Farklı özel beton tipleri ile hızlı deprem konut tasarımının araştırılması
Investigation of rapid earthquake housing design with different special concrete types
  1. Tez No: 986769
  2. Yazar: SEMANUR KULAKSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH TANER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bütüncül Tasarım Modeli, Hızlı Deprem Konutu, Özel Beton Türleri, Sürdürülebilirlik, Tasarım Metodolojisi, Holistic Design Model, Rapid Earthquake Housing, Special Types of Concrete, Sustainability, Design Methodology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, farklı özel beton tiplerinin hızlı ve depreme dayanıklı konut tasarımındaki potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye, aktif tektonik kuşakta yer alması nedeniyle yüksek deprem riski taşımakta ve yapı güvenliği ile ilgili yenilikçi çözümlerin geliştirilmesini gerektirmektedir. Özellikle 2023 Kahramanmaraş depremleri, mevcut yapı stoklarının güvenilirliğini sorgulamış ve hızlı, dayanıklı konut üretimine yönelik sürdürülebilir yaklaşımların önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Farklı özel beton tiplerinin yalnızca malzeme özellikleri açısından değerlendirilmesiyle sınırlı kalmayıp, bu malzemelerin bütüncül bir tasarım metodolojisi içerisinde entegrasyonunu hedefleyen yenilikçi bir yaklaşım ortaya koymaktadır. Afet sonrası hızlı konut ihtiyacına yönelik olarak yürütülen araştırmada, Ferrocement, Soilcement, cam agregalı beton ve ışığı geçiren beton, yapısal güvenlik, maliyet etkinliği, sürdürülebilirlik, hafiflik, hızlı uygulanabilirlik ve estetik değer ölçütleri doğrultusunda seçilmiş ve tasarım sürecine farklı yapı bileşenleriyle ilişkilendirilerek entegre edilmiştir. Bu entegrasyon sonucunda, dairesel planlı, tek katlı ve 44 m² büyüklüğünde bir hızlı deprem konutu prototipi geliştirilmiştir. Tasarım süreci AutoCAD ile iki boyutlu çizim, SketchUp ile üç boyutlu modelleme, Lumion ile görselleştirme ve Adobe Photoshop ile son düzenlemelerden oluşmuş, elde edilen model hem mühendislik kriterleri (dayanım, hafiflik, üretim hızı) hem de estetik kriterler (aydınlık, sürdürülebilirlik, kullanıcı konforu) bakımından optimize edilmiştir. Böylelikle çalışma, özel betonların bireysel performanslarını analiz etmenin ötesine geçerek, bu malzemelerin bir arada kullanımıyla ortaya çıkan bütüncül bir tasarım modeli geliştirmiştir. Sonuç olarak, araştırma hem malzeme seçimi hem de tasarım metodolojisi geliştirme boyutlarını içermesi bakımından literatüre yenilikçi bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the potential of various specialized concrete types in designing rapid and earthquake-resistant housing. Turkey, located in an active tectonic zone, faces a high risk of earthquakes, necessitating the development of innovative solutions for structural safety. The 2023 Kahramanmaraş earthquakes, in particular, highlighted the reliability concerns of the existing building stock and underscored the importance of sustainable approaches to the rapid production of durable housing. This study goes beyond the evaluation of individual material properties of special concrete types and introduces an innovative approach focusing on their integration within a holistic design methodology. Conducted in the context of rapid post-earthquake housing demand, the research incorporates Ferrocement, Soilcement, glass aggregate concrete, and translucent concrete into the design process by associating each material with specific structural components, based on criteria such as structural safety, cost-effectiveness, sustainability, lightness, rapid applicability, and aesthetic value. Through this integration, a circular-plan, single-story, 44 m² rapid earthquake housing prototype was developed. The design process included two-dimensional drawings prepared in AutoCAD, three-dimensional modeling in SketchUp, visualization and rendering in Lumion, and final visual adjustments in Adobe Photoshop. The resulting model was optimized with respect to both engineering criteria (strength, lightness, production speed) and aesthetic criteria (daylighting, sustainability, user comfort). Thus, the study moves beyond the isolated analysis of materials and develops a holistic design model emerging from the combined use of selected concretes. In this respect, the research contributes to the literature not only by addressing material selection but also by advancing an innovative design methodology.