Arazi örtüsü değişiminin uzaktan algılama yardımıyla analizi: karaburun yarımadası örnekleri
Analysis of land cover change using remote sensing: examples from the karaburun peninsula
  1. Tez No: 986817
  2. Yazar: ÖZGE IŞIK PEKKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÇABUK, DOÇ. DR. SİBEL SARIÇAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemleri, Geographical information systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde madencilik faaliyetlerinin arazi örtüsü değişimleri ve toprak organik karbon (TOK) üzerindeki etkileri, uzaktan algılama (UA) ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yöntemleriyle incelenmiştir. Öncelikle çalışma alanındaki maden sahaları belirlenmiş ve sayısallaştırılmıştır. Ardından uydu görüntülerinden arazi örtüsü sınıflandırmaları yapılmış, bitki örtüsündeki değişimleri izlemek için NDVI fark analizleri uygulanmıştır. Üretilen NDVI haritaları, Türkiye Toprak Organik Karbon Projesi kapsamında sağlanan yüksek çözünürlüklü TOK verileriyle çakıştırılmıştır. Bu bütünleşik yöntem, madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan arazi örtüsü değişimlerinin TOK üzerindeki etkilerini nicel düzeyde ortaya koymuştur. Analizler sonucunda çalışma alanında toplam 74,70 hektarlık arazi örtüsü değişimi gerçekleştiği ve buna bağlı olarak yaklaşık 2.988,50 ton TOK kaybı yaşandığı belirlenmiştir. En büyük kayıp, orman alanlarının çıplak alanlara dönüşümünden kaynaklanırken, tarım ve yapay alanlardan çıplak alanlara dönüşümler daha sınırlı düzeyde gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, tez çalışması NDVI tabanlı analizlerin TOK verileriyle bütünleştirilmesi yoluyla madencilik faaliyetlerinin çevresel etkilerini kapsamlı biçimde ortaya koymaktadır. Çalışma, literatüre yöntemsel katkı sağlamakta ve madencilik sonrası rehabilitasyon planlamaları için uygulanabilir bir karar destek aracı sunmaktadır
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the impacts of mining activities on land cover changes and soil organic carbon (SOC) using remote sensing (RS) and Geographic Information Systems (GIS) techniques. Initially, mining areas within the study site were identified and digitized. Subsequently, land cover classifications were derived from satellite imagery, and NDVI difference analyses were conducted to monitor vegetation changes. The NDVI maps produced were spatially overlaid with high-resolution SOC data provided by the Turkey Soil Organic Carbon Project. This integrated methodology enabled the quantification and spatial assessment of SOC losses resulting from land cover changes induced by mining activities. The analysis revealed a total of 74.70 hectares of land cover change, corresponding to an estimated 2,988.50 tons of SOC loss. The majority of this loss stemmed from the conversion of forest areas into bare lands, while transitions from agricultural and artificial surfaces to bare areas occurred on a smaller scale. In conclusion, this thesis demonstrates, through the integration of NDVI-based analyses with SOC data, a comprehensive evaluation of the environmental impacts of mining activities. The study provides both a methodological contribution to the literature and a practical decision-support tool for post-mining rehabilitation planning.