Türkiye ve ABD'nin stratejik kültürlerinin Doğu Akdeniz üzerinden incelenmesi
An analysis of Turkey and the United States' strategic cultures in the Eastern Mediterranean
  1. Tez No: 986431
  2. Yazar: AYŞE ÇEVİRME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR YASİN ASAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Güvenlik, Stratejik Kültür, Doğu Akdeniz, Türk Dış Politikası, ABD Dış Politikası, Regional Security, Strategic Culture, Eastern Mediterranean, Turkish Foreign Policy, US Foreign Policy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Doğu Akdeniz bölgesinin, uluslararası politikanın rekabetçi ve en dinamik sahalarından birisi olması karmaşık güvenlik mimarisini kapsamlı bir analize tabi tutmuştur. Bölgede süregelen ve çözümlenememiş deniz yetki alan anlaşmazlıkları, 2000'ler sonrası keşfedilen hidrokarbon rezervleri, bu rezervler üzerindeki hak iddiaları, küresel ve bölgesel güçlerin saha mücadeleleri ve kronik siyasi krizlerin bölgeye yayılma potansiyelleri, Doğu Akdeniz'i kilit bir döngü içerisine almıştır. Bölgedeki sorunların çok katmanlı bir ortam oluşturması, devlet davranışlarını jeopolitik analizler üzerinden açıklamakta yetersiz bırakmaktadır. Bu çalışma, devletlerin dış politika algılarını açıklamada stratejik kültür kavramını bir analiz aracı olarak odak noktasına almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiye'nin NATO müttefiki olarak Doğu Akdeniz stratejilerinin altında yatan nedenleri analiz etmeyi hedeflemektedir. Bölgeye yönelik Türkiye ve ABD'nin izlemiş oldukları politikaların farklılık göstermesi yalnızca çıkar merkezli olmaktan ziyade, ülkelerin kendilerine özgü kimlik algıları, kurumsal yansımaları, tarihsel yapıları ve benimsedikleri doktrinler, stratejik kültür anlayışlarının yansıması niteliğindedir. Bu çerçevede Türkiye'nin“Mavi Vatan”stratejisi, ulusal egemenlik ve bölgesel gücü ile ABD'nin müttefik güvenliği sağlaması, küresel düzeni koruma üzerinden bölgede seyrüsefer serbestisine dayandırdığı hegemonik yaklaşım anlayışı karşılaştırmalı bir analiz gerektirmektedir. İki aktör arasındaki zaman zaman gerilim ve iş birliği oluşumlarının derinliklerine inilerek karşılaştırmalı analiz yöntemiyle dış politika davranışlarındaki stratejik kültür algılarının, Doğu Akdeniz üzerinden somut bir vaka olarak gösterilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma, Doğu Akdeniz bölgesindeki gelişmelere yönelik yeni bir yorumlama alanı, Uluslararası İlişkiler Güvenlik Çalışma literatürüne teorik katkı sağlama ve dış politika stratejilerinde isabetli politikalar geliştirilmesi açısından yeni bir kaynak oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Eastern Mediterranean region, being one of the most competitive and dynamic arenas of international politics, has subjected its complex security architecture to comprehensive analysis. Ongoing and unresolved maritime jurisdiction disputes in the region, hydrocarbon reserves discovered after 2000, claims to rights over these reserves, the struggles of global and regional powers in the field, and the potential for chronic political crises to spread throughout the region have placed the Eastern Mediterranean in a critical cycle. The multi-layered nature of the problems in the region makes it difficult to explain state behavior through geopolitical analysis alone. This study focuses on the concept of strategic culture as an analytical tool to explain the foreign policy perceptions of states. It aims to describe the motivations underlying the Eastern Mediterranean strategies of the United States (US) and Turkey as NATO allies. The differences between the policies pursued by Turkey and the US toward the region are not merely interest-driven but reflect the countries' unique identity perceptions, institutional reflections, historical structures, and adopted doctrines, as well as their strategic culture understandings. In this context, Turkey's“Blue Homeland”geopolitical strategy, based on claims of national sovereignty and regional power, and the US's hegemonic approach, based on ensuring the security of its allies and protecting the global order through freedom of navigation in the region, require a comparative analysis. The aim is to demonstrate the strategic cultural perceptions in foreign policy behavior through a comparative analysis method, delving into the depths of the tensions and cooperation formations between the two actors as a concrete case. This study aims to create a new field of interpretation for developments in the Eastern Mediterranean region, contribute theoretically to the literature on international relations and security studies, and serve as a new resource for developing accurate policies in foreign policy strategies.