Geleneksel oyunların mitolojiyle ilişkisi ve uygulamalı halk bilimi bağlamında incelenmesi
The relationship of traditional games with mythology and their examination in the context of applied folklore
  1. Tez No: 986482
  2. Yazar: MERYEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM ÖLÇER ÖZÜNEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel oyunlar, Somut olmayan kültürel miras, Türk mitolojisi, Traditional games, Intangible cultural heritage, Turkish mythology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halkbilimi Bilim Dalı
Özet
İnsanoğlu, oyunsallığıyla yaşamın her alanında oyuncu, oyuncak ve oyun olarak varlığını sürdürmüştür. Oyun, bilimsel bir bakış açısıyla geçmişten günümüze multidisipliner olarak felsefe, psikoloji, gelişim, ekonomi, siyaset, sağlık, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji vb. alanlarda çalışılmaktadır. Ancak halk bilimi alanında yapılan çalışmalarda geleneksel oyunlar; çocuk, unutulmaya yüz tutmuş, eski veya antik kavramlarıyla bir arada yaygın olarak kullanılmıştır. Geleneksel oyunların nitelik, nicelik, işlev vb. özellikleri belirtilmeden doğrudan oyun kültürü içerisinde incelendiği çalışmalar var olsa da oyun ve mit ilişkisinin oyuncu, oyuncak ve oyun yönünden bütünsel bağlantısallıkla ele alınmadığı anlaşılmıştır. Aynı zamanda mitleri yapan/üreten/öyküleyen insanoğlunun oyunla mı mit ürettiği, mit üretirken mi oynadığına dair paradoksun bütünsel bağlantısallıkla halk bilimi yönünden ele alınması gerektiği düşünülmüştür. Bu bağlamda çalışma, oyun ile mit arasındaki ilişkiyi ve bu bakış açısının günümüz oyun kültüründeki devamlılığını, uygulamalı halk bilimi yaklaşımıyla değerlendirilmesine dayanmaktadır. Bu bağlamda oyunsallığını üreterek sürdürmeye başlayan ve tüketerek var olma çabasını görünür kılmaya çalışan insanoğlu; simüle edilen, oyunlaştırılan ve hatta oynanan bir araç olarak hem sanalda hem de uzamda varlığını sürdürmüştür. Gündelik dilde kullanılan“hayat bir oyun”metaforu, kollektif bilinçle kalıtım veya katılım yoluyla çocuklukta kurguyla, yetişkinlikte gerçeklikle baş başa kalınan yaşamın ta kendisi olarak değerlendirilmiştir. Dolayısıyla oyun, çocuklar için ciddi bir iş olarak görülürken yetişkinler için de iş, ciddi bir oyundur. Kulaktan kulağa aktarılan mitik öykülemeler, kuşaktan kuşağa yaşatılan oyunsallıklarla yaşam oyununu var etmektedir. Bu bağlamda oyunun mitle ilişkisi bağlamında uygulamalı halk bilimi yönünden incelenmesiyle geleneksel oyunların günümüzdeki potansiyelinin ortaya konulmasıyla oyun kültürü kapsamında bir meşruiyet kazandırılacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human beings, through their playfulness, have sustained their existence in all spheres of life as players, toys, and games. From a scientific perspective, play has been examined from past to present in a multidisciplinary manner within fields such as philosophy, psychology, developmental studies, economics, politics, health sciences, sociology, anthropology, and archaeology. However, in folkloristic studies, traditional games have frequently been associated with and discussed through concepts such as childhood, obsolescence, the old, or the ancient. Although there are studies in which traditional games are examined within the framework of game culture without explicitly addressing their qualitative, quantitative, or functional characteristics, it is evident that the relationship between play and myth has not been approached through a holistic connectivity encompassing the dimensions of player, toy, and game. At the same time, it has been considered necessary to address, from a folkloristic perspective and within a framework of holistic connectivity, the paradox of whether human beings—who create, produce, and narrate myths—generate myths through play or engage in play while producing myths. In this context, the present study is based on an evaluation of the relationship between play and myth, as well as the continuity of this perspective within contemporary game culture, through an applied folklore approach. Within this framework, human beings—who began to sustain their playfulness through production and seek to render visible their struggle to exist through consumption—have continued their existence both in virtual environments and in physical space as a simulated, gamified, and even playable medium. The metaphor“life is a game,”commonly used in everyday language, is interpreted as life itself, which individuals confront through fiction in childhood via collective consciousness transmitted through inheritance or participation, and through reality in adulthood. Accordingly, while play is regarded as serious work for children, work itself becomes a serious form of play for adults. Mythic narratives transmitted orally give existence to the game of life through forms of playfulness sustained from generation to generation. Consequently, it is concluded that examining play from the perspective of applied folklore within the context of its relationship with myth will reveal the contemporary potential of traditional games and confer legitimacy upon them within the framework of game culture.