Hint mitolojisinin kaynaklarından Şiva Purāṇa'nın felsefi analizi
Philosophical analysis of Shiva Purāṇa as a source of Indian mythology
- Tez No: 986447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN KAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Philosophy, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hint felsefesi, Hint kültürü, Indian philosophy, Indian culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hindoloji Bilim Dalı
Özet
Hint mitolojisinin Epik Dönem olarak bilinen renkli evresinin öne çıkan metinlerinden birisi olan Şiva Purāṇa yalnızca mitolojik anlatılarla değil, aynı zamanda ontolojik, kozmolojik, tarihsel, coğrafi, politik ve etik temalarla da zengindir. Hinduizm'in mezhepleri içerisinde ön plana çıkan Şivaizm (Şivacılık) açısından oldukça önemli kutsal bir metin olarak kabul edilen Şiva Purāṇa, Şiva inancına, Brahma ve Ātman arasında hiçbir ayrımın bulunmadığını savunan Advaita Vedānta öğretisine, teistik Bhakti'ye, Tantra, Yantra ve Mantra pratiklerine, Tantrik geleneğe, bireyin arınma süreçlerine ve Yoga uygulamalarına ilişkin çok kıymetli bilgileri içerir. Bu çalışma, Hint mitolojisinin Epik Döneminin önemli metinlerinden olan ve özellikle Şivaizm açısından kutsal kabul edilen Şiva Purāṇa'yı Hindoloji bilimi ve felsefe perspektiflerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda,“Şiva Purāṇa'da ele alınan konular nelerdir?”,“Şiva Purāṇa'daki anlatıların felsefi motifleri nelerdir?”ve“Pañcalakshaṇa açısından Şiva Purāṇa nasıl ele alınır?”gibi sorulara yanıt aranacaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan doküman analizi, yorumlama ve betimleme kullanılacaktır. Çalışmada veri toplama tekniği olarak literatür taraması ve belge taraması kullanılacaktır. Bu çalışmanın neticesinde, Şiva Purāṇa'nın yüzeyindeki dini anlatıların ötesine geçilerek, insanın varoluşu, özgürlüğü ve nihai kurtuluşu (moksha) hakkında ortaya konan felsefi söylemin gün yüzüne çıkarılması ve bu felsefi söylemin değerlendirilmesi söz konusu olacaktır.
Özet (Çeviri)
The Shiva Purāṇa is a prominent text of the colorful period of Indian mythology known as the Epic Age. It is rich not only in mythological narratives but also in ontological, cosmological, historical, geographical, political, and ethical themes. The Shiva Purāṇa is regarded as a sacred text of significant importance within the context of Shaivism, a prominent sect of Hinduism. It contains a wealth of information pertaining to the worship of Shiva, the Advaita Vedānta doctrine, which posits the concept of Brahma and Ātman being indistinguishable, theistic Bhakti, Tantra, Yantra, and Mantra practices, the Tantric tradition, the processes of individual purification, and Yoga practices. The present study aims to examine the Shiva Purāṇa, a text of great significance within the Epic Period of Indian mythology, particularly from the perspectives of Shaivism, Indology, and philosophy. In this regard, the study will seek answers to the following questions:“What topics are covered in the Shiva Purāṇa?”,“What are the philosophical motifs of the narratives in the Shiva Purāṇa?”, and“How is the Shiva Purāṇa approached from the perspective of Pañcalakshaṇa?”The study will utilize document analysis, interpretation, and description, which are qualitative research methods. The present study will utilize literature and document review as data collection techniques. This study will facilitate a deeper exploration of the philosophical discourse within the Shiva Purāṇa, extending beyond the confines of religious narratives. The investigation will analyze philosophical concepts pertaining to human existence, freedom, and ultimate salvation (moksha).