Payas halk kültüründe doğum geleneği
Birth tradition in Payas folk culture
- Tez No: 986785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DOĞANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Doğal doğum, Geçiş ritüelleri, Halk kültürü, Türk folkloru, Natural childbirth, Rites of passage, Folk culture, Turkish folklore
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
İnsan hayatında, doğum evlenme ve ölüm olmak üzere üç önemli evre vardır. Bunlar geçiş dönemi olarak adlandırılmaktadır. İnsan hayatı bu dönemlerde yeni bir anlam kazanır. Geçilen her evre yeni bir başlangıçtır. Doğum; dünyaya ilk göz açma, aileye yeni bir bireyin gelmesi, kadın ve erkeğin statülerine yeni bir isim eklenmesi; anne ve babalık, aile bireylerinin dede, babaanne, anneanne, hala, teyze amca, dayı olması, ailenin genişlemesidir. Evlenme, kadın ve erkeğin yuva kurmak için bir araya gelmesidir. Ayrıca evlenme çocuk sahibi olmak için atılan adımlardan en önemlisidir. Ve ölüm de dünya hayatının sonudur. Ebedi hayata intikaldir. Bu evrelerin her birinde bireyi korumak, kutsamak için çeşitli ritüeller yapılmaktadır. Hayatın başlangıcı olan doğum etrafında da birçok uygulama, inanış ve pratikler oluşmuştur. Yeni doğan çocuğun sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini, yetişip büyümesini sağlamak amacıyla ortaya çıkan bu uygulamalar Türk halk geleneğinde geniş bir alana sahiptir.Çalışma sahamız Hatay ilinin Payas ilçesinin on iki mahallesinde doğumla ilgili uygulanan gelenek, örf, âdet ve ritüellerin neler olduğunun araştırılması olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are three important stages in human life: birth, marriage and death. These are called transition periods. Human life gains a new meaning in these periods. Each phase passed is a new beginning. Birth; Opening your eyes to the world for the first time, the arrival of a new member in the family, adding a new name to the status of men and women; Parenthood is the expansion of the family, with family members becoming grandfathers, grandmothers, aunts and uncles. Marriage is the coming together of a man and a woman to establish a family. In addition, marriage is the most important step taken to have children. And death is the end of worldly life. It is the transition to eternal life. In each of these stages, various rituals are performed to protect and bless the individual. Many practices, beliefs and practices have formed around birth, which is the beginning of life. These practices, which emerged to ensure that the newborn child is born healthy, grows up and grows up, have a wide area in Turkish folk tradition.Our field of study has been determined as the investigation of the traditions, customs and rituals regarding birth in twelve neighborhoods of Payas district of Hatay province.