ABD basınında Türk devrimi
Turkish revolution in the USA press
  1. Tez No: 986826
  2. Yazar: ESEN ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BURGAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, Tarih, History of Turkish Revolution, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet tarihi, Türk inkılap tarihi, Türk parlamento tarihi, Türk tarihi, Türkiye tarihi, İnkılap tarihi, Republic history, Turkish revolution history, Turkish parliament history, Turkish history, Revolution history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Büyük Savaş, altı asırlık Osmanlı İmparatorluğu'nun süregelen yıkılışına hız vermiştir. Mirliva Mustafa Kemal Paşa'nın Mondros Mütarekesi'nden sonra Dokuzuncu Ordu Müfettişliğine atanarak 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkması, tarih kitaplarına Türk Milli Mücadele'sini başlatan ilk somut adım olarak geçmiştir. Türk ulusu, kaybettiği bağımsızlığını 1919 ile 1923 arasında önce harp meydanında, sonra da Lozan'da kurulan diplomasi masasında geri almıştır. 29 Ekim 1923'te teşkil edilen cumhuriyet rejimi, Mustafa Kemal Paşa öncülüğündeki yoğun modernleşme sürecini başlatmıştır. Bilhassa 1923-1938 dönemini kapsayan ve Türk Devrimi olarak anılan bu süreç, Türkiye'nin siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını kökünden değiştirmiştir. Türkiye'deki bu fevkalade dönüşüm, uluslararası sahnede dikkatle izlenmiştir. Türk Devrimi'ni en başından beri takip eden ülkelerden birisi de ABD'dir. Çalışmanın amacı, ilgili zaman aralığının Türkiye ile doğrudan karşı karşıya gelmeyen ve Batı dünyasına bir özet teşkil eden Amerika'da nasıl algılandığını tespit etmektir. Bunun için elli eyaletten sayısız kupür derlenerek konuları çerçevesinde kapsamlı bir metin haline getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Great War exceedingly accelerated the ongoing collapse of the six-century-old Ottoman Empire. Brigadier Mustafa Kemal Pasha's appointment as the Inspector of the Ninth Army after the Armistice of Mudros and his consequent landing in Samsun on May 19, 1919, has gone down in history as the first concrete step that launched the Turkish War of Independence. Then the Turkish nation regained its lost independence between 1919 and 1923, first on the battlefield and later at the diplomatic table established in Lausanne. The republican regime constituted on October 29, 1923, brought with it an intensive process of modernization under the leadership of Mustafa Kemal Pasha. This process, known as the Turkish Revolution, encompassing the period 1923-1938 in particular, fundamentally altered Turkey's political, social, cultural, and economic structures. Turkey's remarkable transformation was closely observed by the international scene. One of the countries that followed the Turkish Revolution from its very beginning was the United States. The aim of this study is to determine how the period in question was perceived in America, a country not directly at odds with Turkey and that epitomizes the entire Western world. To this end, numerous clippings from fifty states were compiled and turned into a comprehensive text within their respective subjects.