Endoskopik üçüncü ventrikülostomi başarısının tahmininde klinik ve radyolojik bulgular
Clinical and radiological findings in predicting the success of endoscopic third ventriculostomy
  1. Tez No: 985712
  2. Yazar: RASİM ASAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH EGEMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrosefali, Hydrocephalus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının üretimi ile emilimi arasındaki dengesizlik sonucunda ortaya çıkan durumdur. Tedavisinde şant cerrahisine ek olarak görece daha fizyolojik ve minimal invaziv bir yöntem olan endoskopik üçüncü ventrikülostomi (EÜV) uygulamaları yaygınlaşmıştır. EÜV başarısını ameliyat öncesinde öngörmeye yönelik olarak, yaş, etiyoloji ve şant öyküsü gibi klinik verilere dayalı bazı puanlama sistemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada, söz konusu sistemlere ek olarak radyolojik değerlendirmelerin de dahil edilmesiyle daha güçlü bir öngörü modeli oluşturulması hedeflenmiştir. Gereçler ve Yöntem: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nöroşirurji Bilim Dalı'nda, 2012-2024 yılları arasında 19 yaşından küçük EÜV yapılan 208 hastaya ait tıbbi kayıtlar retrospektif olarak incelendi. 6 aylık takibi olmayan, EÜV esnasında şant takılan veya revizyonu yapılan, koroid pleksus koterizasyonu yapılan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Hastaların ameliyat sırasındaki yaşı, cerrahi endikasyonu, şant cerrahisi öyküsü ve manyetik rezonans görüntülemelerinde (MRG) tuber sineryum dilatasyonu, Evans oranı, transependimal taşma, lamina terminalis dilatasyonu incelendi. 6 aylık takipte hidrosefali nedeniyle tekrar operasyon geçirmeyen ve vefat etmeyen hastalarda EÜV başarılı sayıldı. Sonuçlar: 167 hastalık çalışmada tek değişkenli analizlerde EÜV başarısı ile hastanın yaşı, hidrosefali etiyolojisi ve şant öyküsü arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ancak Evans oranı ve transependimal taşma gibi faktörler ile sonuç arasında anlamlı ilişki gözlemlenmemiştir. Lamina terminalis dilatasyonunun (LTD) varlığının, başarıyı artırdığı gösterilmiştir. (p <0.001) Tuber sineryum dilatasyonu (TSD) ise tekli analizlerde anlamlı bulunmuş olsa da (p=0,011), çok değişkenli modellerde Endoskopik Üçüncü Ventrikülostomi Başarı Puanı (EÜVBP) ve LTD'nin etkisi hesaba katıldığında çalışmamızda bağımsız anlamlılığını kaybetmiştir. (p=0,129). Tartışma: Çalışmamız, mevcut EÜVBP'yi destekleyen bulgular sunmakla birlikte, ameliyat öncesi radyolojik görüntülemelerde lamina terminalis dilatasyonunun varlığının da puanlamaya dahil edilmesinin, bu sistemin tahmin gücünü artırma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bulgularımız, EÜV başarısını öngörmede EÜVBP ve LTD'nin birlikte değerlendirilmesinin klinik karar verme süreçlerine katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hydrocephalus is a condition characterized by an imbalance between cerebrospinal fluid production and absorption. In addition to shunt surgery, endoscopic third ventriculostomy (ETV), a relatively more physiological and minimally invasive approach, has gained widespread acceptance. Several scoring systems based on preoperative clinical parameters—such as patient age, hydrocephalus etiology, and prior shunt history—have been developed to estimate the likelihood of ETV success. This study aims to improve predictive performance by integrating radiological parameters into these existing models. Materials and Methods: A retrospective review was conducted on the medical records of 208 patients under 19 years of age who underwent ETV between 2012 and 2024 at the Departments of Neurosurgery, Pamukkale University Faculty of Medicine, and Pediatric Neurosurgery, Gazi University Faculty of Medicine. Patients lacking six-month follow-up, those who underwent shunt insertion or revision during ETV, and those who received choroid plexus cauterization were excluded. Variables analyzed included patient age at surgery, surgical indication, shunt history, and preoperative magnetic resonance imaging (MRI) findings: tuber cinereum bowing, Evans index, transependymal edema, and lamina terminalis bowing. ETV was deemed successful in patients who did not require further surgical intervention for hydrocephalus and who survived for at least six months postoperatively. Results: In the final cohort of 167 patients, univariate analysis revealed significant associations between ETV success and patient age, hydrocephalus etiology, and shunt history. However, no significant relationship was observed with Evans index or transependymal edema. Notably, the presence of lamina terminalis bowing (LTB) was strongly associated with successful outcomes (p <0.001). Although tuber cinereum bowing (TCB) showed significance in univariate analysis (p = 0.011), it did not maintain statistical significance in multivariate models that included the ETV Success Score (ETVSS) and LTB (p = 0.129). Discussion: Our findings support the predictive utility of the ETVSS and suggest that incorporating lamina terminalis bowing into preoperative assessment may enhance its prognostic accuracy. The combined evaluation of ETVSS and LTB could provide valuable guidance in clinical decision-making regarding ETV candidacy.