Türkiye'de askerin sivil hükûmete karşı güvensizliği: Teknokrat hükûmetler örneği
The military's distrust of civilian government in Turkey: The case of technocratic governments
  1. Tez No: 986432
  2. Yazar: ALİ İHSAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER GENÇ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Teknokrasi, askerî vesayet, sivil-asker ilişkileri, 12 Mart Muhtırası, Technocracy, military tutelage, civil-military relations, March 12 Memorandum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, teknokrasiyi yalnızca teknik uzmanlığa dayanan bir yönetim modeli olmanın ötesinde, farklı siyasal zeminlerde kazandığı anlamları ve özellikle askerî vesayet rejimleriyle kurduğu ilişkileri merkeze alarak ele almaktadır. Demokratik temsiliyetin zayıfladığı veya siyasal karar alma süreçlerinin tıkandığı dönemlerde, uzmanlığa dayalı yönetim biçimleri alternatif bir çözüm olarak öne çıkmakta; bu süreçte teknokratlar yalnızca teknik sorunları çözen uygulayıcılar değil, aynı zamanda siyasal yapının yeniden kurgulanmasında etkili rol üstlenen aktörler olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye örneğinde, 12 Mart 1971 Muhtırası sonrasında kurulan teknokratik hükümetler, askerî otoritenin doğrudan yönetime el koymadan siyasal süreci denetleyebileceği bir ara formül olarak değerlendirilmiştir. Bu yönetim modeli hem içerideki siyasal karmaşayı yönetme hem de dış dünyaya daha tarafsız, rasyonel ve istikrarlı bir yönetim görüntüsü sunma çabasıyla örtüşmektedir. Özellikle teknokratların ideolojik angajmandan uzak, disiplinli ve uzmanlık temelli profilleri; askerî vesayetin görünürlüğünü azaltarak siyasal alanı teknik bir dile indirgeme işlevi üstlenmiştir. Bu bağlamda çalışma, teknokrasiyi yalnızca teknik kapasiteye dayalı bir yönetişim anlayışı olarak değil, aynı zamanda siyasal meşruiyetin yeniden üretildiği bir araç olarak değerlendirmektedir. Türkiye'de 12 Mart sonrası kurulan teknokratik hükümetlerin, teknokrasi ilkelerine ne ölçüde uyum sağladığı ve bu yönetim biçiminin pratikte ne düzeyde gerçekleşebildiği sorularına da odaklanılmış; teknokrasinin sadece teorik bir model değil, askerî vesayet bağlamında işlevsel bir siyasal stratejiye nasıl dönüştüğü analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines technocracy beyond its role as a management model based solely on technical expertise, focusing on the meanings it has acquired in different political contexts and, in particular, its relationship with military tutelage regimes. In periods when democratic representation weakens or political decision-making processes become blocked, management forms based on expertise emerge as an alternative solution; in this process, technocrats are not only implementers who solve technical problems, but also actors who play an effective role in the restructuring of the political structure. In the case of Turkey, the technocratic governments established after the March 12, 1971 Memorandum were seen as an intermediate formula that allowed military authority to control the political process without directly taking over the administration. This model of governance coincided with efforts to manage internal political turmoil and present a more“neutral,”rational, and stable image of governance to the outside world. In particular, the ideologically detached, disciplined, and expertise-based profiles of technocrats served to reduce the visibility of military tutelage and reduce the political arena to technical language. In this context, the study evaluates technocracy not only as a governance approach based on technical capacity, but also as a tool for reproducing political legitimacy. It also focuses on the extent to which the technocratic governments established in Turkey after March 12 complied with the principles of technocracy and the degree to which this form of governance was realized in practice. It analyzes how technocracy was transformed from a theoretical model into a functional political strategy in the context of military tutelage.