Dejeneratif menisküs yırtığı olanhastaların kollajen yapısındaki bozuklukların,travmatik menisküs yırtığı olan hastalar ilekarşılaştırmalı olarak genetik araştırılması
Comparative genetic investigation of collagen structureabnormalities in patients with degenerative meniscal tearand traumatic meniscal tear
  1. Tez No: 986354
  2. Yazar: MEVLÜT ÖZBAHÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZAL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Dejeneratif yırtık, Kollajen, Menisküs, Transkriptom, Travmatik yırtık, Collagen, Degenerative tear, Meniscus, Transcriptome, Traumatic tear
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Menisküs yırtıkları diz ekleminin yük dağılımını bozarak ağrı ve fonksiyonel kısıtlılığa yol açan önemli ortopedik patolojilerdir. Travmatik ve dejeneratif menisküs yırtıkları klinik olarak benzer görünse de bu iki süreç farklı moleküler mekanizmalarla şekillenmektedir. Bu çalışmada, travmatik ve dejeneratif menisküs yırtığı olan hastalardan elde edilen menisküs dokularında kollajen gen ailesine ait ekspresyon farklılıklarının RNA-Seq yöntemiyle belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Travmatik menisküs yırtığı tanısı alan 5 ve dejeneratif menisküs yırtığı tanısı alan 4 hastadan artroskopik cerrahi sırasında alınan menisküs örneklerinden total RNA izolasyonu yapılmış ve RNA-Seq analizi uygulanmıştır. Diferansiyel gen ekspresyonu DESeq2 yazılımı kullanılarak değerlendirilmiş, p-adj <0.05 istatistiksel anlamlılık eşiği olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Analiz sonucunda iki grup arasında beş genin anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Travmatik menisküslerde COL14A1 ekspresyonu +3.24 Log2FC, COL21A1 ekspresyonu ise +2.44 Log2FC artış göstermiş; dejeneratif menisküslerde bu genlerin ekspresyonu belirgin şekilde daha düşük saptanmıştır. Buna karşılık COL13A1 (–2.64 Log2FC), COL15A1 (–2.14 Log2FC) ve COL5A1-AS1 (–1.94 Log2FC) travmatik menisküslerde azalmış olup, bu genlerin dejeneratif menisküslerde daha yüksek düzeyde ifade edildiği görülmüştür. Bu bulgular, travmatik dokularda onarım süreçlerinin daha baskın olduğunu; dejeneratif menisküslerde ise kollajen genlerindeki artışın gecikmiş ancak yetersiz bir onarım yanıtını yansıttığını göstermektedir Sonuç: Travmatik ve dejeneratif menisküs yırtıkları, kollajen gen ailesinde belirgin ekspresyon farklılıkları göstermektedir. Travmatik menisküslerde artan COL14A1 ve COL21A1, akut doku hasarına karşı aktif ECM yeniden yapılanmasını düşündürürken; dejeneratif menisküslerde COL13A1 ve COL15A1 gibi genlerdeki artış, kronik süreçte yetersiz bir onarım yanıtını göstermektedir. Bu bulgular, menisküs patolojilerinin değerlendirilmesinde moleküler verilerin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Meniscal tears are significant orthopedic pathologies that disrupt load distribution in the knee joint, leading to pain and functional limitations. Although traumatic and degenerative meniscal tears may present with similar clinical findings, they arise through distinct molecular mechanisms. This study aimed to identify RNA-Seq– based expression differences within the collagen gene family in meniscal tissues obtained from patients with traumatic and degenerative meniscal tears. Methods: Meniscal samples were collected during arthroscopic surgery from 5 patients with traumatic and 4 patients with degenerative meniscal tears. Total RNA was isolated and subjected to RNA-Seq analysis. Differential gene expression was evaluated using the DESeq2 software package, with an adjusted p-value (p-adj) <0.05 considered statistically significant. Results: Five genes showed significant expression differences between the two groups. COL14A1 (+3.24 Log2FC) and COL21A1 (+2.44 Log2FC) were upregulated in traumatic menisci, whereas COL13A1 (–2.64 Log2FC), COL15A1 (–2.14 Log2FC), and COL5A1-AS1 (–1.94 Log2FC) were downregulated. These results indicate that traumatic meniscal tissue exhibits a more active acute remodeling and reparative response, while degenerative menisci show reduced collagen stability and limited regenerative capacity. Conclusion: Traumatic and degenerative meniscal tears display distinct gene expression profiles, particularly within the collagen gene family. Elevated COL14A1 and COL21A1 expression in traumatic menisci suggests an active extracellular matrix remodeling response to acute tissue injury, while increased COL13A1 and COL15A1 expression in degenerative tissues indicates an inadequate reparative mechanism during chronic degeneration. These results underscore the importance of incorporating molecular-level data into the evaluation of meniscal pathologies.