Strateji odaklı okuma eğitiminin okuduğunu anlama, çıkarım becerileri ve okur özyeterliğine etkisi
The effect of strategy-focused reading education on reading comprehension, inference skills and reader self-efficacy
  1. Tez No: 985977
  2. Yazar: TUBA YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA YAYLI, DOÇ. DR. ELSEV BRİNA LOPAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji öğretimi, okuduğunu anlama, çıkarım becerisi, okur özyeterliği, Strategy instruction, reading comprehension, inference skills, reading self- efficacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkçe dersi okuma becerisi etkinliklerinde strateji odaklı eğitim durumlarının öğrencilerin okuduğunu anlama, çıkarım becerileri ve okur özyeterliğine etkisini incelemektir. Çalışma yedinci sınıfta öğrenim gören ve uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen 30'u deney grubu ve 30'u kontrol grubu olmak üzere toplam 60 öğrenci ile yürütülmüştür. Bu iki gruptan hangisinin deney, hangisinin kontrol grubu olacağı ise seçkisiz atama yoluyla belirlenmiştir. Yine uygulama aşamasına başlamadan önce seçkisiz atama yoluyla belirlenmiş 10 öğrenci ile pilot uygulama gerçekleştirilmiştir. Aşamalı Sorumluluk Aktarım Modeli (Kademeli Sorumluluk Devri Modeli) doğrultusunda bilişsel ve üstbilişsel stratejiler haftalık 2 ders saatini kapsayacak biçimde eğitim durumları ile uygulanmıştır. Araştırmaya ilişkin veriler; öğrencilerin okuduğunu anlama becerisinin değerlendirilmesi ereğiyle Ülper vd. (2017) tarafından geliştirilen Okuduğunu Anlama Testi, öğrencilerin çıkarım becerilerini değerlendirmek ereğiyle Çetinkaya vd. (2023) tarafından geliştirilen Çıkarım Becerileri Değerlendirme Aracı ve öğrencilerin okumaya yönelik özyeterliklerini belirlemek ereğiyle Ülper vd. (2013) tarafından geliştirilen Okur Özyeterlik Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen bulgular, strateji odaklı okuma eğitimi yönteminin okuduğunu anlama başarıları üzerinde orta düzeyde; çıkarım becerileri üzerinde yüksek düzeyde; okur özyeterlikleri üzerinde ise orta düzeyde etkili olduğunu belirlemiştir. Bulgular Türkçe dersi öğretiminde strateji odaklı okuma eğitiminin sürece olan katkısını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the effect of strategy-focused reading education in Turkish language classrooms on reading comprehension, inference skills and reader self- efficacy. The study was carried out with 60 (30 experimental and 30 control) 7th grade students chosen through convenient sampling. The participating two groups were assigned as experimental and control groups randomly. Before the study, a pilot study was conducted with 10 randomly selected participants. Cognitive and meta-cognitive reading strategies instruction was provided 2 hours a week with the help of Granül Responsibility Transfer model. The data were collected through the Reading Comprehension Test (Ülper et al., 2017), the Inference Skills Assessment Tool (Çetinkaya et al., 2023) and the Reader Self-Efficacy Scale (Ülper et al., 2013). Findings suggest that strategy-focused reading education affects reading comprehension achievement at moderate level, inference skills at high level and reader self-efficacy at moderate level. Findings totally pinpoint the positive effect of strategy-focused reading instruction on the reading processes in Turkish language teaching.