Filistin'in tarım ürünlerinin sanal su ihracatı ve ulusal su kaynaklarına etkisi: Zeytinyağı, Çilek ve narenciye örnekleri
The virtual water export of palestine's agricultural products and its impacts on the national water resources: The cases of olive oil, strawberries and citrus
- Tez No: 986765
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKŞEN ÇAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bütünleşik su kaynakları yönetimi, Sanal su ticareti, Integrated water resource management, Virtual water trade
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Entegre Su Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Su Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Filistin'in başlıca tarım ürünleri (zeytin, narenciye, çilek) için su ayak izini ve sanal su akışını değerlendirir; ürün su gereksinimleri ET₀–Kc yaklaşımı ve resmi istatistikler (FAO, PCBS, PWA) kullanılarak hesaplanmıştır. Filistin suyu doğrudan ihraç etmese de“sanal su”kavramı su kıtlığı yaşayan bir ülkenin tarım ekonomisinin sürdürebildiğini gösterir ve ihraç edilen ürünlerin üretiminde kullanılan dolaylı suyu anlamaya yarar. Çilek, plastik tünellerde yetiştirildiği için yağmurdan faydalanamaz ve tamamen sulamaya bağımlıdır; ton başına 1400–1653 m³ su tüketmektedir. Zeytin kuraklığa dayanıklı olsa da iklim değişikliği ve azalan yağış nedeniyle sulamaya bağımlılığı artmaktadır; Filistin'de zeytinin su ayak izi 4900 m³/ton olup küresel ortalamanın yaklaşık iki katıdır ve temel neden hektar başına düşük verimdir. Narenciye kuraklığa hassastır ve yüksek su ister; su ayak izi 2800–3000 m³/ton ile küresel ortalamanın yaklaşık beş katıdır. Yetersiz sulama ve mavi suya aşırı bağımlılık bu farkın başlıca nedenleridir. 2021 koşulları uzun dönem ortalamalarına göre çok daha kuraktır. Yağışın 423 mm'den 163 mm'ye düşmesi, özellikle narenciye ve zeytinin su ihtiyacını artırmıştır. Sonuçlar, su ayak izlerinin küresel ortalamanın oldukça üzerinde seyrettiğini ve su kullanım verimliliğinde ciddi dalgalanmalar bulunduğunu göstermektedir. Bu nedenle bütüncül su yönetimi, sulama verimliliğinin artırılması, daha az su tüketen fakat ekonomik değeri yüksek ürünlerin desteklenmesi ve arıtılmış atık su kullanımının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study evaluates the water footprint and virtual water flow of Palestine's main agricultural products (olives, citrus fruits, and strawberries). The crop water requirements were calculated using the ET₀–Kc approach and official statistics (FAO, PCBS, PWA). Although Palestine does not directly export water, the concept of“virtual water”shows how a water-scarce country can sustain its agricultural economy by understanding the indirect water embedded in exported products. Strawberries cannot benefit from rainfall because they are grown in plastic tunnels and are fully dependent on irrigation, consuming 1,400–1,653 m³ of water per ton. Olives are drought-tolerant, but due to climate change and declining precipitation, their dependence on irrigation has increased; the water footprint of olives in Palestine is 4,900 m³/ton—about twice the global average—mainly due to low yield per hectare. Citrus fruits are sensitive to drought and require large amounts of water; their water footprint is 2,800–3,000 m³/ton, nearly five times the global average. Insufficient irrigation and heavy dependence on blue water are the main factors behind this difference. The conditions in 2021 were much drier than long-term averages. Rainfall dropped from 423 mm to 163 mm, increasing the water demand of citrus and olives in particular. The findings show that water footprints are significantly above global averages and that there are considerable fluctuations in water-use efficiency. Therefore, integrated water management, improving irrigation efficiency, supporting crops that consume less water but have high economic value, and expanding the use of treated wastewater are recommended.