Zahîruddîn Es'ad b. Mes'ûd b. Yahya el-Ömeri'nin (ö. 812) Şerhu'l-Erbaîne'n-Nebeviyye İsimli Eserinin tahkiki Yirminci Hadisten Kitabın Sonuna Kadar Araştırma Tahkik
شرح الأربعين النووية لأسعد بن مسعود بن يحيى العمري ظهير الدين (توفي بعد: 812) من الحديث العشرين إلى نهاية الكتاب عشر :دراسة وتحقيقا
- Tez No: 985832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Murat GÜRSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis. Zahîruddîn. el-Ömeri. Şerhu'l-Erbaîne. Tahkik, Hadith. Zahir al-Din. al-Omari. Sharḥ al-Arbain. Investigation
- Yıl: 2026
- Dil: Arapça
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Asʿad b. Mesʿûd b. Yaḥyâ el-ʿUmerî, Zâhirüddîn (ö. 812'den sonra) tarafından kaleme alınan Şerḥu'l-Erbaʿîn en-Neveviyye adlı eserin, yirminci hadisten kitabın sonuna kadar olan bölümünün ilmî tahkik ve tahlilini konu edinmektedir. Araştırmanın temel amacı, daha önce modern akademik ölçütlere göre neşredilmemiş olan bu kısmın güvenilir bir metnini ortaya koymak ve müellifin hadis şerhi yöntemini incelemektir. Çalışmada mevcut yazma nüshalar esas alınarak metin tahkik edilmekte; müellifin hadisleri açıklama biçimi, dilsel izahları, fıkhî ve ahlâkî çıkarımları ile önceki kaynaklardan yararlanma yöntemi analiz edilmektedir. Tahkik, tahlil ve mukayeseli yöntemlerin birlikte kullanıldığı bu araştırmanın, hadis ilimleri alanına katkı sağlaması ve klasik bir şerh eserini ilmî ölçütlere uygun şekilde ilim dünyasına kazandırması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract This study presents a critical edition and analytical examination of Sharḥ al-Arbaʿīn al-Nawawiyyah by Asʿad b. Masʿūd b. Yaḥyā al-ʿUmarī, known as Ẓahīr al-Dīn (d. after 812 AH). The research focuses on the section of the commentary extending from the twentieth ḥadīth to the end of the work, a portion that has not previously been edited or studied according to modern academic standards. The primary aim of the study is to establish a reliable scholarly text based on the available manuscript copies and to analyze the author's methodology in explaining the forty ḥadīths of al-Nawawī. The research examines the commentator's approach to hadith interpretation, linguistic clarification, juristic implications, and ethical dimensions, as well as his use of earlier sources. Employing critical edition (taḥqīq), analytical, and comparative methods, the study seeks to contribute to the fields of ḥadīth studies and Islamic intellectual history by making an important classical commentary accessible in an academically sound form.