BIST 100 enerji sektöründe bulunan hisse senetlerinin performans analizi
BIST 100 performance analysis of stocks in the energy sector
- Tez No: 985535
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEHMUS AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, Enerji, Hisse, Performans, Borsa Istanbul, Energy, Stocks, Performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinde işlem gören enerji hisselerinin 2020-2024 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde Sharpe Oranı, Treynor Oranı ve Sortino Oranı ile performans analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada yatırımcılar tarafından popüler bulunduğu için enerji hisseleri tercih edilmiştir. Çalışma neticesinde her 3 tekniğin de benzer sonuçlar verdiği bazı yıllarda sıralama bütün tekniklere göre aynı iken bazı yıllarda değiştiği görülmüştür. Sharpe Oranına göre 2020-2024 yılları arasında en iyi performansı sırası ile ODAS, AKSEN, CANTE, AHGAZ ve MAGEN hisseleri gösterirken en kötü performansı, sırası ile ZOREN, ODAS, MAGEN, CANTE ve CWENE göstermiştir. Treynor Oranına göre en iyi performansı sırası ile ENJSA, AKSEN, CANTE, AHGAZ ve MAGEN gösterirken en kötü performansı, ZOREN, ODAS, ENJSA, CANTE ve CWENE hisseleri göstermiştir. Sortino Ölçütüne göre ise sırasıyla en iyi performansı, ENJSA, AKSEN, CANTE, AHGAZ ve MAGEN gösterirken, en kötü performansı sırasıyla ZOREN, ODAS, MAGEN, CANTE ve SMRTG göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Performance analyses of energy stocks traded on the BIST 100 index of the Istanbul Stock Exchange were conducted using the Sharpe Ratio, Treynor Ratio, and Sortino Ratio for the five-year period covering 2020-2024. Energy stocks were chosen for this study because they are popular among investors. The results showed that all three techniques yielded similar results, with the ranking remaining the same across all techniques in some years and changing in others. According to the Sharpe Ratio, between 2020 and 2024, the best-performing stocks were, in order, ODAS, AKSEN, CANTE, AHGAZ, and MAGEN, while the worst-performing stocks were, in order, ZOREN, ODAS, MAGEN, CANTE, and CWENE. According to the Treynor Ratio, the best-performing stocks were, in order, ENJSA, AKSEN, According to the Treynor Ratio, the best performance was shown by ENJSA, AKSEN, CANTE, AHGAZ, and MAGEN, while the worst performance was shown by ZOREN, ODAS, ENJSA, CANTE, and CWENE stocks. According to the Sortino Ratio, the best performance was shown by ENJSA, AKSEN, CANTE, AHGAZ, and MAGEN, while the worst performance was shown by ZOREN, ODAS, MAGEN, CANTE, and SMRTG.