Musculus pterygoideus proprius ve temporomandibuler eklem patolojileri arasındaki ilişkinin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the pterygoideus proprius muscle and temporomandibular joint pathologies using magnetic resonance imaging
- Tez No: 985683
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK BİLECENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem disfonksiyon sendromu, Temporomandibular joint dysfunction syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Temporomandibuler eklem hem sert hem de yumuşak doku bileşenlerini bütünleştirerek mandibuler fonksiyonun ve kraniyofasiyal uyumun sağlanmasında rol alan, insan vücudundaki en karmaşık sinovyal eklemlerden biridir. Bu tezde temporomandibuler eklemin anatomisi, histolojik organizasyonu, gelişim biyolojisi, biyomekanik özellikleri, morfolojik varyasyonları ve ilişkili patolojileri kapsamlı biçimde incelenmiştir. Fonksiyonel açıdan eklem, alt kompartımandaki rotasyon ve üst kompartımandaki translasyon dinamikleri üzerinden analiz edilmiş, bu hareketlerin mandibuler kinematik üzerindeki koordineli rolü vurgulanmıştır. Eklemin ontogenezi, blastemik aşamadan başlayarak kavitasyon süreçleri, kapsül olgunlaşması ve kıkırdak farklılaşmalarını içerecek şekilde kronolojik olarak ele alınmış, normal ve varyant morfolojilerin embriyolojik belirleyicileri ortaya konmuştur. Bunun yanı sıra, klinik açıdan önemli anatomik varyasyonlar ve bunların eklem biyomekaniği ile disfonksiyonlara etkileri değerlendirilmiştir. Konvansiyonel radyografi, bilgisayarlı tomografi (BT), konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve ultrasonografi (USG) gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri eleştirel bir bakışla incelenmiş ve fizyolojik ile patolojik değerlendirmedeki tanısal katkıları tartışılmıştır. Sonuç olarak bu tez, TME'nin anatomi, histoloji, biyomekanik ve radyoloji boyutlarını birleştiren multidisipliner bir yaklaşımın gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu bütüncül perspektif, temporomandibuler bozuklukların doğru tanı ve tedavi planlaması için vazgeçilmezdir ve aynı zamanda ileri düzey araştırmalar ile translasyonel çalışmalar için sağlam bir anatomik ve klinik temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The temporomandibular joint is one of the most complex synovial articulations in the human body, integrating both hard and soft tissue components to ensure mandibular function and craniofacial harmony. This thesis provides a comprehensive analysis of the anatomy, histological organization, developmental biology, biomechanical characteristics, morphological variations, and associated pathologies of the TMJ. From a functional perspective, the joint was examined through the dynamics of rotation in the inferior compartment and translation in the superior compartment, emphasizing their coordinated role in mandibular kinematics. The ontogeny of the joint was addressed chronologically, beginning with the blastemic stage and including cavitation processes, capsular maturation, and cartilage differentiation, thereby elucidating the embryological determinants of normal and variant morphologies. In addition, clinically significant anatomical variations and their effects on joint biomechanics and dysfunctions were evaluated. Radiological imaging techniques such as conventional radiography, computed tomography (CT), cone-beam computed tomography (CBCT), magnetic resonance imaging (MRI), and ultrasonography (USG) were critically reviewed, and their diagnostic contributions to both physiological and pathological assessments were discussed. In conclusion, this thesis highlights the necessity of a multidisciplinary approach that integrates the anatomical, histological, biomechanical, and radiological dimensions of the TMJ. Such a holistic perspective is indispensable for the accurate diagnosis and treatment planning of temporomandibular disorders and provides a solid anatomical and clinical foundation for advanced and translational research.