Tüm toplu ve bireysel ulaşımlarda tek ödeme sistemi
Single payment system for all public and individual transportations
  1. Tez No: 985721
  2. Yazar: SERHAN UZUNHASANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı ulaşım sistemleri, Elektronik ödeme sistemleri, Temazsız ödeme sistemleri, Yolcu taşımacılığı, Intelligent transportation systems, Electronic payment systems, Contactless payment systems, Passenger transportation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Günümüzde yolcular toplu taşımada metro, otobüs, tramvay, mikromobilite araçları bisiklet, skuter, taksi, araç paylaşım sistemleri arasında geçiş yaparken farklı ödeme yöntemleriyle karşılaşmaktadır. Bu durum hem seyahat planlamasını karmaşıklaştırmakta hem de zaman ve maliyet açısından olumsuzluklara yol açmaktadır. Söz konusu sorunlara çözüm olarak geliştirilen ödeme sistemleri, farklı ulaşım türlerini tek bir kart, cep telefonu uygulaması veya dijital cüzdan üzerinden erişim sağlanarak hem toplu hem de bireysel ulaşımı bütünleştirme potansiyeline sahiptir. Bu sistemler ödeme süreçlerini hızlandırmanın yanı sıra; güvenliği artırmakta, yolculuk sürelerini en uygun hale getirilmekte ve kullanıcıların farklı ulaşım seçeneklerini daha rahat bir biçimde bir araya getirilmesine olanak tanımaktadır. Özellikle çok türlü ulaşımın yaygınlaştığı kentlerde, bu tür çözümler sürdürülebilir ulaşım politikalarının uygulanmasında kilit bir rol üstlenmektedir. Bu çalışmada, toplu ve bireysel ulaşım araçlarında kullanılan ödeme sistemlerinin erişilebilirlik, verimlilik ve kullanıcı deneyimi üzerindeki etkileri araştırılacak; yolcuların en çok hangi ödeme sistemini benimsediği çalışma kapsamında yürütülen anket ve metodoloji çalışması aracılığıyla incelenecektir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, ülkemizde kullanılan ödeme sistemlerinin kullanıcı odaklılığı ve sürdürülebilirlik düzeylerine yönelik değerlendirmeler yapılacak; üstünlükleri, zayıf yönleri ve dünya genelindeki uygulama örnekleri ele alınacaktır. Bu ödeme sistemlerinden bir tanesinin her yerde ve tüm ulaşım sistemlerinde kullanılabilirliği değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Currently, passengers encounter distinct payment methods when transitioning between public transportation modes such as metros, buses, and trams, and micromobility options including bicycles, scooters, taxis, and car-sharing systems. This fragmentation complicates travel planning and leads to inefficiencies regarding both time and cost. Payment systems developed to address these issues possess the potential to integrate both public and individual transportation by enabling access to diverse transport modes through a single card, mobile application, or digital wallet. In addition to streamlining payment processes, these systems enhance security, optimize travel times, and facilitate the seamless combination of various transportation options for users. Particularly in cities where multimodal transportation is prevalent, such solutions play a pivotal role in the implementation of sustainable transportation policies. In this study, the impact of payment systems used in public and individual transportation on accessibility, efficiency, and user experience is investigated. Furthermore, the payment systems most adopted by passengers are examined through a survey and methodological analysis conducted within the scope of this research. Based on the findings, evaluations regarding the user-centricity and sustainability levels of payment systems currently used in our country are presented; their strengths, weaknesses, and global application examples are discussed. Finally, the feasibility of implementing a single, ubiquitous payment system across all locations and transportation modes is evaluated.