Kolorektal kanserli hastalarda RAS/KRAS mutasyonu ve De Ritis oranının prognoza etkisi
The prognostic impact of RAS/KRAS mutation and De Ritis ratio in patients with colon cancer
- Tez No: 986242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: de ritis oranı, kolon kanseri, RAS mutasyonu, De Ritis ratio, colon cancer, RAS mutation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kolorektal kanser (CRC), kadınlarda en yaygın ikinci ve erkeklerde en yaygın üçüncü yetişkin kanseridir ve dünya çapında ölümlerin %9,2'sini oluşturan dördüncü önde gelen kanser ölüm nedenidir. Kirsten sıçan sarkomu viral onkogen homoloğu (KRAS), birçok kanserin patofizyolojisinde yeralan bir onkogendir. Artan kanıtlar, kolorektal kanser (CRC), meme kanseri ve melanom dahil olmak üzere çok sayıda kanserde KRAS mutasyonunun kötü prognoz ile ilişkili olduğunu göstermektedir. De Ritis oranı (Aspartat transaminaz/Alanin transaminaz) bazı malign tümör tipleri için kritik bir prognostik faktördür. Bununla birlikte,De Ritis oranının preoperatif kolon kanseri evrelemesindeki prognostik değeri belirsizdir. Bu araştırmada De Ritis oranı ve kolon kanseri için prognostik önemini belirlemeyi ayrıca RAS/KRAS mutasyonu olan ve olmayan hastalarda CRC lerde inflamasyon belirteci olan De Ritis oranını kıyaslamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda 01.01.2020-31.12.2024 tarihleri arasında kolon kanseri tanısı ile takipli 230 hastanın dosya kayıtları retrospektif olarak incelendi RAS mutasyonu bakılmış hastalar çalışmaya dahil edildi. RAS mutasyonu olan ve olmayan hastalar 2 gruba ayrılarak de ritis oranı karşılaştırıldı. Hastaların evrelerine göre de ritis oranı değerleri karşılaştırıldı. Evreyle de ritis arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Çalışmaya katılan 230 hasta üzerinde yapılmış olup 217 si çalışmaya dahil edilmiştir. Değerlendirmeye alınan hastaların 96'sı kadın (%44,2), 121'i (%55,7) erkekti. Katılanların 15 tanesi (%6,9) evre 1,42'si (%19,3) evre 2,43'ü (%19,8) evre 3,117'si (%53,9) evre 4 kolon kanseri hastasıydı. Hastaların 27'sinde (%38,0) RAS mutasyonu yok,44'ünde (%62,0) RAS mutasyonu vardı. De ritis oranı için RAS mutasyonu olan ve olmayan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır(p=0,182). Evrelere göre; dört evre arasında de ritis oranı anlamlı farklıydı. vi Sonuç: Çalışmada evre arttıkça de ritis oranı artarken, RAS mutasyonu ile de ritis oranı arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bu durum, evre arttıkça inflamasyonun düzeyi artışı ile ilişkili olabileceğine bağlanmıştır. Bu konuyla ilgili daha büyük çaplı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Colorectal cancer (CRC) is the second most common adult cancer in women and the third most common in men. It is the fourth leading cause of cancer related death worldwide, accounting for 9.2% of all cancer deaths. Kirsten rat sarcoma viral oncogene homolog (KRAS) is an oncogene involved in the pathophysiology of many cancers. Increasing evidence suggests that KRAS mutations are associated with poor prognosis in various cancers, including CRC, breast cancer, and melanoma. The De Ritis ratio (Aspartate transaminase/Alanine transaminase) has been identified as a critical prognostic factor in some types of malignancies. However, its prognostic value in the preoperative staging of colon cancer remains unclear. This study aimed to evaluate the prognostic significance of the De Ritis ratio in colon cancer and compare De Ritis ratios — as an inflammation marker — between patients with and without RAS/KRAS mutations. Materials and Methods: Medical records of 230 patients diagnosed with colon cancer and followed up at the Departments of Internal Medicine and Medical Oncology, Kırıkkale University Faculty of Medicine Hospital, between 01.01.2020 and 31.12.2024, were retrospectively reviewed. Patients who had been tested for RAS mutations were included in the study. Patients were divided into two groups based on the presence or absence of RAS mutations, and their De Ritis ratios were compared. The De Ritis ratio was also analyzed across different cancer stages, and its relationship with disease stage was investigated. Results: Of the 230 patients evaluated, 217 were included in the study. Among them, 96 (44.2%) were female and 121 (55.7%) were male. Regarding cancer stages, 15 patients (6.9%) were at stage 1, 42 (19.3%) at stage 2, 43 (19.8%) at stage 3, and 117 viii (53.9%) at stage 4. RAS mutations were absent in 27 patients (38.0%) and present in 44 patients (62.0%). No statistically significant difference was found in the De Ritis ratio between patients with and without RAS mutations (p = 0.182). However, the De Ritis ratio showed a statistically significant difference across the four cancer stages. Conclusion: While the De Ritis ratio increased with advancing cancer stage, no significant correlation was found between RAS mutation status and the De Ritis ratio. This suggests that elevated De Ritis ratios may be associated with increased levels of inflammation in more advanced stages. Further large-scale studies are needed to better understand this relationship.