Emülatör adli bilişimi
Emulator forensics
- Tez No: 986010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ARTUNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Adli Tıp, Computer Engineering and Computer Science and Control, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli bilişim, Bulut bilişim, Kurumsal bilgi güvenliği, Mobil sanal ağ operatörleri, Yönetim bilişim sistemleri, Computer forensics, Cloud computing, Corporate information security, Mobile virtual network operators, Management information systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Bilimler Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, farklı işletim sistemleri üzerinde çalışan emülatörlerde tespit, dijital kanıtların elde edilmesi ve bu kanıtların sistematik biçimde analiz edilmesine yönelik bütüncül ve deneysel bir Emülatör Adli Bilişim Soruşturma Modeli (EABSM) önermektedir. Bu yaklaşım, mobil ve sanallaştırılmış ortamların artan kullanımıyla birlikte geleneksel adli bilişim yöntemlerinin karşılaştığı sınırlamalara çözüm sunmayı hedeflemektedir. Modelin uygulanabilirliğini göstermek amacıyla geliştirilen Emülatör Adli Bilişim Aracı (EABA), çoklu platformlarda çalışan yaygın emülatörleri tespit edebilmekte ve bu emülatörlerin geride bıraktığı dijital izleri adli standartlara uygun şekilde analiz edebilmektedir. Geliştirilen araç, gerçek dünya senaryolarında test edilmiş; farklı işletim sistemlerindeki performansı değerlendirilmiş ve yaygın ticari yazılımlarla karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar özellikle işlem süresi, veri görünürlüğü ve dosya sistemine erişim gibi ölçütler üzerinden analiz edilmiştir. Tez kapsamında önerilen modelin kuramsal temeli ayrıntılı biçimde açıklanmış; geliştirilen aracın mimarisi, uygulama adımları ve üretilen çıktılar kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Bu yaklaşım, dijital kanıtların sistematik olarak toplanmasına olanak sağlayarak adli süreçlerin etkinliğini artırmakta ve alanın standardizasyonuna katkı sunmaktadır. Bu araştırmanın, adli bilişim uzmanları, kolluk kuvvetleri ve siber güvenlik araştırmacıları için emülatör tabanlı dijital tehditlerin anlaşılması ve soruşturulması süreçlerinde önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation proposes a comprehensive and experimental Emulator Forensics Investigation Model (EFIM) designed to facilitate the detection, acquisition, and systematic analysis of digital evidence on emulators operating across different operating systems. This approach aims to address the limitations of traditional digital forensic methods in light of the increasing use of mobile and virtualized environments. To demonstrate the applicability of the proposed model, an Emulator Forensics Tool (EFT) was developed. EFT is capable of detecting widely used emulators running on multiple platforms and analyzing the digital traces they leave behind in accordance with forensic standards. The tool was tested in real-world scenarios, its performance across various operating systems was evaluated, and it was compared with commonly used commercial solutions. The results were assessed based on key criteria such as processing time, data visibility, and file system accessibility. Within the scope of this dissertation, the theoretical foundations of the proposed model are described in detail, and the architecture, implementation steps, and outputs of the developed tool are thoroughly examined. This approach enhances the effectiveness of forensic processes by enabling the systematic collection of digital evidence and contributes to the standardization of the field. This research is expected to provide significant contributions to digital forensic practitioners, law enforcement agencies, and cybersecurity researchers in understanding and investigating emulator-based digital threats.