A complex fuzzy z-number-based decision-making framework for prioritizing organized industrial zone alternatives under partial information
Kısmi bilgi altında organize sanayi bölgesi alternatiflerini önceliklendirmek için karmaşık, bulanık z sayısı tabanlı karar verme çerçevesi
  1. Tez No: 986215
  2. Yazar: MUHAMMED ONUR KARAMUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemleri, Organize sanayi bölgeleri, Çok kriterli karar verme, Geographical information systems, Organized industrial zones, Multi criteria decision making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) için en uygun alternatif alanların seçilmesi gibi önemli bir karar verme konusunu ele almaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma, belirsizlik ve eksik veya kısmi bilgi altında Türkiye'deki alternatif OSB yerlerini değerlendirmek için Karmaşık Bulanık Z-Sayıları (CFZN'ler) ile entegre edilmiş yeni bir karar verme çerçevesi önermektedir. Bu çalışma, hem belirsizliği hem de dil değerlendirmelerinin ne kadar güvenilir olduğunu dikkate alarak uzman görüşlerini daha iyi modellemek için KFZN'yi kullanmıştır. Bu araştırmada, OSB kurulması için potansiyel alanlar olarak beş alternatif şehir belirlenmiştir: 1) Çankırı, 2) Samsun, 3) Tokat, 4) Amasya ve 5) Çorum. Ayrıca, alternatif OSB'leri değerlendirmek için 1) maliyet, 2) öngörülebilir istihdam, 3) kurumsal görüş (Tarım, Çevre Bakanlığı ve Belediyeler), 4) ulaşım ağlarına yakınlık (deniz, kara, demir ve hava), 5) gözlemsel yerbilimi ve 6) arazi tipi olmak üzere altı kriter belirlenmiştir. Bu nedenle, karar verme çerçevesi, kriter ağırlıklarını tanımlamak için karmaşık bulanık Z-sayısı ve net sayıları entegre etmektedir. Buna ek olarak, alternatifler yeni bir yapılandırılmış çok kriterli karar verme (ÇKKV) modelinde sıralanmaktadır. Bu çalışmanın birincil katkısı, matematiksel optimizasyonu bulanık Z-sayısı ile entegre eden bir karar verme çerçevesi modellemektir. Kriterlerin ağırlıkları, kısmi bilginin doğru bilgiye dönüştürülmesine yardımcı olan matematiksel bir modelleme yaklaşımı uygulanarak kısmi bilgi altında hesaplanmıştır. Bu araştırmanın sonucu, Samsun'un belirlenen kriterler altında belirlenen alternatifler arasında en uygun alternatif olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, önerilen karar verme çerçevesinin kısmi bilgi altında daha gerçekçi ve güvenilir sonuçlar verdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Fuzzy Z-Numbers (CFZNs) to evaluate alternative OIZ locations in Türkiye under uncertainty and incomplete or partial information. This study used CFZN to better model expert opinions by considering both uncertainty and how trustworthy their language assessments are. In this research, five alternative cities are identified as potential areas for constructing OIZ: 1) Çankırı, 2) Samsun, 3) Tokat, 4) Amasya, and 5) Çorum. Also, six criteria are determined as 1) cost, 2) predictable employment, 3) institutional opinion (Ministry of Agriculture, Environment, and Municipalities), 4) proximity to transportation networks (sea, road, rail, and air), 5) observational geoscience, and 6) land type to evaluate the alternative OIZs. Therefore, the decision making framework integrates complex fuzzy Z-number and crisp numbers to define criteria weights. In addition, alternatives are ranked in a novel structured multi-criteria decision-making (MCDM) model. This study's primary contribution is to model a decision-making framework integrating mathematical optimization with fuzzy Z-number. The weights of the criteria are calculated under partial information by applying a mathematical modeling approach, which helps to transform partial information into accurate information. The result of this research shows that Samsun is the most appropriate alternative among the determined alternatives under defined criteria. Therefore, the proposed framework implies that the proposed decision-making framework provides more realistic and reliable results under partial information.