Deneysel tıkanma sarılığı modelinde kaempferolün karaciğer koruyucu etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the hepatoprotective effect of kaempferol in an experimental obstructive jaundice model
  1. Tez No: 985906
  2. Yazar: EMRE ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ECE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kaempferol, TNF-alfa, IL-6, IL-10, tıkanma ikteri, karaciğer hasarı, Kaempferol, TNF-alpha, IL-6, IL-10, obstructive jaundice, liver damage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada ratlarda koledok bağlanması ile oluşturulan tıkanma ikteri sonrası gelişen karaciğer hasarında kaempferolün koruyucu etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmada 6-12 aylık 24 adet dişi Wistar albino rat kullanılacaktır. Sham grubu (n=8), kontrol grubu (n=8) ve Kaepferol grupları arasında inflamatuar biyobelirteçleri ve karaciğer fonskiyon testleri karşılaştırılarak kaempferolün karaciğer hasarını önlemedeki etkinliği araştırılmıştır. Cerrahi işlem öncesi 12 saatlik açlık sonrasında hayvanlara işlem öncesi genel anestezi verilmiş, kontrol ve kaempferol grubunda koledok diseke edilerek izole edilerel 5/0 ipekle bağlanmıştır. Karaciğer hasarı laboratuvar ve histolojik inceleme ile not edilmiştir. Deney totalde 7 günde tamamlanmıştır. Takip sürecinde deneklere ketamin, ketoprofen ve ksilazin verilmiştir. Deney sonunda denekler yüksek doz ketamin ile sakrifiye edilerek kan ve doku örnekleri alınmıştır. Bulgular: Çalışma 20 sıçan (rat) ile tamamlanmıştır. Yapılan incelemede TAS (p<0,001), TOS (p=0,007), ALP (p=0,003), ALT (p=0,002), AST (p=0,002), direkt bilirubin (p=0,002) ve total bilirubin (p=0,002) düzeyleri kontrol ve kaempferol gruplarına kıyasla sham grubunda anlamlı olarak daha düşük görülmüş ve farklılık arz etmiş, kontrol ve kaempferol grupları arasında ise herhangi bir anlamlı farklılık not edilmemiştir. Diğer taraftan TNF-α ve IL-6 ise üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülürken, IL-10 düzeylerinde gruplar arasın anlamlı farklılık not edilmemiştir. Yapılan incelemede TNF-α – IL-6, TNF-α – TOS ve IL-6 – IL-10 ikilileri arasında orta düzeyli pozitif (aynı) yönlü anlamlı bir korelasyon ilişkisi not edilmiştir. Ayrıca TAS ve TOS arasında pozitif (aynı) yönlü orta düzeyde anlamlı bir korelasyon ilişkisi görülmüştür (p=0,037). TAS değerleri ile TOS, ALP, ALT ve AST değerleri arasında orta düzeyli pozitif (aynı) yönlü anlamlı bir korelasyon ilişkisi görülürken; AST, D.bilirubin ve T.bilirubin değerleri ile arasında güçlü pozitif (aynı) yönlü anlamlı bir korelasyon ilişkisi not edilmiştir. Diğer taraftan TOS – ALT arasında orta düzeyli pozitif (aynı) yönlü anlamlı bir korelasyon ilişkisi not edilmiştir. Sonuç: Tıkanma ikteri oksidatif stres durumunu artırabilmekle beraber oksidatif stres göstergeleri ile bilirubin düzeyleri arasında güçlü korelasyon ilişkileri gösterilmiştir. Kaempferol molekülü TNF-α ve IL-6 gibi proinflamatuar biyobelirteçleri baskılayabilir, anti-inflamatuar özellik gösterebilir ve histolojik olarak koruyucu bir profil çizebilir. Kaempferol molekülünün tıkanma ikterindeki ve inflamatuar süreçteki rolünün net olarak aydınlatılabilmesi için daha kapsamlı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the protective effects of kaempferol on liver damage that develops after obstructive jaundice induced by choledochus ligation in rats. Methods: In the study, 24 female Wistar albino rats aged 6-12 months will be used. Inflammatory biomarkers and liver function tests were compared between the sham group (n=8), control group (n=8) and Kaempferol groups and the effectiveness of kaempferol in preventing liver damage was investigated. After 12 hours of fasting before the surgical procedure, the animals were given general anesthesia before the procedure, and the choledoch was dissected and isolated in the control and kaempferol groups, and ligation was carried out with 5/0 surgical suture. Liver damage was investigated by laboratory and histological examinations. The study was completed in a total of 7 days. Ketamine, ketoprofen and xylazine were given to the subjects during the follow-up period. At the end of the study, rats were sacrificed with high-dose ketamine and blood and tissue samples were taken. Results: The study was completed with 20 rats. In the examination, TAS (p<0.001), TOS (p=0.007), ALP (p=0.003), ALT (p=0.002), AST (p=0.002), direct bilirubin (p=0.002) and total bilirubin (p=0.002) levels were significantly lower in the sham group compared to the control and kaempferol groups. No significant difference was noted between the control and kaempferol groups. On the other hand, while a statistically significant difference was observed between the three groups in TNF-α and IL-6, no statisticaly significant difference was noted between the groups in IL-10 levels. In the examination, a significant moderate positive correlation relationship was noted between the TNF-α – IL-6, TNF-α – TOS, and IL-6 – IL-10 pairs. In addition, a significant moderate positive correlation relationship was observed between TAS and TOS (p=0.037). While a moderate positive correlation relationship was observed between TAS values and TOS, ALP, ALT, and AST values, a strong positive correlation relationship was noted between AST, D.bilirubin, and T.bilirubin values. On the other hand, a moderate positive correlation relationship was also noted between TOS – ALT. Conclusion: Obstructive jaundice is associated with increased oxidative stress, as evidenced by strong correlations between oxidative stress markers and bilirubin levels. Kaempferol, a natural flavonoid, has demonstrated potential in mitigating this condition. Our results suggests that Kaempferol molecule can suppress pro-inflammatory biomarkers such as TNF-α and IL-6, exhibit anti-inflammatory action, and demonstrate a protective profile histologically. This may help reduce inflammation and protect tissue. More research, especially large-scale prospective studies, are needed to be sure of what role kaempferol plays in treating obstructive jaundice and the inflammation that comes with it.