Bir üniversite hastanesi araştırma görevlilerinin pandemi döneminde yaşam ve uyku kalitesinin belirlenmesi
Determining the quality of life and sleep of a university hospital research assistants in the period of pandemic
  1. Tez No: 986764
  2. Yazar: BÜŞRA KILIÇARSLAN ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DENİZ ŞAFAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma Görevlileri, Pandemi, PUKİ, Uyku Kalitesi, Yaşam Kalitesi, Research Assistants, Pandemic, PUKI, Sleep Quality, Quality of Life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlilerinin pandemi döneminde uyku ve yaşam kaliteleri ile bunlar arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan araştırma görevlilerinden çalışmaya katılmayı kabul edenlerle, Temmuz 2021- Eylül 2021 tarihleri arasında yapılmış kesitsel, analitik bir çalışmadır. Çalışmanın yapıldığı dönemde, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde aktif olarak çalışmakta olan 445 araştırma görevlisinin tümüne ulaşılması hedeflendi, ancak çalışmaya katılmayı kabul eden 337 araştırma görevlisi çalışmaya dahil edildi. Çalışmanın post-power güç analizi G*Power 3.1.9.7. ile yapıldı ve çalışmanın gücü (1-β)=0,99 olarak hesaplandı. Araştırma görevlilerine sosyodemografik veri anketi, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇYKÖ) yüz yüze görüşme ile uygulandı. Bulgular: Araştırma görevlilerinin PUKİ sonuçlarına göre %79,8'inin uyku kalitesinin kötü olduğu belirlendi ve %65,6'sı pandemi dönemi öncesine göre uyku kalitesinde değişiklik olmadığını belirtti. Nöbet sayısı fazla olan araştırma görevlilerinin uyku kalitelerinin daha kötü olduğu tespit edildi. Nöbet tutan, işini severek yapmayan ve pandemide görev alan araştırma görevlilerinin ÇYKÖ alt ölçeklerinden tükenmişlik düzeyinin daha yüksek olduğu tespit edildi. İşini severek yapmayan araştırma görevlilerinin ÇYKÖ alt ölçeklerinden mesleki tatmin düzeylerinin daha düşük olduğu tespit edildi. Araştırma görevlilerinin uyku kaliteleri ile yaşam kaliteleri arasındaki ilişki incelendiğinde; uyku kalitesi daha kötü olan araştırma görevlilerinin mesleki tatminlerinin daha düşük, tükenmişlik ve eşduyum yorgunluğu düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç: Bulgularımız araştırma görevlilerinin uyku kalitelerinin genel olarak kötü olduğunu, artan nöbet sayılarının uyku kalitesini etkilediğini ve uyku kalitesinin yaşam kalitesini etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, çalışmamızda çalışma koşulları ve pandemi döneminin araştırma görevlilerinin yaşam ve uyku kaliteleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirlendi. Araştırma görevlilerinin uzun çalışma saatleri, fazla sayıda nöbet ve nöbet sonrası devam eden mesailer gibi biyolojik ritmi bozan çalışma düzenlerinin ve özlük haklarının düzeltilme yoluna gidilmesi, mesleki tatmin sağlayarak uyku ve yaşam kalitesinin olumlu yönde gelişmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Background: Our aim in this study is to determine the relationship between sleep and life quality of Erciyes University Faculty of Medicine research assistants during the pandemic period. Materials and Methods: Our study is a cross-sectional, analytical study conducted between July 2021 and September 2021 with research assistants working at Erciyes University Medical Faculty Hospital who agreed to participate in the study. At the time of the study, it was aimed to reach all 445 research assistants who were actively working at Erciyes University Medical Faculty Hospital, but 337 research assistants who agreed to participate in the study were included in the study. Post-power analysis of the study G*Power 3.1.9.7. and the power of the study was calculated as (1-β)=0.99. Sociodemographic data questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI) and Professıonal Qualıty of Life Scale (ProQOL) were applied to the research assistants by face-to-face interviews. Results: According to the PUKI results of the research assistants, 79.8% of them were found to have poor sleep quality, and 65.6% of them stated that there was no change in their sleep quality compared to before the pandemic period. It was determined that the sleep quality of the researchers with more seizures was worse. It was determined that the burnout level of the ProQOL subscales of the research assistants who kept watch, did not do their job lovingly and took part in the pandemic was higher. It was determined that the research assistants who do not enjoy their job have lower levels of professional satisfaction from the sub-scales of ProQOL. When the relationship between sleep quality and quality of life of research assistants is examined; It was determined that research assistants with worse sleep quality had lower professional satisfaction and higher burnout and empathy fatigue levels. Conclusion: Our findings show that the sleep quality of the research assistants is generally poor, the increased number of seizures affects the sleep quality, and the sleep quality affects the quality of life. In addition, in our study, it was determined that the working conditions and the pandemic period had negative effects on the quality of life and sleep of the research assistants. Correcting the working patterns and personal rights of research assistants that disrupt the biological rhythm, such as long working hours, high number of shifts and working hours after shifts, will provide professional satisfaction and improve sleep and quality of life in a positive way.