Pan immün inflamasyon değerinin kardiyoembolik iskemik serebrovasküler hastalıklar ve aterosklerotik serebrovasküler hastalıklarda incelenmesi
- Tez No: 986216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kardiyoembolik inme, aterosklerotik inme, pan-immün inflamasyon değeri (PIV), HDL-C/CRP oranı, inflamasyon, biyobelirteç, Cardioembolic stroke, atherosclerotic stroke, pan-immune inflammation value (PIV), HDL-C/CRP ratio, inflammation, biomarker
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kardiyoembolik iskemik inme hastaları ile aterosklerotik serebrovasküler hastalığı olan bireyler arasında pan-immün inflamasyon değeri (PIV) farkının araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca PIV'nin hastaların temel klinik özellikleri, laboratuvar bulguları, kronik hastalıkları, ilaç kullanımları ve HDL-C/CRP oranı ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Materyal ve Metod: Retrospektif olarak gerçekleştirilen bu çalışmaya, iskemik inme tanısı almış ve etiyolojisi TOAST sınıflamasına göre kardiyoembolik veya aterosklerotik olarak belirlenmiş hastalar dâhil edilmiştir. Tüm olguların demografik verileri, laboratuvar parametreleri, ekokardiyografik bulguları ve medikal tedavileri incelenmiştir. PIV, nötrofil × monosit × platelet / lenfosit formülüyle hesaplanmış, HDL-C/CRP oranı ise inflamasyon düzeyinin ek göstergesi olarak kullanılmıştır. Veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiş; gruplar arası farklar, korelasyon analizleri ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile incelenmiştir. Sonuç: Erkek cinsiyet ve diyabet sıklığı aterosklerotik inme grubunda daha yüksek bulunmuş, kardiyoembolik inme grubunda beyaz kan hücresi, nötrofil, lenfosit, CRP ve PIV düzeyleri anlamlı şekilde yüksek; HDL-C/CRP oranı ise anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. İnme ile PIV arasında orta düzeyde pozitif, HDL-C/CRP oranı ile ise orta düzeyde negatif korelasyon izlenmiştir. PIV değeri, kardiyoembolik inmelerde inflamasyon yükünü yansıtan önemli bir belirteç olarak öne çıkmaktadır. Bu bulgular, inflamatuar biyobelirteçlerin klinik kullanıma entegrasyonu açısından ileri prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the difference in the pan-immune inflammation value (PIV) between patients with cardioembolic ischemic stroke and those with atherosclerotic cerebrovascular disease. Additionally, the relationship of PIV with patients' basic clinical characteristics, laboratory findings, chronic diseases, medication use, and HDL-C/CRP ratio was evaluated. Materials and Methods: This retrospective study included patients diagnosed with ischemic stroke whose etiology was determined as cardioembolic or atherosclerotic according to the TOAST classification. Demographic data, laboratory parameters, echocardiographic findings, and medical treatments of all cases were analyzed. PIV was calculated using the formula neutrophil × monocyte × platelet / lymphocyte, while the HDL-C/CRP ratio was used as an additional indicator of inflammation. Data were statistically analyzed using group comparisons, correlation analyses, and multivariable logistic regression. Result: The prevalence of male sex and diabetes was higher in the atherosclerotic stroke group, whereas white blood cell, neutrophil, lymphocyte, CRP, and PIV levels were significantly higher in the cardioembolic stroke group. The HDL-C/CRP ratio was significantly lower in the cardioembolic group. A moderate positive correlation was observed between stroke and PIV, while a moderate negative correlation was found between stroke and HDL-C/CRP ratio. The PIV appears to be an important marker reflecting the inflammatory burden in cardioembolic strokes. These findings suggest that further prospective studies are needed to integrate inflammatory biomarkers into clinical practice.