Gestasyonel diyabetes mellitusu öngörmede APRİ skoru ve FİB4 indeksinin rolü
The role of APRI score and FİB4 index in predicting gestational diabetes mellitus
- Tez No: 986140
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU DİNÇGEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: APRİ skoru, FİB4 indeksi, gestasyonel diyabetes mellitus, inflamasyon, oral glukoz tolerans testi, APRİ score, FIB4 index, gestational diabetes mellitus, inflammation, oral glucose tolerance test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gestasyonel diyabetes mellitusta (GDM) insülin bozukluklarına sekonder gelişen inflamasyon, karaciğer harabiyeti ve minimal fibrotik süreçler rol oynamaktadır. Bu çalışmada hem inflamatuar hem de karaciğer patolojilerini gösteren APRİ skoru (aspartat transaminaz - platalet oran indeksi) ve FİB4 (fibrozis-4) indeksinin GDM'yi öngördürücü rolünün değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Bu tek merkezli retrosprektif çalışmaya 01.01.2020 – 31.12.2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tek veya iki basamak GDM taraması sonrasında hastanemizde doğum yapan ve çalışma kriterlerine uyan 371 GDM tanılı ve 2934 kontrol grubu olmak üzere 3305 gebe dahil edildi. Her iki grubun oral glukoz tolerans test (OGTT) sonuçları ile birlikte APRİ skoru ve FİB4 indeksi gruplar arasında karşılaştırıldı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.0 ve MedCalc 18 programları kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 3305 olgu dahil edildi. Hastaların 371'ini (%11,2) GDM olguları, 2934'ünü (%88,8) kontrol grubu oluşturmaktaydı. APRİ skoru medyan değeri GDM grubunda 0,24 (0,08-0,71) ve kontrol grubunda 0,19 (0,06-1,14) olup istatistiksel anlamlı olarak yüksek saptandı. Benzer şekilde FİB4 skorunun da iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark gösterdiği saptandı (0,63 (0,16-2,39) ve 0,59 (0,15-3,72), p=0,027). Ayrıca APRİ skorunun 0,22'nin üzerinde olmasının %61,46 sensitivite, %66,02 spesifite ile (p<0,001, AUC=0,667), ilk trimester FİB4 skorunun 0,53'ün üzerinde olmasının %66,31 sensitivite, %41 spesifite ile GDM'yi istatistiksel anlamlı olarak öngördüğü saptandı (p=0,027, AUC=0,535). GDM'yi öngörmede ilk trimester APRİ ve FİB4 skorlarının rolünü karşılaştıran ROC analizine göre, APRİ skorunun FİB4 skoruna gore GDM'yi öngörmede daha üstün olduğu bulundu (p<0,001). Ayrıca APRİ skorunun yaş, parite, açlık kan şekeri ve 50 gram OGTT değerleri ile istatistiksel anlamlı ilişki göstermediği bulunurken, FİB4 skoru ile zayıf, pozitif yönlü korelasyon gösterdiği saptandı. FİB4 skorunun ise APRİ skoruna ek olarak yaş ve parite ile zayıf, pozitif yönlü korelasyon gösterdiği bulundu. Sonuç: Çalışma sonucunda APRİ skoru ve FİB4 indeksinin erken dönemde GDM'yi öngörmede kullanılabilir olduğunu ve APRİ skorunun öngörüde FİB4 indeksine göre daha üstün olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Inflammation, liver damage, and minimal fibrotic processes secondary to insulin disorders play a role in gestational diabetes (GDM). This study aimed to evaluate the predictive role of the APRİ score and FIB4 index, which reflect both inflammatory and liver pathologies, in GDM. Materials and Methods: This single-center retrospective study included 3305 pregnant women, 371 diagnosed with GDM and 2934 controls, who underwent GDM screening and delivered at University of Health Sciences, Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital between January 1, 2020, and December 31, 2024. Oral glucose tolerance test (OGTT) results, along with the APRİ score and FIB4 index, were compared between the groups. SPSS 22.0 and MedCalc 18 were used for statistical analysis. Results: A total of 371 (11.2%) patients were GDM cases and 2934 (88.8%) were controls. The median APRİ score was 0.24 (0.08-0.71) in the GDM group and 0.19 (0.06-1.14) in the control group, which was statistically significantly higher. Similarly, the FİB4 score was found to show a statistically significant difference between the two groups (0.63 (0.16-2.39) and 0.59 (0.15-3.72), p=0.027). Additionally, an APRİ score above 0.22 was found to predict GDM with 61.46% sensitivity and 66.02% specificity (p<0.001, AUC=0.667), and a first-trimester FİB4 score above 0.53 was found to predict GDM with 66.31% sensitivity and 41% specificity (p=0.027, AUC=0.535). ROC analysis comparing the role of first-trimester APRİ and FİB4 scores in predicting GDM found that the APRİ score was superior to the FİB4 score in predicting GDM (p<0.001). Furthermore, the APRİ score was not found to be associated with age, parity, fasting blood glucose, and 50-gram OGTT values, while a weak, positive correlation was found with the FİB4 score. The FİB4 score, in addition to the APRİ score, was found to have a weak, positive correlation with age and parity. Conclusion: We suggest that the APRİ score and FIB4 index can be used to predict GDM at early stages, and that the APRİ score is superior to the FIB4 index in predicting GDM.