Uluslararası öğrencilerin Türkiye ekonomisine katkısı: İstanbul örneği
Contribution of international students to the Turkish economy: The Istanbul example
  1. Tez No: 986243
  2. Yazar: SYED MUSADIQ AHMED SHAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL ATTİLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim harcamaları, Türk ekonomisi, Uluslararası öğrenciler, Education expenditures, Turkish economy, International student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ağırlıklı olarak İstanbul'da öğrenim gören uluslararası öğrencilerin Türkiye ekonomisine katkılarını incelemektedir. Bulgular, bu katkının yalnızca öğrenim ücretleriyle sınırlı kalmayıp barınma, ulaşım, eğlence, kayıt dışı ticaret ve turizm gibi alanlara da uzandığını göstermektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu Türkiye'de üç yıldan fazla kalmakta ve aylık ortalama 10.000–20.000 Türk Lirası harcama yaparak uzun vadeli ekonomik etkileşim sergilemektedir. Veriler, keşifsel ve betimleyici yöntemlere dayalı olarak Google Forms aracılığıyla uygulanan yapılandırılmış bir çevrim içi anket ile toplanmıştır. Amaçlı ve kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak İstanbul'daki çeşitli yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören toplam 120 uluslararası öğrenciye ulaşılmıştır. Anket kapsamında katılımcıların demografik özellikleri, finansal davranışları, çalışma durumları ve sosyoekonomik görüşleri elde edilmiştir. Veriler SPSS programı kullanılarak betimsel istatistiklerle analiz edilmiş; tüketim kalıpları, istihdam eğilimleri ve ekonomik katılım düzeyleri belirlenmiştir. Bulgular, öğrencilerin çoğunun eğitim, konaklama ve dijital hizmetler sektörlerinde yarı zamanlı çalıştığını ortaya koymaktadır. Öğrenciler, Türk ürünlerini yurt dışında tanıtmakta ve yakın çevrelerini Türkiye'de eğitim almaya teşvik etmektedir. Bununla birlikte, katı çalışma izni düzenlemeleri, yüksek yaşam maliyetleri, dil engelleri ve mezuniyet sonrası belirsizlikler entegrasyonu ve ekonomik potansiyeli sınırlandırmaktadır. Öğrenciler, eğitim ve ulaşım hizmetlerinden memnuniyet duyarken, iş olanakları ve yaşam maliyetlerini olumsuz değerlendirmektedir. Türkiye'yi eğitim destinasyonu olarak tanıtmalarına karşın, mezuniyet sonrası ülkede kalma eğilimleri düşüktür; bu durum nitelikli mezunların elde tutulması açısından bir fırsat kaybına işaret etmektedir. Araştırma, çalışma izinlerinin kolaylaştırılması, dil ve kültürel uyum programlarının güçlendirilmesi, uygun fiyatlı barınma ve ulaşım desteğinin artırılması ve mezuniyet sonrası kariyer olanaklarının geliştirilmesine yönelik politika önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the economic contributions of international students in Turkey, primarily in Istanbul. Findings show that their impact extends beyond tuition fees to areas including accommodation, transportation, entertainment, informal trade, and tourism. Most participants stay in Turkey for over three years and spend an average of 10,000–20,000 Turkish Lira per month, indicating strong long-term economic engagement. Data were collected through a structured online survey (Google Forms) using exploratory and descriptive methods. A total of 120 international students from various higher education institutions in Istanbul were reached through purposive and convenience sampling. The survey gathered information on demographic characteristics, financial behavior, employment status, and socioeconomic views. Data were analyzed using descriptive statistics in SPSS to reveal consumption patterns, employment trends, and levels of economic participation. Results show that many students work part-time, mainly in education, accommodation, and digital services. They promote Turkish products abroad and encourage others to study in Turkey. However, integration and economic potential are constrained by strict work permit regulations, high living costs, language barriers, and uncertainty regarding post-graduation opportunities. While students express satisfaction with educational quality and transportation services, they rate job opportunities and the cost of living negatively. Although many promote Turkey as an education destination, fewer plan to remain after graduation, which represents a lost opportunity to retain skilled graduates. Policy recommendations include simplifying work permits, strengthening language and cultural integration programs, supporting affordable housing and transportation, and creating post-graduation career opportunities to enhance long-term economic and social contributions.