Kısıtlı programlama optimizasyonu kullanarak yapay sinir ağı algoritmasının performansının arttırılması: sınav çizelgeleme problemine bir uygulama
Enhancing the performance of the artificial neural network algorithm using constraint programming optimization: an application to the exam scheduling problem
  1. Tez No: 985734
  2. Yazar: HAKAN KUYRUKÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEMİN YALÇIN KÜÇÜKBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sınav çizelgeleme, Yapay sinir ağları, Examination scheduling, Artificial neural networks
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı, çizelgeleme problemlerinin tanımlanması ve bu problemlerin çözümünde kısıtlı programlama optimizasyonu ile yapay sinir ağı tabanlı yaklaşımların birlikte kullanılarak sınav çizelgeleme probleminin nasıl çözülebileceğinin incelenmesidir. Sınav programı çizelgeleme problemleri, NP-zor sınıfına giren karmaşık optimizasyon problemlerindendir. Bu tür problemlerde her zaman kesin çözüm elde etmek mümkün olmayabilir; buna karşın, kabul edilebilir düzeyde yakın-optimal çözümlere ulaşmak pratik açıdan yeterli olmaktadır. Problemlerin çözümünde geleneksel matematiksel yöntemler çoğu zaman yetersiz kalmakta, bu nedenle sezgisel ve yapay zekâ tabanlı yöntemler ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada, kısıtlı programlama teknikleri ile yapay sinir ağlarının entegrasyonu üzerinde durulmuş ve sınav çizelgeleme problemine yönelik daha etkin ve verimli bir çözüm yaklaşımı geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to define scheduling problems and to investigate how the exam timetabling problem can be solved by combining constraint programming optimization with neural network-based approaches. Exam timetabling problems belong to the class of NP-hard optimization problems. In such problems, obtaining an exact solution is not always feasible; however, achieving acceptable near-optimal solutions is often sufficient in practice. Traditional mathematical methods frequently fall short in addressing these problems, which is why heuristic and artificial intelligence-based methods have gained importance. In this study, the integration of constraint programming techniques and neural networks is emphasized, with the objective of developing a more effective and efficient solution approach for the exam timetabling problem.