Osmanlı Devleti dönemi askerî eğitim sistemi içerisinde astsubay eğitimi
Non-commissioned officer training in the military education system of the Ottoman Empire
  1. Tez No: 985560
  2. Yazar: ALİ BABACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Askerî Eğitim Öğretimi, Askerî Okullar, Astsubay Eğitimi, Küçük Zâbit, Gedikli, Astsubay, Askeri eğitim, Askeri okullar, Askeri öğrenciler, Astsubaylar, Türk Ordusu, Turkish Military Education Training, Military Schools, Petty Officer Education, Junior Officer, Regular, Petty Officer, Non-commissioned Offıcers, Military education, Military students, Noncommissioned officers, Turkish Army
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
İnsanoğlunun varoluşunda eğitimin yeri, bir ihtiyaçtan öte, bir varlık biçimidir. Çünkü insan, doğası gereği eksik doğar. Bilmeden bilmeye, olmadan olmaya, hamlıktan kemâle doğru uzanan bir yolculuğa çıkar. Eğitim, bu yolculuğun hem aracı hem de kendisidir. İnsan türünün yaşamını sürdürmesinin temel koşulu olan eğitim, o insanların oluşturdukları toplumların da hayatta kalmasının en önemli koşuludur. Çünkü bir devlet sadece toprak, sınır ve nüfustan ibaret değildir; aynı zamanda ortak bir bilinç, değerler bütünü ve kimlik etrafında şekillenen bir organizmadır. Bu kimliği inşa ve ihya eden en güçlü araç ise eğitimdir. Kendini yenileyemeyen, hayatın akışına ayak uyduramayan ve yenilikleri kaçıran her medeniyet tarih sahnesinden silinmiştir. Devletlerin varlığını sürdürme, gücünü koruma, toplumu bir arada tutma ve dış tehditlere karşı caydrıcılık oluşturma noktasında ise devreye; düşünen, yöneten ve kendini geliştiren bir yapı olan ordu girmektedir. Bu yönüyle ordu, devletin devamlılığını sağlayan stratejik bir sütundur ve bu sütunu ayakta tutan en temel yapı taşı ise yüksek teknolojiye ve stratejiye uyum sağlayabilecek insan gücüne sahip olmaktan geçmektedir. Bu çerçevede orduları, kontrollü ve işlevsel bir kuvvete dönüştüren askerî eğitimin önemi, çok stratejik ve hayatidir. Asker-toplum özelliği taşıyan Türk milleti, bu karakteristiği gereği kurduğu tüm devletlerde, ordu ve askerî düzeni, toplumsal yapının merkezinde tutmuştur. Türk devletlerinde bekanın ve güvenlik aygıtlarının en başında gelen ordunun, eğitimli ve profesyonel insan gücüne sahip olması gerektiği aşikârdır. Bu çalışma ile, günümüz çağdaş dünya devletlerinde ve ülkemizde ordunun omurgası kabul edilen ve ordudaki insan gücünün önemli bir kısmını oluşturan astsubayların; görev, rütbe ve sorumlulukları çerçevesinde kökenleri aranmış, Osmanlı Devleti askerî eğitim sistemi içerisinde, Osmanlı Devleti'ndeki ismi ile küçük zâbitlerin, yeri ve bu zümreye ait eğitim süreçlerinde meydana gelen gelişim ve değişimler ile ulaştığı nokta, süreklilik ve bütünlük bozulmadan incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The place of education in the existence of human beings is more than a need, it is a way of being. Because human beings are born incomplete by nature. He embarks on a journey from not knowing to knowing, from being to becoming, from rawness to perfection. Education is both the means and the journey itself. Education, which is the basic condition for the survival of the human species, is also the most important condition for the survival of the societies formed by those people. Because a state is not just about territory, borders and population; it is also an organism shaped around a common consciousness, a set of values and an identity. The most powerful tool that builds and revives this identity is education. Every civilization that could not renew itself, could not keep up with the flow of life and missed innovations has disappeared from the stage of history. At the point of maintaining the existence of states, protecting its power, keeping the society together and creating deterrence against external threats, the army, which is a structure that thinks, manages and develops itself, comes into play. In this respect, the army is a strategic pillar that ensures the continuity of the state, and the most fundamental building block that keeps this pillar standing is to have the manpower to adapt to high technology and strategy. In this context, the importance of military education, which transforms armies into a controlled and functional force, is very strategic and vital. Turkish nations, which have the characteristics of a military-society, have kept the army and military order at the center of the social structure in all the states they have established due to this characteristic. It is obvious that the army, which is at the forefront of the survival and security apparatus in Turkish states, must have trained and professional manpower. In this study, the origins of non-commissioned officers, who are considered the backbone of the army in today's modern world states and in our country and who constitute an important part of the manpower in the army, have been searched within the framework of their duties, ranks and responsibilities, and the place of junior officers, as they were called in the Ottoman Empire, in the military education system of the Ottoman Empire, and the development and changes that occurred in the education processes of this group and the point it has reached have been tried to be examined without disrupting continuity and integrity.