Zahîruddîn Es'ad b. Mes'ûd b. Yahya el-Ömerî'nin (ö. 812) Şerhu'l-Erbaîne'n-Nebeviyye İsimli Eserinin tahkiki Kitabın Başından On Dokuzuncu Hadisin Sonuna Kadar Araştırma Tahkik
شرح الأربعين النووية لأسعد بن مسعود بن يحيى العمري ظهير الدين (توفي بعد: 812) من بداية الكتاب إلى نهاية الحديث التاسع عشر :دراسة وتحقيقا
  1. Tez No: 985791
  2. Yazar: JABER MUSTAFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES SALİH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis. Erbaîne'n-Nebeviyye. el-Ömerî. Zahîruddîn. Tahkik, Hadith. Al-Arba'in al-Nawawiyya. Al-Omari. Zahiruddin. Investigation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Asʿad b. Mesʿûd b. Yaḥyâ el-ʿUmerî, lakabıyla Zâhirüddîn (ö. 812'den sonra) tarafından kaleme alınan Şerḥu'l-Erbaʿîn en-Neveviyye adlı eserin, kitabın başından on dokuzuncu hadisin sonuna kadar olan bölümünün ilmî tahkik ve tahlilini konu edinmektedir. Araştırmanın temel amacı, klasik hadis şerhleri arasında yer almakla birlikte günümüze kadar modern akademik ölçütlere göre neşredilmemiş olan bu kısmın güvenilir bir metnini ortaya koymak ve müellifin hadisleri açıklama yöntemini incelemektir. Çalışmada mevcut yazma nüshalar esas alınarak metin tahkik edilmekte; nüshalar arasındaki farklılıklar karşılaştırmalı biçimde ele alınmaktadır. Ayrıca müellifin hadisleri şerh ederken kullandığı dilsel açıklamalar, ahlâkî ve fıkhî yorumlar ile önceki kaynaklardan yararlanma biçimi analiz edilmektedir. Tahkik, tahlil ve mukayeseli yöntemlerin birlikte kullanıldığı bu araştırmanın, hadis ilimleri alanına katkı sağlaması ve klasik bir şerh eserini ilmî ölçütlere uygun şekilde ilim dünyasına kazandırması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study presents a critical edition and analytical examination of Sharḥ al-Arbaʿīn al-Nawawiyyah by Asʿad b. Masʿūd b. Yaḥyā al-ʿUmarī, known as Ẓahīr al-Dīn (d. after 812 AH). The research focuses on the section of the commentary extending from the beginning of the work to the end of the nineteenth ḥadīth. This portion of the text has not previously been edited or studied according to modern academic standards. The primary objective of the study is to establish a reliable scholarly text based on available manuscript copies and to analyze the author's methodology in explaining the prophetic traditions. The research examines linguistic explanations, ethical and juristic interpretations, and the author's engagement with earlier sources. By employing critical edition (taḥqīq), analytical, and comparative methods, the study aims to contribute to the field of ḥadīth studies and to make an important classical commentary accessible in a sound academic form.