Anatomik ve hiperekstensiyonda ölçülen sternomental mesafe oranının zor entübasyon ve Cormack-Lehane sınıflaması ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Association of the sternomental distance ratio measured in the anatomical position and hyperextension with difficult intubation and the Cormack–Lehane classification
- Tez No: 986011
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUTAY GÖKTUĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Boyun çevresi, Vücut kitle indeksi, Neck circumference, Body mass index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Zor havayolunda güvenli bir yönetim sağlamak için çeşitli kılavuzlar oluşturulmaktadır. Fakat zor havayolu tahmininde altın standart herhangi bir ölçüm yöntemi seçiminde anestezistler arasında fikir birliği sağlanamamıştır ve güçlü bir prediktör arayışı devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı; sternomental mesafe ve boyun hareketliliğinin birlikte değerlendirildiği anatomik ve hiperekstensiyonda ölçülen sternomental mesafe oranının (SMDR); zor/asiste entübasyon ve Cormack-Lehane skoru ile korelasyonunun incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel çalışma; Etik Kurul onayı sonrasında elektif cerrahiye alınacak 18–80 yaş, ASA I-III sınıfında, 1200 hasta ile gerçekleştirildi. ASA >III, acil vakalar, gebeler, BMI>40, zor entübasyon öyküsü olanlar ve üçten fazla entübasyon denemesi gerektiren hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların demografik verileri ile Mallampati skoru, SMDR, BMI ve boyun çevresi ölçümleri kaydedildi. Tüm hastalara standart anestezi indüksiyonu uygulandı, kas gevşemesi TOF monitörizasyonu ile doğrulandı ve entübasyon deneyimli anestezistlerce gerçekleştirildi.Hastaların Cormack–Lehane skorları ve asiste entübasyon yöntemleri kaydedildi. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmada Mallampati skoru, SMDR, boyun çevresi ve BMI ile C/L 3-4 skoru ve asiste entübasyon gereksinimi arasında anlamlı bir ilişki vardı.SMDR için ROC eğrisinde en iyi cut-off değeri 1.44 olarak belirlendi.SMDR değeri azaldıkça C/L 3-4 skoru ve asiste entübasyon gereksinimi artmaktadır. Zor entübasyon tahmininde SMDR'nin; mallampati, boyun çevresi ve BMI gibi parametrelerle karşılaştırıldığında bağımsız ve en güçlü prediktif değere sahip olduğu gösterildi. Sonuç: Çalışmamızda zor entübasyon tahmininde kullanılan Mallampati skoru,boyun çevresi,BMI gibi tekli ölçüm testlerine kıyasla yeni ve kombine bir ölçüm yöntemi SMDR'nin yüksek duyarlılık ve özgüllükle en güçlü prediktör olması dolayısıyla; tekli ölçümler yerine SMDR gibi kombine ölçümlerin zor ve/veya asiste entübasyon tahmininde preoperatif değerlendirmede rutin kullanımının anestezistlerin klinik uygulamalarında güvenliği artırabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Various guidelines have been developed to ensure safe management of the difficult airway. However, there is still no consensus among anesthesiologists regarding the optimal measurement method for predicting difficult airway, and the search for a strong predictor continues. The aim of this study was to evaluate the correlation between the sternomental distance ratio (SMDR), measured in neutral and full extension positions as a combined anatomical and functional parameter, and difficult/assisted intubation as well as Cormack–Lehane (C/L) grading. Material and Methods: This prospective observational study was conducted with 1200 patients aged 18–80 years, classified as ASA I–III, scheduled for elective surgery after Ethics Committee approval. Patients with ASA >III, emergency cases, pregnancy, BMI >40, previous history of difficult intubation, or requiring more than three intubation attempts were excluded. Demographic data, Mallampati score, SMDR, BMI, and neck circumference measurements were recorded. Standard anesthesia induction was performed for all patients, neuromuscular blockade was confirmed via TOF monitoring, and intubation was performed by experienced anesthesiologists. Cormack–Lehane grades and the use of assisted intubation techniques were documented. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 22. Results: Mallampati score, SMDR, neck circumference, and BMI were significantly associated with C/L grade 3–4 and the need for assisted intubation. The optimal SMDR cut-off value was determined as 1.44 in ROC analysis. Decreasing SMDR was correlated with an increased incidence of C/L grade 3–4 and assisted intubation. SMDR demonstrated the strongest independent predictive value for difficult intubation when compared with Mallampati score, neck circumference, and BMI. Conclusion: In this study, the new combined measurement method SMDR proved to be a stronger predictor of difficult or assisted intubation than commonly used single-parameter tests such as Mallampati score, neck circumference, and BMI. Routine preoperative use of SMDR may enhance clinical safety in airway management.