Lomber paravertebral kasların morfoloji ve kompozisyonunda yaşa ve cinsiyete bağlı değişimlerin MRG kesitlerinden 3D manuel segmentasyon yoluyla değerlendirilmesi
Evaluation of age and sex related changes in lumbar paravertebral muscle morphology and composition using 3D manual segmentation of MRI slices
  1. Tez No: 986115
  2. Yazar: GAMZE GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÇOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Hacimsel analiz, paraspinal, sarkopeni, yağlı infiltrasyon, Fatty infiltration, paraspinal, sarcopenia, volumetric analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Yaşlanmaya bağlı sarkopeni, yaşlanma sürecine eşlik eden doğal bir biyolojik değişim olarak, iskelet kaslarında kas kütlesi, gücü ve fonksiyon kaybı ile karakterize bir durumdur. Sarkopeni düşme riski, kırıklar, bağımsızlık kaybı ve hatta mortalite ile ilişkili olduğundan mümkünse önlenmesi ve erken teşhisi oldukça önemlidir. Son yıllarda, paravertebral kaslarda gözlenen dejeneratif değişimlerin tanı sürecindeki önemine dikkat çeken bilimsel çalışmaların sayısı artmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, sağlıklı bireylerde lomber paravertebral kas (LPK) morfolojisindeki yaşa ve cinsiyete bağlı değişiklikleri (kas hacmi ve yağ infiltrasyonu) araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 18-30 yaş ve ≥ 55 yaş şeklinde iki gruba ayrılmış 120 kişinin (60 kadın, 60 erkek) lomber MRG görüntüleri üzerinden retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. ITK-SNAP yazılımı kullanılarak manuel segmente edilen psoas major (PS), quadratus lumborum (QL), erector spinae (ES) ve multifidus (MF) kaslarının normalize edilmiş kas hacmi (NMV) ve kas yağ infiltrasyonu (MFI) ölçümleri elde edilmiştir. Veriler yaş grupları ve cinsiyetler arasında istatiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: LPK'lerde hacimsel kas atrofisi (p<0,05) ve yağ infiltrasyon oranı (p<0,001) yaşla birlikte anlamlı düzeyde artmaktadır. Bu parametreler hem genç yaş grubunda hem de orta-ileri yaş grubunda, kadınlarda erkeklere oranla anlamlı derecede daha yüksek izlenmektedir (p<0,001). Cobb açısı toplam NMV üzerinde anlamlı düzeyde etkili değilken (p>0,05), ortalama MFI değerlerinin açıklanmasına kayda değer bir katkı sağlamaktadır (p<0,05). Sonuç: Yaşla birlikte tüm LPK'lerde belirgin hacimsel atrofi ve yağlı infiltrasyon izlenmiştir. Bu çalışma, kas hacmi ve yağ infiltrasyonu ile ilişkili parametrelerin, lomber paraspinal kaslarda yaşlanmaya bağlı dejeneratif süreçlerin değerlendirilmesinde güvenilir biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Aging-related sarcopenia is a natural biological phenomenon that occurs with advancing age, defined by a gradual decline in skeletal muscle mass, strength and function. Because it is linked to higher risks of falls, fractures, functional dependence and mortality, prevention and early recognition carry significant clinical value. Recently, studies have increasingly highlighted the diagnostic role of degenerative changes in paravertebral muscles. Accordingly, this study aims to explore age- and sex-related morphological variations, specifically muscle volume and fat infiltration, in lumbar paravertebral muscles (LPMs) of healthy individuals. Materials and Methods: This retrospective study analyzed lumbar MRI (Magnetic Resonance Imaging) scans of 120 participants (60 men, 60 women), classified into two age groups: 18-30 years and ≥ 55 years. Using ITK-SNAP software, the psoas major (PS), quadratus lumborum (QL), erector spinae (ES), and multifidus (MF) muscles were segmented manually, followed by normalized muscle volume (NMV) and fat infiltration (MFI) assessments. Statistical comparisons were subsequently conducted between sexes and across age groups. Results: In LPMs, age was associated with marked atrophy and increased fat infiltration (p<0,05), with women showing higher values than men across both age groups (p<0,001). Although Cobb's angle was not a predictor of NMV (p>0,05), it explained a substantial variance in mean MFI (p<0,05). Conclusion: With advancing age, pronounced volumetric atrophy and fatty infiltration were observed in all LPMs. This study demonstrates that parameters related to muscle volume and fat infiltration can be used as reliable biomarkers to evaluate age-related degeneration in the lumbar paravertebral muscles.