Kore dizilerinde romantik komedi türünün Vladimir Propp'un masalın biçimbilimi çerçevesinde incelenmesi
Romantic comedy in Korean dramas: An analysis through Vladimir Propp's morphology of the folktale
- Tez No: 986483
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ELİF EMRE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kore Dalgası, Propp, Vladimir, Hallyu, Propp, Vladimir
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Güney Kore yapımı romantik komedi dizileri, son yıllarda küresel ölçekte elde ettikleri başarıyla dikkat çekmektedir. Bu diziler, romantik anlatıları masalsı ögelerle kurgulamakta; türün doğası gereği komediyle desteklemekte ve toplumsal gerçeklikle harmanlayarak bir anlatı evreni kurmaktadır. Mit, anlatı tarihinin kökensel biçimlerinden biri olarak kabul edilirken, masal da kutsal bağlamdan kopmuş sekülerleşmiş yapısıyla kök türlerden biri olarak değerlendirilir. Bu tez, masalın kök tür niteliğinden hareketle Kore romantik komedi dizilerinde görülen masala özgü anlatı yapılarını incelemektedir. Araştırmanın amacı, bu dizilerin küresel başarısının ardında yatan anlatı formüllerini ortaya koymaktır. Vladimir Propp'un Masalın Biçimbilimi kuramı doğrultusunda yürütülen bu çalışma, Crash Landing on You, Hometown Cha-Cha-Cha ve King the Land dizilerini nitel araştırma yöntemi kullanarak yapısalcı bir yaklaşımla çözümlemekte; klasik masal işlevlerinin çağdaş televizyon anlatılarında nasıl yeniden üretildiğini incelemektedir. Analizler, verisimilitude kavramı çerçevesinde, idealize karakterler, pastoral ya da lüksle kodlanmış mekânlar, olağanüstü tesadüfler ve kaçınılmaz mutlu son gibi ögelerin, klasik masal yapısıyla örtüşen bir türsel gerçeklik izlenimi kurduğunu ortaya koymuştur. Bu inandırıcılık, yalnızca tür içi yapıların tekrarıyla değil; aynı zamanda toplumsal arzu ve beklentilerin bu yapılarla örtüşmesi yoluyla da pekişmektedir. Tezde, Propp'un 31 anlatı işlevine ek olarak çağdaş anlatılarda gözlemlenen biçimsel ve anlamsal farklılaşmaları ifade eden belirli işlevsel varyantlar tanımlanmıştır. Önerilen bu varyantlar, Propp'un işlevsel modelinin durağan değil, günümüz anlatıları içinde dönüştürülebilir bir kuramsal araç olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, Kore romantik komedilerinin yalnızca eğlenceli içerikler sunmadığını; masalın yapısal mirasını çağdaş televizyon anlatılarına taşıdığını göstermektedir. Bu bağlamda Kore Dalgası'nın anlatı düzeyindeki başarısı, evrensel masal kalıplarını çağdaş duyarlılıklarla harmanlayan masalsı anlatı biçimiyle ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
South Korean romantic comedy dramas have gained significant global attention in recent years. These series construct romantic narratives through fairy-tale elements, reinforce them with comedy, and blend them with social reality to create a coherent narrative world. While myth is considered one of the primordial forms in narrative history, the fairy tale, having shed a sacred context, is regarded as an ur-genre. Drawing on this foundation, the thesis examines the fairy-tale-based narrative structures found in Korean romantic comedy dramas and aims to identify the narrative formulas underlying their global appeal. Guided by Vladimir Propp's Morphology of the Folktale, the study analyzes Crash Landing on You, Hometown Cha-Cha-Cha, and King the Land through a qualitative and structuralist approach. The analysis shows that elements such as idealized characters, pastoral or luxury settings, extraordinary coincidences, and inevitable happy endings construct a genre-based sense of verisimilitude aligned with classical fairy-tale structures. This verisimilitude is strengthened by both the repetition of genre patterns and their alignment with social desires. The thesis identifies functional variants that explain formal and semantic differences observed in contemporary narratives alongside Propp's 31 functions. The proposed variants demonstrate that Propp's model is not fixed but a flexible analytical tool that can be adapted to modern storytelling. The study shows that Korean romantic comedies extend beyond entertainment by carrying the structural heritage of the fairy tale into contemporary television narratives. Their narrative success appears linked to a fairy tale mode that blends universal folkloric patterns with contemporary sensibilities.