Japon edebiyatında ekonomi romanları ve Saburō Shıroyama'nın eserleri üzerine inceleme
An analysis of economic novels in Japanese literature and the works of Saburō Shiroyama
- Tez No: 986448
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CAN ERKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Japon edebiyatı, Japon ekonomisi, Japon tarihi, Japanese literature, Japanese economy, Japanese history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Japon Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrası ekonomik dönüşümünü ve bu dönüşümün edebî yansımalarını incelemektedir. Çalışmada, Japon edebiyatında 1960'lı yıllardan itibaren gelişen; şirket yapıları, ekonomik ilişkiler, bürokrasi, kurumsallaşma ve etik sorunları konu alan ekonomi romanı ele alınmıştır. Türün tarihsel gelişimi, savaş sonrası Japon modernleşmesiyle ilişkisi ve toplumsal işlevi ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Japonya'da ekonomi romanı türünün öncüsü kabul edilen Saburō Shiroyama'nın üç eseri – Made in Japan (1959), Bürokratların Yazı (1975) ve Restoran Kralının Açlığı (1982) – Lucien Goldmann'ın Oluşumsal Yapısalcılık Kuramı çerçevesinde analiz edilmiştir. Yöntem kapsamında, eserlerin önce içsel bütünlükleri ve anlamlı yapıları (anlama aşaması), ardından tarihsel-toplumsal bağlamları ve ideolojik anlamları (açıklama aşaması) değerlendirilmiştir. Analizler, bu eserlerde birey-toplum ilişkisi, kolektif bilinç, dünya görüşü, ekonomik kalkınma ve ideolojik gerilim temalarının öne çıktığını ortaya koymuştur. Tez, ekonomi romanlarının Japon toplumunun tarihsel hafızasını, ekonomik zihniyet dönüşümünü ve ahlaki sorgulamalarını görünür kılan çok katmanlı bir edebî tür olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Japan's post-World War II economic transformation and its literary reflections. It focuses on the genre of economic novels, which emerged in Japanese literature from the 1960s onwards, depicting corporate structures, economic relations, bureaucracy, institutionalization, and ethical issues. The historical development of the genre, its relationship with postwar Japanese modernization, and its social functions are discussed in detail. Three works by Saburō Shiroyama – Made in Japan (1959), The Bureaucrats' Summer (1975), and The Hunger of the Restaurant King (1982) – recognized as a pioneer of the genre, are analyzed within the framework of Lucien Goldmann's Genetic Structuralism. The methodology includes first examining the internal coherence and meaningful structure of the works (understanding phase), then their historical-social context and ideological significance (explanation phase). The analyses reveal that themes such as individual-society relations, collective consciousness, worldview, economic development, and ideological tensions are central in these works. The thesis emphasizes that economic novels are a multi-layered literary genre that makes visible Japan's historical memory, transformations in economic mentality, and moral questioning.