Şebekeye bağlı fotovoltaik güneş enerji santralinin benzetimi ve makine öğrenme algoritmaları ile enerji üretim tahmini
Simulation of grid-connected photovoltaic solar power plant and energy production estimation with machine learning algorithms
  1. Tez No: 986078
  2. Yazar: ALPEREN GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ MAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yenilenebilir enerji, enerji, güneş enerji santrali, fotovoltaik güneş enerji santralleri, makine öğrenmesi, renewable energy, energy, solar power plant, photovoltaic solar power plants, machine learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, İzmir Kemalpaşa ilçesinde kurulu olan şebekeye bağlı bir fotovoltaik (PV) güneş enerji santralinin (SPP) elektrik enerjisi gerçek üretim değerlerinin simülasyon ortamında elde edilen verilerle karşılaştırılması ve bu karşılaştırma doğrultusunda sistemin verimliliğini artırma yöntemlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilen PV Coğrafi Bilgi Sistemi (PVGIS) yazılımı ile elde edilen güneş ışınım verileri kullanılarak mevcut sistemin“solarVis”simülasyon yazılımında modellenmesi gerçekleştirilmiştir. Sonrasında elde edilen simülasyon çıktıları ile gerçek üretim verileri karşılaştırılarak sistemin üretim tutarlılığı analiz edilmiştir. Ayrıca, PV sistem verimliliğini etkileyen; panel eğim açısı, yön, hücre gölgelenmesi ve tozlanma gibi çeşitli parametreler değerlendirilerek bu parametrelerin sistem üzerinde nasıl bir etki yarattığı belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, mevcut sistemin üretim verileri ve meteorolojik veriler kullanılarak K-En Yakın Komşu, Doğrusal Regresyon, Karar Ağacı, Destek Vektör Makineleri, Topluluk Yöntemleri ve Gaussian Süreçleri makine öğrenme algoritmaları uygulanmıştır. Bu algoritmalar yardımıyla ileriye dönük üretim tahminleri gerçekleştirilmiş ve algoritmaların tahmin doğrulukları analiz edilerek en uygun yöntem belirlenmiştir. Bu kapsamda yapılan bu çalışma, hem PVSPP'lerin fiziksel verimliliğini artırmak hem de üretim tahminlemesinde yeni yöntemlerin uygulanabilirliğini göstermek açısından önemli katkılar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to compare the actual electrical energy production values of a grid-connected photovoltaic (PV) solar power plant (SPP) installed in the Kemalpaşa district of Izmir with data obtained in a simulation environment, and to develop methods for increasing system efficiency based on this comparison. Using solar radiation data obtained through the PV Geographic Information System (PVGIS) software developed by the European Commission, the existing system was modeled using the“solarVis”simulation software. Subsequently, the obtained simulation outputs were compared with the actual production data to analyze the system's production consistency. Additionally, various parameters affecting PV system efficiency, such as panel tilt angle, orientation, cell shading, and dust accumulation, were evaluated to determine the impact of these parameters on the system. In the second phase of the study, machine learning algorithms such as K-Nearest Neighbor, Linear Regression, Decision Tree, Support Vector Machines, Ensemble Methods, and Gaussian Processes were applied using the existing system's production data and meteorological data. Using these algorithms, prospective production forecasts were performed, and the most appropriate method was determined by analyzing the prediction accuracies of the algorithms. In this context, this study has made significant contributions both in terms of increasing the physical efficiency of PV-SPPs and in terms of showing the applicability of new methods in production estimation.