Fetal büyüme kısıtlılığı tanısı alan hastalarda maternal serum Syndecan-1 seviyesinin sağlıklı gebelerle karşılaştırılması
Comparison of maternal serum Syndecan-1 levels in patients diagnosed with fetal growth restriction and healthy pregnant women
- Tez No: 985493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal büyüme kısıtlılığı, Syndecan-1, Glikokaliks, Tahmini plasental hacim, Endotel disfonksiyonu, Fetal growth restriction, Syndecan-1, Glycocalyx, Estimated placental volume, Endothelial dysfunction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fetal Büyüme Kısıtlılığı (FGR), perinatal morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerinden biridir. Bu çalışmanın amacı, FGR tanısı alan gebelerde endotel glikokaliks hasarının bir göstergesi olan maternal serum Syndecan-1 (SDC-1) düzeylerini ve morfolojik bir parametre olan Tahmini Plasental Hacim (EPV) değerlerini sağlıklı gebelerle karşılaştırmak ve bu parametreler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif vaka-kontrol çalışmasına, Gordijn Delphi Konsensüsü kriterlerine göre FGR tanısı alan 76 gebe ve gestasyonel yaş ile eşleştirilmiş 68 sağlıklı kontrol (toplam 144 olgu) dahil edildi. Plasental hacim, 2- boyutlu ultrasonografi ölçümleri ve mobil aplikasyon kullanılarak Azpurua yöntemiyle (EPV) hesaplandı. Maternal serum SDC-1 düzeyleri Sandwich-ELISA yöntemiyle analiz edildi. Bulgular: Gruplar demografik özellikler açısından benzerdi. FGR grubunda EPV değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük saptandı (348.4 ± 121.8 cc vs. 617.1 ± 162.9 cc; p<0.001). Ancak, literatürdeki“üretim azlığı”görüşünün aksine, maternal serum SDC-1 düzeyleri FGR grubunda anlamlı derecede yüksek bulundu (5.75 ± 2.94 ng/mL vs. 4.30 ± 2.16 ng/mL; p=0.003). Serum SDC-1 düzeyleri ile EPV (r = -0.660) ve tahmini fetal ağırlık (r = -0.767) arasında güçlü bir negatif korelasyon izlendi. ROC analizinde, <32 hafta olan olgularda Syndecan-1 için 6.05 ng/mL eşik değeri %87 özgüllük ve %94 duyarlılık ile yüksek tanısal doğruluk göstermiştir. Sonuç: FGR olgularında plasental kütlenin azalmasına rağmen serum Syndecan-1 düzeylerinin artması, patofizyolojide“üretim yetmezliğinden”ziyade, hipoksik stresin tetiklediği yoğun bir“glikokaliks yıkımı ve dökülmesinin (shedding)”baskın olduğunu göstermektedir. Syndecan-1, yüksek özgüllüğü ile aktif plasental endotel hasarını yansıtan potansiyel bir biyobelirteçtir.
Özet (Çeviri)
Objective: Fetal Growth Restriction (FGR) is a major cause of perinatal morbidity and mortality associated with placental insufficiency. This study aimed to evaluate maternal serum Syndecan-1 (SDC-1) levels, a marker of endothelial glycocalyx shedding, and Estimated Placental Volume (EPV) in pregnancies complicated by FGR compared to healthy controls, and to investigate the relationship between these parameters. Materials and Methods: This prospective case-control study included 76 pregnant women diagnosed with FGR according to the Gordijn Delphi Consensus criteria and 68 gestational age-matched healthy controls (n=144). EPV was calculated using a validated 2D-ultrasound technique and a mobile application based on the Azpurua method. Maternal serum SDC-1 concentrations were quantified using Sandwich-ELISA. Results: The groups were demographically similar. EPV was significantly lower in the FGR group compared to the control group (348.4 ± 121.8 cc vs. 617.1 ± 162.9 cc; p<0.001). However, contrary to the“reduced production”hypothesis in the literature, maternal serum SDC-1 levels were significantly higher in the FGR group (5.75 ± 2.94 ng/mL vs. 4.30 ± 2.16 ng/mL; p=0.003). A strong negative correlation was observed between serum SDC-1 levels and both EPV (r = -0.660) and estimated fetal weight (r = -0.767). In ROC analysis, a cutoff value of 6.05 ng/mL for Syndecan1 in cases <32 weeks' gestation demonstrated high diagnostic accuracy, with 87% specificity and 94% sensitivity. Conclusion: Despite the reduced placental mass in FGR, the elevation in serum Syndecan-1 levels suggests that active“glycocalyx shedding”triggered by hypoxic stress overrides the reduced production capacity. Syndecan-1 serves as a highly specific biomarker reflecting the severity of active placental endothelial damage rather than solely placental insufficiency.