, tutum ve davranış düzeylerini belirlemek ve bu düzeyleri etkileyen sosyodemografik faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma, 01.12.2024 - 30.04.2025 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören 264 intörn hekim ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik özellikler ve bilgi düzeyi formu ile“Tıbbi Atık Tutum ve Davranış Ölçeği (TATDÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %52,3'ü erkektir ve yaş ortalaması 24,5±1,4 yıldır. İntörn hekimlerin tıbbi atık bilgi puanı ortalaması 18 üzerinden 9,47±2,08 (orta düzey); TATDÖ toplam puan ortalaması ise 120 üzerinden 95,47±14,59 (yüksek düzey) olarak saptanmıştır. Kadın katılımcıların bilgi puanları erkeklere göre; not ortalaması 3,00 ve altında olanların bilgi puanları ise daha yüksek not ortalamasına sahip olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Hayatının çoğunu kentsel bölgede geçirenlerin ölçek puanları, kırsal bölgedekilere göre anlamlı derecede yüksektir (p<0,05). Bilgi puanı ile tutum ve davranış ölçeği puanı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: İntörn hekimlerin tıbbi atık konusundaki bilgi düzeyleri orta, tutum ve davranışları ise yüksek düzeydedir. Bilgi düzeyinin artması, tıbbi atık yönetimi konusundaki farkındalığı olumlu etkilemektedir. Mezuniyet öncesi tıp eğitim müfredatında tıbbi atık yönetimine yönelik pratik uygulamaların artırılması ve farkındalık eğitimlerinin sürekliliğinin sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Medical wastes generated during the delivery of health services pose serious risks to both public health and the environment if not managed properly. The awareness of health workers on this issue is critical for the delivery of safe and sustainable health services. This study aimed to determine the knowledge, attitude, and behavior levels of intern doctors at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine regarding medical waste management and to examine the sociodemographic factors affecting these levels. Material and Methods: This cross-sectional study was conducted with 264 intern doctors at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine between 01.12.2024 and 30.04.2025. Data were collected using a sociodemographic and knowledge level form prepared by the researchers, and the“Medical Waste Attitude and Behavior Scale (MWABS)”. Descriptive statistics, Mann-Whitney U test and Spearman correlation analysis were used for data analysis. Results: 52.3% of the participants were male and the mean age was 24.5±1.4 years. The mean medical waste knowledge score of the intern doctors was 9.47±2.08 out of 18 (moderate level), and the mean total MWABS score was 95.47±14.59 out of 120 (high level). Knowledge scores of female participants were found to be significantly higher than males, and those with a GPA of 3.00 and below had significantly higher knowledge scores compared to those with higher GPAs (p<0.05). Scale scores of participants who spent most of their lives in urban areas were significantly higher than those from rural areas (p<0.05). A significant positive correlation was found between the knowledge score and the attitude and behavior scale score. Conclusion: Intern doctors' knowledge levels regarding medical waste are moderate while their attitudes and behaviors are at a high level. Increased knowledge positively affects awareness regarding medical waste management. It is recommended to increase practical applications regarding medical waste management in the pregraduation medical education curriculum and to ensure the continuity of awareness training.