La acción cultural del Centro Gallego de Montevideo, 1879-1943
Montevideo Galiçya Merkezi'nin Kültürel Faaliyeti, 1879-1943
  1. Tez No: 985950
  2. Yazar: OĞUZHAN YENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CONCEPCIÓN NAVARRO AZCUE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan tarihi, Kültür tarihi, Uluslararası göç, American history, Cultural history, International migration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İspanyolca
  9. Üniversite: Unıversıdad Complutense de Madrıd
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Latin ve Kuzey Amerika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Latin ve Kuzey Amerika Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İspanya'dan göç eden Galiçyalı göçmenlerin kültürünün ve kimliğinin korunmasında önemli bir rol oynayan Montevideo Galiçya Merkezi'nin özellikle kültürel faaliyetlerine odaklanmaktadır. Latin Amerika ülkelerinin ulusal ve siyasi birliğini pekiştirmeye başladığı 1880'li yıllardan itibaren Río de la Plata bölgesine İspanyol göçü de yoğunlaşmaya başlamıştır. Uruguay, binlerce İspanyol göçmene ev sahipliği yapan ülkelerden birisi olmuş ve bu göçmenler sosyo-kültürel, ekonomik ve politik alanda ülkeye önemli katkılarda bulunmuştur. Bu bağlamda, İspanyol göçmenleri arasında Galiçyalı göçmenlerin baskınlığı göz önüne alındığında, Montevideo Galiçya Merkezi'nin kurulması ve kültürel katkıları Galiçyalı göçmenleri yönlendirme, yeni topluma entegre etme ve ayrıca ulusal ve kültürel kimliklerinin korunmasında kritik bir rol oynamıştır. Sonuç olarak, bu tez üç ana bölüme ayrılmıştır; bunlardan ilki, İspanyol göçünün nedenlerini ve Galiçyalıların Uruguay'a göçünü ele almaktadır. İkinci bölümde, Latin Amerika ve Uruguay'daki İspanyol dernekçiliği ile İspanyol göçmenlerin sosyo-kültürel yaşamındaki rolü üzerine kısa bir analiz yapılmaktadır. Son olarak, üçüncü bölümde Montevideo Galiçya Merkezi'nin tarihine kısa bir giriş yapılmakta ve bu önemli kuruluşun Uruguay'daki İspanyol topluluğuna yönelik ekonomik, politik ve özellikle sosyo-kültürel faaliyetleri detaylandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the cultural activities of the Montevideo Galicia Centre, which significantly contributes to the preservation of the culture and identity of Galician immigrants from Spain. Since the 1880s, when Latin American nations commenced fortifying their national and political cohesion, Spanish immigration to the Río de la Plata region likewise increased. Uruguay has hosted numerous Spanish immigrants, who have significantly contributed to the nation's socio-cultural, economic, and political spheres. Given the preeminence of Galician immigrants within the Spanish immigrant population, the founding of the Montevideo Galicia Centre and its cultural contributions have been essential in orienting Galician immigrants, facilitating their integration into the new society, and preserving their national and cultural identity. This thesis includes three principal sections, the first of which examines the motivations behind Spanish migration and the migration of Galicians to Uruguay. The second section provides a concise overview of Spanish associations in Latin America and Uruguay, focusing on their influence in the socio-cultural lives of Spanish immigrants. In the third section, a concise overview of the history of the Montevideo Galicia Centre is presented, outlining the economic, political, and particularly socio-cultural activities of this significant institution serving the Spanish population in Uruguay.