Sapienik asidin kolon kanseri hücrelerinde epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR) yolağına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of sapienic acid on the epidermal growth factor receptor (EGFR) pathway in colon cancer cells
- Tez No: 986386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN KÜÇÜKSAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Onkoloji, Biyokimya, Molecular Medicine, Oncology, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Kanser hastaları, Kanser hücreleri, Lipid peroksidasyonu, Lipidler, Oksidatif stres, Sinyal nakli, Yağ asitleri-doymamış, Cancer patients, Lipid peroxidation, Lipids, Oxidative stress, Signal transduction, Fatty acids-unsaturated
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
Özet
Membran lipitlerinin yapısı ve düzgün konfigürasyonun değişimi, hücre yüzey reseptörleri ve ilişkili hücre içi yolaklarda rol alan proteinlerin aktivasyonunu etkileyebilir. Bu nedenle, bir doymamış yağ asidi ve aynı zamanda da bir omega 10 yağ asidi olan sapienik asidin membranda bulunan EGFR proteinine ve alt yolaklarına etkisini incelenmeyi amaçladık. Kolon kanseri hücre hattı olan HCT116 üzerinde sapienik asidin farklı konsantrasyonlarının sitotoksik etkisi MTT deneyi kullanılarak hücrelerin %50'sini öldüren konsantrasyonu (IC50 değeri) belirlendi. Sapienik asidin oluşturduğu oksidatif stresin büyüklüğü spektrofotometrik TAS ve TOS yöntemi kullanılarak araştırıldı. İnkübasyon süreleri sonrasında total protein ölçümü bradford yöntemiyle yapılarak EGFR aktivasyonun özgül protein bantlarının kantitatif sonuçları western blot analizi kullanılarak elde edildi. Ayrıca, sapienik asidin uzun süreli etkileri koloni formasyon deneyi ile analiz edildi. Çalışmamızda, HCT116 üzerinde sapienik asidin 50 µM'lık dozunun hücrelerdeki etkileri zamana bağlı incelendi. Western blot analizleri, SA'nın EGFR, AKT ve mTOR sinyal yolaklarında zamana bağlı çift fazlı bir yanıt oluşturarak, erken dönemde baskılayıcı, geç dönemde ise kısmi yeniden aktive edici etki gösterdi. Oksidatif stres analizlerinde ise, SA'nın erken dönemde belirgin fakat geçici, geç dönemde ise azalan bir oksidatif stres yanıtı gözlendi. Koloni formasyon analizleri ise SA'nın uzun dönem hücresel yaşama ve çoğalma kapasitesini anlamlı biçimde azalttığını ortaya koydu. Araştırmanın sonuçları, sapienik asidin kolon kanseri hücrelerinde proliferasyon dinamiklerini ve EGFR aracılı sinyal yollarını modüle edebildiğini; ayrıca antikanser özelliklere sahip potansiyel bir ajan olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Recent studies have focused increasingly on the influence of lipids on cancer development and apoptosis. Sapienic acid (SA), a monounsaturated fatty acid and a member of the ω-10 fatty acid family, has gained attention due to its potential regulatory effects on intracellular signaling pathways in cancer cells. Although alterations in lipid composition are known to modulate membrane receptor activation and downstream pathways, the impact of SA on the EGFR axis in colon cancer has not yet been systematically investigated. Therefore, this study aimed to examine the effects of SA on membrane-associated EGFR and its downstream signaling components. The cytotoxic effects of different SA concentrations were evaluated in the HCT116 colon cancer cell line using the MTT assay, and the IC50 value was determined. The magnitude of SA-induced oxidative stress was assessed spectrophotometrically through TAS and TOS measurements. Following incubation, total protein levels were quantified via the Bradford assay, and quantitative changes in EGFR activation were analyzed by Western blotting. Additionally, the long-term effects of SA on proliferative capacity were examined using a colony formation assay. In our experiments, the time-dependent effects of 50 µM SA on HCT116 cells were evaluated. Western blot results demonstrated that SA induced a biphasic response in the EGFR, AKT, and mTOR signaling pathways, characterized by early suppression followed by partial reactivation at later time points. Oxidative stress analyses revealed a strong yet transient oxidative response in the early phase, which diminished with prolonged incubation. Colony formation assays further showed that SA significantly reduced long-term cell survival and proliferative potential. Overall, these findings suggest that sapienic acid modulates proliferation dynamics and EGFR-mediated signaling in colon cancer cells and may represent a lipid-derived compound with potential anticancer properties.