Ratlarda deneysel olarak oluşturulan asidik deri yanıklarında uygulanan eksozom tedavisinin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficacy of exosome therapy in experimentally induced acidic skin burns in rats
  1. Tez No: 985682
  2. Yazar: BERKER UÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH KAVUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroflorik asit, Kimyasal yanık, Eksozom, ADSC-Exo, Doku iyileşmesi, Apoptoz, Hydrofluoric acid, Chemical burn, Exosome, ADSC-Exo, Tissue healing, Apoptosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada ratlarda hidroflorik asit (HF) ile oluşturulan kimyasal deri yanıklarında adipoz kökenli mezenkimal hücre kaynaklı eksozomların (ADSC-Exo) erken doku iyileşmesine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. HF yanıkları derin penetrasyonu, progresif nekroz oluşturması ve mevcut tedavilerin çoğunda sınırlı etkinlik görülmesi nedeniyle klinik açıdan zorlu lezyonlardır. Güncel nötralizan ajanlar (kalsiyum glukonat ve magnezyum sülfat) lokal toksisiteyi azaltmakla birlikte, doku bütünlüğünü hızla geri kazandıran, inflamasyonu kontrol eden ve apoptozu sınırlayan güçlü bir biyoterapötik seçenek halen bulunamamıştır. Çalışmanın ana hipotezi, antiinflamatuvar, antiapoptotik ve rejeneratif özellikler taşıyan adipoz kaynaklı eksozomların HF yanığında iyileşmeyi anlamlı biçimde hızlandırabileceğidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi Deneysel Araştırmalar Birimi'nde gerçekleştirilmiştir. Yaşları 6–8 hafta arasında değişen, 250–350 g ağırlığında toplam 40 rat, her grupta on hayvan olacak şekilde dört gruba ayrılmıştır: Grup 1 (Sham), Grup 2 (Magnezyum Sülfat), Grup 3 (Kalsiyum glukonat), Grup 4 (ADSC-Exo). Tüm hayvanlarda sırt bölgesine standart hacimde %37 HF uygulanarak derin kimyasal yanık modeli oluşturulmuştur. Anestezi için 87 mg/kg ketamin ve 13 mg/kg ksilazin kullanılmıştır. Makroskopik ölçümler her gün yapılmış; 1., 3. ve 7. günlerde doku biyopsileri alınarak histopatolojik, immünohistokimyasal (PCNA, VEGF, TNF-α) ve apoptotik değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular: Başlangıç yanık alanları tüm gruplarda benzer bulunmuştur. Eksozom uygulanan Grup 4'te yanık, eritem ve nekrotik doku alanları diğer gruplara göre erken dönemde daha hızlı küçülmüş ve iyileşme eğilimi belirgin şekilde öne çıkmıştır. Histolojik incelemelerde 7. günde Grup 4'te epitel bütünlüğünün yeniden oluştuğu, inflamatuvar hücre infiltrasyonunun ve hemorajinin azaldığı, hipodermal bağ dokuda daha düzenli bir mimari geliştiği görülmüştür. Apoptoz analizlerinde ADSC-Exo grubunda hem 3. hem 7. günlerde apoptotik hücre sayısı diğer gruplara kıyasla anlamlı derecede düşük saptanmıştır. Kalsiyum glukonat ve magnezyum sülfat uygulanan Grup 2 ve Grup 3'te iyileşme izlenmekle birlikte, eksozom tedavisinin sağladığı hız ve doku bütünlüğündeki toparlanma düzeyine ulaşılamamıştır. Sonuç: ADSC-Exo tedavisi, HF kimyasal yanıklarında inflamasyonu azaltarak, apoptozu sınırlayarak ve epitelizasyonu hızlandırarak iyileşmeyi belirgin biçimde desteklemiştir. Bu çalışma eksozomların kimyasal yanık yönetiminde yeni ve etkili bir biyoterapötik ajan olarak kullanılmaya aday olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: This study aimed to investigate the effects of adipose-derived mesenchymal stem cell–derived exosomes (ADSC-Exo) on early tissue healing in a rat model of hydrofluoric acid (HF)–induced chemical skin burns. HF burns represent a major clinical challenge due to their deep penetration, progressive necrosis, and the limited efficacy of current treatment options. Although commonly used neutralizing agents (calcium gluconate and magnesium sulfate) can reduce local toxicity, there is still no potent biotherapeutic capable of rapidly restoring tissue integrity, controlling inflammation, and limiting apoptosis. The central hypothesis of this study was that ADSC-Exo, with their anti-inflammatory, anti-apoptotic, and regenerative properties, would significantly accelerate healing in HF burns. Materials and Methods: The study was conducted at the Afyon Kocatepe University Experimental Research Unit. A total of 40 rats aged 6-8 weeks and weighing 250–350 g were randomly allocated into four groups of ten animals each: Group 1 (Sham), Group 2 (Magnesium Sulfate), Group 3 (Calcium gluconate), and Group 4 (ADSC-Exo). A standardized volume of 37% HF was applied to the dorsal skin of all animals to induce a deep chemical burn model. Anesthesia was achieved with 87 mg/kg ketamine and 13 mg/kg xylazine. Macroscopic measurements were recorded daily, and tissue biopsies were obtained on days 1, 3, and 7 for histopathological, immunohistochemical (PCNA, VEGF, TNF-α), and apoptotic assessments. Results: Baseline burn areas were similar among all groups. In the ADSC-Exo group (Group 4), burn, erythema, and necrotic tissue areas decreased more rapidly compared with the other groups, demonstrating an early and pronounced healing pattern. Histological evaluation on day 7 showed restoration of epithelial integrity, reduced inflammatory cell infiltration and hemorrhage, and a more organized hypodermal connective tissue structure in the ADSC-Exo group. Apoptosis analysis revealed significantly lower apoptotic cell counts on both days 3 and 7 in Group 4 compared with the other treatment groups. Although the calcium gluconate and magnesium sulfate groups showed improvement, they did not achieve the accelerated and comprehensive tissue recovery observed with ADSC-Exo. Conclusion: ADSC-Exo therapy markedly enhanced healing in HF-induced chemical burns by reducing inflammation, limiting apoptosis, and promoting epithelialization. These findings suggest that exosomes represent a promising and effective novel biotherapeutic option in the management of chemical burns.