Sıçanlarda oluşturulan over iskemi reperfüzyon hasarına karşı Belnacasan'ın (VX-765) koruyucu etkileri
Against ovarian ischemia reperfusion injury in rats protective effects of Belnacasan (VX-765)
  1. Tez No: 986365
  2. Yazar: FERHAN AYKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN TANYELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Biyokimya, Fizyoloji, Pathology, Biochemistry, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Belnacasan, Kaspazlar, Oksidatif stres, Over, Over hastalıkları, Reperfüzyon, Reperfüzyon lezyonu, İnflamasyon, İskemi, Belnacasan, Caspases, Oxidative stress, Ovary, Ovarian diseases, Reperfusion, Reperfusion injury, Inflammation, Ischemia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda oluşturulan over iskemi–reperfüzyon (İ/R) hasarında selektif kaspaz-1 inhibitörü olan Belnacasan (VX-765)'ın oksidatif stres, inflamasyon ve histopatolojik değişiklikler üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmada erişkin dişi Wistar albino sıçanlar sham, torsiyon/detorsiyon (T/D) ve Belnacasan uygulanan gruplara ayrıldı. Over iskemi/reperfüzyon modeli bilateral over damarlarının klemplenmesi ve ardından reperfüzyon sağlanmasıyla oluşturuldu. Reperfüzyon öncesinde Belnacasan intraperitoneal olarak uygulandı. Deney sonunda over dokularında TNF-α, IL-1β, IL-18, iNOS ve eNOS düzeyleri ELISA yöntemiyle değerlendirildi ve histopatolojik inceleme hematoksilen-eozin boyama ile yapıldı. Bulgular: T/D grubunda TNF-α, IL-1β ve IL-18 düzeylerinin arttığı, iNOS düzeylerinin yükseldiği ve eNOS düzeylerinin azaldığı saptandı (p<0.05). Belnacasan uygulaması, özellikle yüksek dozda, inflamatuvar sitokinleri azaltmış, iNOS/eNOS dengesini düzenlemiş ve histopatolojik hasarı belirgin şekilde hafifletmiştir. Sonuç: Belnacasan'ın over iskemi/reperfüzyon hasarında inflamasyonu baskıladığını, nitrik oksit dengesini düzenlediğini ve doku hasarını azalttığını göstermektedir. Bulgular, kaspaz-1 inhibisyonunun over İ/R hasarında potansiyel bir terapötik yaklaşım olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of Belnacasan (VX-765), a selective caspase-1 inhibitor, on oxidative stress, inflammation, and histopathological changes in rats with induced ovarian ischemia–reperfusion (I/R) injury. Materials and Methods: Adult female Wistar albino rats were divided into sham, torsion/detorsion (T/D), and Belnacasan-treated groups. The ovarian ischemia–reperfusion model was created by clamping bilateral ovarian vessels followed by reperfusion. Belnacasan was administered intraperitoneally prior to reperfusion. At the end of the experiment, TNF-α, IL-1β, IL-18, iNOS, and eNOS levels in ovarian tissues were evaluated by the ELISA method, and histopathological examination was performed with hematoxylin-eosin staining. Result: In the T/D group, TNF-α, IL-1β, and IL-18 levels were found to be increased, iNOS levels were elevated, and eNOS levels were decreased (p<0.05). Belnacasan administration, especially at high doses, reduced inflammatory cytokines, regulated the iNOS/eNOS balance, and significantly alleviated histopathological damage. Conclusion: Belnacasan suppresses inflammation, regulates nitric oxide balance, and reduces tissue damage in ovarian ischemia/reperfusion injury. The findings suggest that caspase-1 inhibition may be a potential therapeutic approach in ovarian I/R injury.