Tavşanlarda oluşturulan künt kafa travması modelinde nörofilament hafif zincir (NFL) düzeylerinin araştırılması
Investigation of neurofilament light chain (NFL) levels in a blunt head trauma model in rabbits
- Tez No: 986091
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: kafa travması, beyin hasarı, NFL, nörofilament hafif zincir, deneysel, künt kafa travması modeli, head trauma, brain injury, NFL, Neurofilament light chain, experimental, blund head trauma model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız deneysel olarak tavşanlarda oluşturulan hafif, orta ve ağır şiddette künt kafa travmasında beyinde oluşan hasarı belirlemek üzere serum, BOS ve beyin dokusundaki Nöroflament hafif zincir (NFL) düzeylerinin ve beyin dokusundaki apopitotik değişiklerin araştırmasıdır. Yöntem: Çalışmamızda tavşanlarda kafa travması modeli oluşturulurken Marmarou'nun impakt akselerasyon modeli kullanılmıştır. Kontrol, hafif – orta ve ağır olmak üzere dört örneklem grubu çalışılmış ve serum – BOS düzeyleri 4. Ve 12.saatte çalışılarak istatistiksel olarak gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Serum (4. ve 12. saatler), BOS 12. saat ve BEYİN 12. saat NFL düzey ölçümleri travma (n=21) ve kontrol (n=6) grupları arasında kıyaslanmış ve NFL düzeylerinin hiçbirinde, travma ve kontrol grupları arasındaki ikili kıyaslamada anlamlı bir farklılık görülmemiştir (tümünde p>0,05). Diğer taraftan dört grup arasında kıyaslamada NFL ölçümlerinde dört grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Apopitozis indekslerine bakıldığıda ise travma düzeyi arttıkça medyan değerlerinin de arttığı , istatistiksel olarak belirgin anlamlı farklılığın ise kontrol grubu –ağır travma ve hafif –ağır travma grupları arasında görüldüğü anlaşılmıştır (p = 0,002). Sonuç: Çalışmamızda her ne kadar travma grubunda ve serum – BOS düzeylerinin 12.saatinde artış görülse de, ilgili farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı düzeyde görülmemiştir. Travma grubunda istatisiksel olarak anlamlı olmayan artış paternlerinin olması ve literatür verileri de dikkate alındığında serum NFL düzeylerinin travma gruplarının belirlenmesi ve özellikle uzun soluklu klinik takiplerde halen umut vaad eden bir biyomarker olabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, our objective is to experimentally investigate the levels of Neurofilament light chain (NFL) in serum, cerebrospinal fluid (CSF), and brain tissue, as well as the apoptotic changes in brain tissue, to determine the brain damage occurring in rabbits with mild, moderate, and severe blunt head trauma Methods: In our study, Marmarou's impact acceleration model was used to create a head trauma model in rabbits. Four sample groups were studied: control, mild, moderate, and severe. Serum and CSF levels were analyzed at the 4th and 12th hours and statistically compared between the groups. Results: Serum (4th and 12th hours), CSF 12th hour, and BRAIN 12th hour NFL level measurements were compared between the trauma (n=21) and control (n=6) groups, and no significant difference was observed in any of the NFL levels in the pairwise comparison between the trauma and control groups (p>0.05 in all). On the other hand, no statistically significant difference was observed between the four groups in NFL measurements. When looking at apoptosis index, it was understood that as the level of trauma increased, the median values also increased, and the statistically significant difference was observed between the control group - severe trauma and mild - severe trauma groups (p = 0.002). Conclusion: Although an increase was observed in the trauma group and at the 12th hour of serum-CSF levels in our study, the related differences were not observed to be statistically significant. Considering the statistically insignificant increase patterns in the trauma group and the literature data, it was understood that serum NFL levels may still be a promising biomarker for determining trauma groups and especially in long-term clinical follow-ups.