Türkiye'nin petrol ve doğalgaz arama ve üretim havzalarında delinen kuyularda kullanılan üç konili matkapların işlevsizleşme açısından sınıflandırılması
Classification of tricone bits in terms of dysfunction used in wells drilled in turkey's oil and natural gas exploration and production basins
- Tez No: 985899
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜL YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sondaj, Drilling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişmekte olan teknoloji ile birlikte petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetleri için gerekli mühendislik alanında kuyu delme işlemlerinde birçok özellikte matkap türleri geliştirilmiştir. Bu matkaplardan özellikle üç konili standart (çelik dişli) ve insert (gömme dişli) matkaplar hem ülkemiz hem de dünya petrol ve doğalgaz sektöründe önemli bir yer edinmiştir. Bu tez çalışmasında üç konili matkapların kuyu sondaj faaliyetleri neticesinde matkap yapılarında sondaj parametrelerine bağlı olarak meydana gelen işlevsizleşme ya da tahribat türlerinin analizi yapılarak bu işlevsizleşme türlerin sınıflandırılması yapılmıştır. Literatür çalışmalarında bu konuda genel olarak matkap çeşitlerinin sınıflandırılması, sondajda matkap ilerleme hızını etkileyen faktörler, ilerleme hızı-maliyet ilişkisi ve formasyonlara göre matkap seçim kriterleri ele alınmıştır. Diğer çalışmalardan farkı yapılan sondaj kuyu faaliyetlerinde üç konlu matkapların standart (çelik dişli) ve insert (gömme dişli) olmak üzere ayrı ayrı matkap tipi, matkapların iç ve dış sıra dişleri, yıpranma yerleri, yatak durumu, çaptan düşme, IADC kod, formasyon ve diğer sondaj parametrelerine bağlı olarak matkaplarda en sık görülen işlevsizleşme türlerinin detaylı analizi yapılmıştır. Bu analizler için Türkiye'nin petrol ve doğalgaz arama ve üretim havzalarında delinen kuyularda kullanılan 577 adet standart (çelik dişli) ve 1005 adet insert (gömme dişli) matkapların belirtilen parametrelerin sayısal olarak verileri toplanıp grafik ve tablo şeklinde işlevsizleşme durumlarının analiz ve yorumları ele alınmıştır. Yapılan analizler sayesinde belirtilen parametrelere bağlı olarak standart (çelik dişli) ya da insert (gömme dişli) matkaplarda oluşacak muhtemel işlevsizleşmeler göz önünde bulundurularak duruma göre matkap tipi seçimi için yarar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, drill types with many features have been developed for well drilling operations in the field of engineering required for oil and natural gas exploration and production activities. Among these drills, especially the three-cone standard (steel threaded) and insert (recessed thread) drills have gained an important place in both our country and the world's oil and natural gas sector. In this thesis study, the types of dysfunction or destruction that occur in the drill structures as a result of the well drilling activities of three-cone drills, depending on the drilling parameters, were analyzed and these types of dysfunction were classified. In literature studies, the classification of drill types in general, the factors affecting the drill progress speed in drilling, the progress speed-cost relationship and drill selection criteria according to formations are discussed. The drilling well activities, which differ from other studies, include the three-cone drills' standard (steel threaded) and insert (recessed gear) drill type, internal and external row teeth of the drills, wear areas, bearing condition, decrease in diameter, IADC code, formation and other details. A detailed analysis of the most common malfunction types in drills was made depending on the drilling parameters. For these analyses, numerical data of the specified parameters of 577 standard (steel threaded) and 1005 insert (recessed threaded) drills used in wells drilled in Turkey's oil and natural gas exploration and production basins were collected and the analysis and interpretations of their dysfunctional situations were discussed in graphical and tabular form. Thanks to the analyses, it will be beneficial to select the drill type according to the situation, taking into account the possible dysfunctions that may occur in standard (steel thread) or insert (recessed thread) drills depending on the specified parameters.