Nanopartikül katkılı biyo bazlı kapsüllenmiş faz değiştiren malzemelerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of nanoparticle doped bio-based encapsulated phase change materials
  1. Tez No: 986364
  2. Yazar: FEYYAZ TAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ZOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Katkı malzemeleri, Nanoenkapsülasyon, Addition materials, Nanoencapsulasyon
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Faz değiştiren malzemeler (FDM), belirli sıcaklıklarda katı-sıvı faz değişimi yoluyla ısıyı depolayıp serbest bırakabilen sistemlerdir. Bu özellikleri sayesinde binalar, elektronik soğutucular, güneş enerjisi sistemleri, ambalajlama ve akıllı tekstiller gibi pek çok alanda enerji verimliliği ve termal konfor sağlamak amacıyla kullanılırlar. FDM'lerin performansını artırmak için nanoteknolojiden yararlanılır; nano katkılarla ısı iletkenliği yükseltilir, yapısal dayanım sağlanır ve sızıntılar önlenir. Bitkisel yağ bazlı FDM'ler, soya, palmiye ve hindistancevizi yağı gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen, çevre dostu malzemelerdir. Düşük erime sıcaklıkları ve biyolojik uyumlulukları sayesinde yeşil bina sistemleri, gıda taşımacılığı ve medikal alanlarda tercih edilirler. Nanoteknoloji ile birleştirildiklerinde hem ömürleri uzar hem de termal verimlilikleri artar; bu da onları sürdürülebilir ve etkili bir ısı yönetimi çözümüne dönüştürür. Bu çalışmada, nanopartikül katkılı biyo bazlı kapsüllenmiş faz değiştiren malzemeler hazırlandı. Hazırlanan malzemelerin, morfolojik yüzey analizi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile, termal kararlılıkları termogravimetrik analiz (TGA) ile, camsı geçiş sıcaklıkları/erime sıcaklıkları diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC) ve kimyasal yapısı FT-IR tekniği ile karakterize edilmiştir. Elde edilen tüm sonuçlar değerlendirildiğinde; üretilen biyobazlı kapsüllenmiş faz değiştiren üre-formaldehit reçinesinin üstün özelliklere sahip olduğu ve hazırlanan fonksiyonelleştirilmiş malzemenin endüstride kullanılabilecek özelliklerde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Phase change materials (PCMs) are systems that can store and release heat through solid-liquid phase change at certain temperatures. Thanks to these features, they are used in many areas such as buildings, electronic coolers, solar energy systems, packaging and smart textiles to provide energy efficiency and thermal comfort. Nanotechnology is used to increase the performance of PCMs; thermal conductivity is increased with nano additives, structural strength is provided, and leaks are prevented. Vegetable oil-based PCMs are environmentally friendly materials obtained from renewable resources such as soy, palm and coconut oil. Thanks to their low melting points and biological compatibility, they are preferred in green building systems, food transportation and medical fields. When combined with nanotechnology, both their lifespan is extended, and their thermal efficiency is increased; this turns them into a sustainable and effective heat management solution. In this study, nanoparticle-doped bio-based encapsulated phase change materials were prepared. The prepared materials were characterized by morphological surface analysis with scanning electron microscopy (SEM), thermal stability with thermogravimetric analysis (TGA), glass transition temperatures/melting temperatures with differential scanning calorimetry (DSC) and chemical structure with FT-IR technique. When all the obtained results were evaluated; it was concluded that the produced bio-based encapsulated phase change urea-formaldehyde resin has superior properties, and the prepared functionalized material has properties that can be used in the industry.