Gebe kadınlarda melazma görülme sıklığı ve beden algısı ile ilişkisi
The prevalence of melasma in pregnant women and its relationship with body perception
  1. Tez No: 986416
  2. Yazar: DEMET TOKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA ATİLLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, melazma, beden algısı, hemşirelik, Pregnancy, melasma, body perception, nursing, Body image
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, gebe kadınlarda melazma görülme sıklığı ve beden algısı ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılan bu çalışma, 01.03.2024–15.05.2024 tarihleri arasında İç Anadolu'da bir eğitim araştırma hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri, ikinci ve/veya üçüncü trimesterinde olan çalışmaya katılmaya gönüllü 450 gebe kadın ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Melazma ve Cilt Tipi Özellikleri Değerlendirme Formu”ve“Vücut Algısı Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerinin değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Kategorik bağımlı değişkenleri açıklamak için lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmaya dâhil edilen gebelerin %37,8'inde gebelik melazması olduğu ve %56,5'inin sentrofasiyal tipte olduğu belirlenmiştir. Katılımcı gebelerin %40,2'sinin cilt tipi III özelliği gösterdiği saptanmıştır. Gebeler vücut algısı ölçeğinden ortalama 149,06±16,58 puan almıştır. Vücut algısı ölçeği ile gebelik melazması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu (p=0,004) ve gebelik melazması bulunmayan gebelerin, melazması olanlara kıyasla daha yüksek puan (150,83±17,18'e karşın 146,15±15,16) aldıkları görülmüştür. Sosyo-demografik değişkenlerden eğitim durumu, çalışma durumu, yaşanılan yer ve beden kütle indeksi ile gebelik melazması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir (p<0.05). Obstetrik özelliklerden gebelik, doğum, düşük sayısı ile infertiliteye yönelik tedavi alma durumu ile gebelik melazması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Ayrıca gebelerin cilt tipi özellikleri, gebelik öncesi melazma öyküsü, önceki gebelikte melazma öyküsü ve aile öyküsünde melazma varlığı ile gebelik melazması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür (p<0.05). Gebelerin %99,3'ünün melazmayı önlemeye yönelik herhangi önleyici bir yöntem kullanmadıkları, %46,2'sinin güneş kremi uyguladığı ve %21,1'inin güneş kremini her ii zaman sürdüğü belirlenmiştir. Gebelik melazması ile foto korunma yöntemlerinin çoğunluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmazken güneş kremi sürme sıklığı ve gün içinde tekrarlama durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Yapılan lojistik regresyon analizine göre gebelik melazması yaşanma olasılığı geliri giderinden az olanlara göre geliri giderine eşit olanlarda 3,32 kat daha az ve öğrenim durumu ilkokul ve altı olanlara göre lise mezunu olanlarda 5,26 kat, üniversite mezunu olanlarda ise 7,09 kat daha azdır (p<0.05). Gebelik melazmasını, cilt tipi IV özelliğinin cilt tipi II'ye kıyasla 12,36 kat, gebelik öncesi melazma öyküsünün 9,5 kat, önceki gebeliğinde melazma öyküsünün 14,16 kat ve aile öyküsünün 3,80 kat arttırdığı belirlenmiştir (p<0.05). Araştırma bulguları doğrultusunda prekonsepsiyonel dönemden itibaren gebelik melazması üzerinde etkisi belirlenen cilt tipi özelliği, melazma öyküsü, eğitim ve gelir durumuna yönelik gebelerin değerlendirilmesi ve risk faktörlerinin belirlenerek uygun koruyucu ve önleyici yöntemler konusunda farkındalığın kazandırılması, danışmanlık ve eğitimlerin sunulması önemlidir. Gebelik melazmasının beden algısı üzerinde olumsuz etki yaratma potansiyeli bulunmaktadır. Bu nedenle hemşireler antenatal izlemler sırasında bütüncül bakım anlayışı ile gebelerin yaşadığı fizyolojik değişimler ve beden algısına yönelik duygu ve görüşlerini ifade etmelerine olanak sağlayabilir, gerekli bakım, tedavi ve sevk işlemlerini yapabilirler.
Özet (Çeviri)
This master's thesis was conducted to determine the prevalence of melasma in pregnant women and its relationship with body perception. The study had a descriptive and cross sectional design and was conducted with 450 pregnant women who were aged 18 and over, in their second and/or third trimester, who volunteered to participate in the study and applied to the obstetrics and gynecology clinic of a training and research hospital in Central Anatolia between March 1, 2024, and May 15, 2024. The data were obtained using the“Descriptive Information Form”,“Melasma and Skin Type Characteristics Assessment Form”and“Body Perception Scale”. The independent samples t-test was used in the evaluation of the data, and the logistic regression analysis was used to explain categorical dependent variables. Results suggest that 37.8% of the pregnant women had pregnancy melasma, 56.5% had centrofacial melasma, and 40.2% had skin type III characteristics. Pregnant women received an average score of 149.06±16.58 on the Body Perception Scale. A statistically significant relationship was detected between the Body Perception Scale scores and pregnancy melasma (p=0.004), and pregnant women without pregnancy melasma scored higher than those with melasma (150.83±17.18 vs. 146.15±15.16). Another statistically significant relationship was found between socio-demographic variables such as educational status, employment status, place of residence, body mass ındex scores, and pregnancy melasma (p<0.05). There was a statistically significant relationship between obstetric characteristics such as number of pregnancy, childbirth and miscarriages, and receiving infertility treatment and pregnancy melasma (p<0.05). Also, a statistically significant relationship was found between skin type characteristics, pre-gestational melasma history, melasma history in previous pregnancies, and family history of melasma and pregnancy melasma (p<0.05). Results also imply that 99.3% of pregnant women did not use any preventive method to iv prevent melasma, 46.2% applied sunscreen, and 21.1% always applied sunscreen. Although no statistically significant relationships were detected between pregnancy melasma and the majority of photoprotection methods, a statistically significant relationship was found between the frequency of sunscreen use and its repetition throughout the day (p<0.05). The logistic regression analysis revealed that the probability of experiencing pregnancy melasma was 3.32-fold lower in those whose income equaled their expenses compared to those whose income was less than their expenses, and 5.26-fold lower in those with a high school diploma and 7.09-fold lower in those with a university degree compared to those with primary school education or less (p<0.05). Skin type IV increased the risk of pregnancy melasma by 12.36-fold compared to skin type II, a history of melasma before pregnancy by 9.5-fold, a history of melasma in a previous pregnancy by 14.16-fold, and a family history by 3.80-fold (p<0.05). Based on the results, it is important to evaluate pregnant women from the preconception period onwards regarding skin type, history of melasma, education, and income status, and to raise awareness, provide counseling, and offer training on appropriate preventive and protective methods by identifying risk factors. Pregnancy melasma has the potential to affect body perception negatively. For this reason, nurses should provide a holistic care approach during antenatal follow up, allowing pregnant women to express their feelings and opinions regarding the physiological changes they experience and their body perception, and facilitate the necessary care, treatment, and referral procedures.