Ni'metullah b. Mahmûd'un el-Fevâtihu'l-İlâhiyye isimli tefsirindeki hadislerin tahrîc ve değerlendirilmesi
The tahrīc and evaluation of the hadiths in Ni'metullah B. Mahmūd's tafsir titled“Al-Fawātih al-Ilāhiyya”
  1. Tez No: 985561
  2. Yazar: YILDIRIM BÜYÜKUSLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EMİN SEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Niʿmatullâh b. Mahmūd al-Nakhjūwani, Takhrij, Hadith, al-Fawātih al-ilāhiyya wa'l-mafātih al-ghaybiyya
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın merkezinde Ni'metullâh b. Mahmûd en-Nahcuvânî'nin el-Fevâtihu'l-ilâhiyye ve'l-mefâtihu'l-gaybiyye adlı tefsiri yer almaktadır. Tezin Birinci Bölümünde Ni'metullâh b. Mahmûd en-Nahcuvânî'nin yaşadığı dönemdeki siyasî ve ilmî durum, hayatı, tarikatı ve ilmî kişiliği ve eserleri ele alınmış, İkinci Bölümde ise tahrîc hakkında bilgiler verildikten sonra el-Fevâtihu'l-ilâhiyye ve'l-mefâtihu'l-gaybiyye'de yer alan rivayetlerin tahrîc ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmanın esasını oluşturan rivayetler sûre sıralamasına göre zikredilip geçtiği yere kattığı anlam üzerinde durulduktan sonra tahrîc ve değerlendirme başlığı altında ilgili rivayetler hakkındaki muhaddislerin değerlendirmelerine müracaat edilmiştir. Bu değerlendirmeler ışığında çoğunluğun görüşü dikkate alınarak rivayetlerin sıhhat durumu hakkında sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Söz konusu bölümdeki rivayetlerin tamamı incelendikten sonra elde edilen veriler bir bütün olarak değerlendirilmiş ve ulaşılan sonuçlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
At the center of this study lies al-Fawatih al-ilahiyya wa'l-mafātih al-ghaybiyya, the Qur'anic commentary authored by Niʿmatullah b. Mahmūd al-Nakhjuwani. In the first chapter, the political and intellectual climate of Niʿmatullah b. Mahmud al-Nakhjuwani's era, his life, affiliation with a Sufi order, scholarly profile, and works are examined. The second chapter provides an overview of takhrij (the tracing of hadith sources), followed by the takhrij and evaluation of the narrations contained in al-Fawatih al-ilāhiyya wa'l-mafātih al-ghaybiyya. The narrations forming the basis of this research are presented according to the order of the Qur'anic chapters in which they appear. Attention is given to the meaning they contribute in their respective contexts, after which, under the heading of“takhrij and evaluation,”the assessments of hadith scholars regarding these narrations are consulted. In light of these scholarly evaluations, conclusions are reached concerning the authenticity of the narrations, primarily by considering the prevailing scholarly consensus. After all the narrations in the aforementioned section were analyzed, the findings were collectively evaluated, and the resulting conclusions were presented.